sshokolad Публикувано Октомври 12, 2010 Публикувано Октомври 12, 2010 Здравейте,попринцип когато бях малка, от 2 клас ходех на вокална група,но спрях когато станах 5 ,сега съм 10. Имам обаче един въпрос относно пеенето с фалцет. Възможно ли е,ако се работи по гласа,след време фалцета да премине в плътен глас ? Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Октомври 14, 2010 Отговорено Октомври 14, 2010 Здравей, sshokolad . Доколкото разбирам си момиче. Истински изразен фалцет (falseto quality) има единствено при мъжките гласове. За да ти отговорим на въпроса е хубаво или да пуснеш нещо записано, или да обясниш по-точно какво имаш предвид под фалцет. Вяра Цитирай
Caruso Отговорено Октомври 14, 2010 Отговорено Октомври 14, 2010 Защо има само при мъжете фалцет - нещо дефектни ли сме. Как го обяснява това академичната общност на острова...? Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Октомври 14, 2010 Отговорено Октомври 14, 2010 Хехех Бат' Боби, не сте "дефектни", напротив, ефектни сте Незнам за академичните среди-предполагам там още се спори взависимост от това дали "умните глави" са по-фонолози или по-певци... От чисто физиологична гледна точка твърдят, че процесът "фалцетно" пеене няма разлика при мъже и жени. Ако говорим за тонови качества обаче, сам знаеш, мъжете освен гръден, среден(микс) и естествен главов регистър, повечето имате и продължение-именно фалцетът(или т.нар. falsetto head register). Докато при мъжете последните два имат качествено различeн тон, при жените преминаването от естествен главов тон към falsetto head не е така осезаемо,(дори нерядко разграничение изцяло липсва при "нетренираните" гласове). Затова се налага посоченото уточнение в терминологията. Има разбира се начини една жена да изпее нещо така,че то да бъде възприето като изпято фалцетно от публиката, но това не е истински изразен фалцетен регистър, а по-скоро търсено специфично качество, търсен ефект (примерно да си "преправим" гласа на детски). Друг пример за представяне на високата част на женския главов регистър с фалцетно качество е обучението по yodeling. А отделно "широката" публика използва термина, а и самият израз "пеене на фалцет", в най-различни смисли: 1.немощно/несигурно пеене Много хора биха определили пианисимо в главов регистър изпято от жена като фалцет, в случаите, когато е изпято немощно/"без глас". 2.whistle (flute според някои американски автори) register - най-високият женски регистър, наличен в някои гласове (колоратура тип Марая Кери/Кристина Агилера) 3.че дори и фалшиво пеене Та затова питам sshokolad какво има предвид. Цитирай
tanovsky Отговорено Октомври 15, 2010 Отговорено Октомври 15, 2010 Мисля, че знам какво има предвид Шоколадчето. Вяра изнесе доста професионална лекция, за неща, за които и аз не бях предполагал че съществуват, но тук става въпрос по-скоро за гласов диапазон, който при едно десет годишно дете все още не е константа. Дори темброво не би могло да се предположи накъде ще тръгне гласът след стихията на пуберитета. Чисто лаишки фалцетното пеене е вид съзнателно стягане на гласните струни (т.е. техника на пеене) с цел подсилване нежността и деликатността на определена музикална фраза и съответно който го умее, може да създава по-добър цвят и въздействие на определен музикален фрагмент от песента. Това е функция не само на природните дадености на гласа, но и на интелигентността на мозъка и чувството, което пеещият влага. При мъжете например, особенно в т.нар. метъл пеене, се използва и техниката "микс", която имитира стегнат висок глас и помага на вокалисти с не толкова висок диапазон да преодоляват високи тонове. Лично аз не съм чувал жени да използват тази техника. С две думи Шоколадче, изчакай още малко и междувременно пей с удоволствие и изживявай изпятото. Цитирай
Caruso Отговорено Октомври 15, 2010 Отговорено Октомври 15, 2010 Чисто лаишки фалцетното пеене е вид съзнателно стягане на гласните струни (т.е. техника на пеене) с цел подсилване нежността и деликатността на определена музикална фраза и съответно който го умее, може да създава по-добър цвят и въздействие на определен музикален фрагмент от песента. Приятелю недей да говориш неща, с които може да навредиш на хората никво стягане няма и никакви мъки!!! Цитирай
tanovsky Отговорено Октомври 15, 2010 Отговорено Октомври 15, 2010 Първо - при пеенето на фалцет определено има стягане (без мъки), но то не вреди и не може да причини увреждания - напротив това е най-щядящия начин на пеене. Второ не съм давал съвети как трябва да се пее на фалцет, а само се опитвах да сглобя по-проста дефиниция на понятието "пеене на фалцет". Така, че се извинявам ако съм създал предпоставки за неправилна интерпретация и съм пратил някого към погрешни изводи. П.П - Извинявам се на Школадчето, че май я взех за десет годишна, а тя е десети клас. Гласът и е завършен и сега просто и трябва добър педагог. Аз лично съм се научил да пея по кръчми, клубове и концерти, но определено не съм си щадял гласните струни, за което вече е късно да си вземам поука. Така че каквато и музика да пееш - разгравай добре и уважавай гласа си. Цитирай
Recommended Posts