Jump to content
Българският форум за музиканти

Една подарена китара иска ремонт


Recommended Posts

Здравейте,

Имам един приятел, на когото скоро му подариха ел. китара, ама е леко "модната" по доста странен начин(т.е. направо повредена :thumbs_up: ) Болт-он е и някой решил да си поиграе с болтовете, хаха. Вместо да настрои екшъна на китарата от обикновените места, е сложил едно парченце дърво между грифа и тялото, за да се повдигне. И грифът стои накриво, и екшънът е супер висок. А тъй като стои кривнат, до последните прагчета екшънът става все по-безобразно висок и просто не е възможно да се свири. Хубаво, де, ама като махна тази модерна подложка, струните направо се залепят за грифа и колкото да настройвам, не мърдат и не издават никакъв правилен звук. На какво се дължи този проблем? Освен това нъта е отлепен, с какво лепило можем да го залепим? Не помня името на китарата и не разполагам със снимки, но е някакво Stratocaster копие, казват че са го взели от Америка(надали има значение). Моля давайте някакви съвети, благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тази тема е описано лепенето.

Отпусни тръсрода и провери дали грифа не е изметнат нанякъде. След лепенето пак го провери.

Може да се окаже, че китарата е имала фабричен дефект - не е издълбано правилно леглото на грифа. Ако е така трябва да се коригира. След като се решат конкретните проблеми се сглобява и регулира тръсрода със струните. После интонация и яко жици!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лепенето е лесно, ама сега първо се чудим как да оправим грифа. Стягахме, отпускахме тръс рода - не мърда. Забелязах, че струните след 12-о прагче се вдигат постепенно и там е възможно да се свири(поне малко). Докато на останалите прагчета, струните направо са се лепнали за тях и издават някакъв смешен бъзз(дори и звук не може да се нарече).

 

ПП: Китарата е Acoustic Solutions

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи грифът е изметнат назад. Аз бих опитал да отпусна тръсрода, да натегна едни дебели струни и да чакам да се изправи. Може да има и по-добър вариант - дано някой го подскаже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако качиш снимки може, да стане по-бързо и по-лесно. Освен да натягаш и отпускаш тръстрода корекция на екшана може да се прави и от бриджа, но като не си казал какъв е как да ти кажа какво да разръчкаш. Ако е страт копие то с тремоло ли е или с флоид? И в двата случая проблема с високият екшан може да идва от пружините. Но във втория имаш по голямо поле на корекции. Освен от пружините корекции може да се направят от седлата струните.

 

П.П. Виждал съм на фабрична китара ЛП копие с подпъхнато парченце картон за да и докарат 2-та градуса наклон на грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление в момента не мога да направя снимки, а и китарата не е моя и човекът няма с какво. Естествено, че може да се прави корекция от бриджа, но едва ли щях да пиша тук, ако всичко беше наред след като опитах евентуалната настройка оттам. Знам, че е относително, но под копие на Стратокастър мислех, че трябва да сме наясно какъв е стандартния хардуер "заместител" по евтинийките. Да, с най-обикновено тремоло си е.

А това с подпъхнатото парченце картон, ми се струва абсурдно! Просто не е възможно това нещо да е фабрично излязло по този начин. Кой ще го купи? Пак някой "велик" човешки ум ще го е сътворил, ясно е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.