Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет за видовете ритми


Recommended Posts

Здравейте, имам няколко въпроса и нужда от помощ за видовете ритми. Ситуацията е леко необичайна :P

Не свиря на барабани, занимавам се с бийтбокс вече от няколко години, до сега предимно сам съм измислял бийтовете, но реших, че ще ми е полезно да науча различни видове ритми, най-вече неравноделни. След като разгледах в раздела Теория и Композиране, за спорни музикални ритми и общо взето "13 = 4/16 + 4/16 + 5/16" нищо не ми говори :)) На кратко ми трябва някакъва помощ да се науча да правя 7/8 примерно и различни неравноделни размери.

Редактирано от Wiched
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Започвам с това, че много ме кефи бийтбокса. Винаги съм се чудил дали имате някфи познания по ударни инструмент, защото наистина съм чувал зашеметявщи бийтове! И така. Имаш ли някакви познания по музика ? Ако не препоръчвам ти да прочетеш Елементарна теория на музиката, или поне да научиш нотни трайности и паузи. Също така гледам нещо 13/16 обиковено горе са броя ноти, а долу тяхната трайност... незнам как да го обяснпо-просто... 13/16 - 13 шестнайсетини, 7/8 - 7 осмини, 4/4 4 четвъртини Инфо по-така . Иначе, нотите, коит ще срещнеш за барабани едва ли ще те затруднят да ги "изсвириш". Може би ще изглеждат смешни в сравнение с това какви неща можете вие. Но все пак е различно... Може би ще те обогатят стилово, което пак си е + . Аз лично съм правил battle-и с бийтбоксъри т.е. Drum vs. Beatbox и мога да заявя на драго сърце, че това е едно от най-предизвикателните, случвали се в живота ми неща! Незнам какво да ти кажа още, питай! Вярвам и колегите ще изкажат мнение.

 

Поздрави, Венко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Музикална теория е хубаво да се знае, но идеята на бийтбоксинга е бийтовете да са израз на това, което ти прави впечатление наоколо... Бийтбоксинг-ът е реакция на ситуация, на шумове и звуци наоколо.

Ако нищо около теб не те провокира да боксваш неравноделно... Де да знам, малко насила работа.

 

Според мен по-скоро трябва да обърнеш внимание на тези две неща: фийл и опознаване на инструментите, които представяш в бийтовете си, не толкова на теорията зад "ритмите" : частите на барабаните/др.перкусионни (а и не само) инструменти, звукоизвличане, бас звуци, както и чисто продуцентски техники (като scratching) и решения в каква последователност да ги включваш в бийтовете, които правиш.

Пусни някакъв запис да чуем това, което правиш.

Най-естественият начин да се научиш да боксваш неравноделно: дали ще е 3/4 или 13/16, е да го правиш с добре изсвирено произведение.

:):cheers2: на Брубек примерно (5/4) е много благодатно. Ако държиш неравноделните размери да са "народни" си намери такива записи, примерно записи на ръченица и джемни с тях. Пробвай да бокснеш тази , следвайки баса и тъпана.

Ето и един beatbox форум, в който можеш да намерсиш много полезна информация както за beatbox patterns , така и за техниката на изпълнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На кратко ми трябва някакъва помощ да се науча да правя 7/8 примерно и различни неравноделни размери.

 

Ето ти пример. Почни от тук:

 

Дум така Таката / Дум така Таката / Дум така Таката / Дум така Таката /.....

 

Акцентирай главните букви. В един момент пей само главните букви като мислиш за останалите от сричките. След това почни да изместваш акцента (главната буква) по следния начин:

 

Дум Така Таката /Дум Така Таката /.......

 

Дум таКа Таката / Дум таКа Таката / ......

 

Дум така Таката / Дум така Таката / ......

 

Дум така таКата / Дум така таКата / ......

 

Дум така такаТа / Дум така такаТа / ......

 

 

Като задобрееш с това и можеш свободно да ги пееш се обади да ти дам още материал за работа. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, постът на Този ме накара да се замисля.

Ти пишеш, че се занимаваш с бийтбокс от няколко години. Доколко си запознат с бийтбокс нотацията и свиренето на барабани примерно? Можеш ли да си преведеш на бийтбоксерски на коя част от "дум така таката" какъв звук може да отговаря, за да получиш различните акценти, които той е описал?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Viara Ivanova гледам да избягвам точно форуми и сайтове за бийтбокс като baetbox.be и т.н нещата, които може да се видят там вече ги мога.

В бийтбокс средата всеки измисля нещо свое но в крайна сметка всеки копира другите и повечето неща се повтарят. Мисля, че с нераноделни ритми ще може да се измислят по-сложни и интересни бийтбокс патерни. За барабаните знам до там кое какво и как да го имитирам :) бийтбокса си има нещо като ноти за да си се разбираме ние. За това гледам да се отдалеча от какво правят другите бийтбоксъри и да измисля нови интересни паттерни чрез барабаните.

Може да чуете мой неща тук : http://www.myspace.com/beastfx и http://vbox7.com/play:89f311d3 сравнително стари са тези неща. Ако гледате CITY TV може да ме видите на бийтбокс батъла от тази година.

 

Нямам проблеми с имитирането на песни и вече измислени патерни, проблема е да измисля по-сложни свой и да си създам собствен стил :) за това гледам да навлезна повече в света на барабаните и да видя кое ще ми бъде от полза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

b - kick

ts - hi hat

pff/psh - snare

keh - inward snare

kuh - inward hollow snare

tk - fast hi hat

И ето един прост патерн за бийт - b - t - t - t - pff - t - t - pff - t - t - b - t - pff - t - t

 

Ако искате може да пробвате да напишете патерни за видове неравноделни ритми. :) или може за по-лесно да пробвате тук: http://www.rawterra.com/musicMachine.html или в някой подобен сайт.

Колкото по-сложни толкова по-добре :)

Редактирано от Wiched
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В това Rawterra доколкото видях има само за 4/4 .. много объркващо ще е да пишем там неравноделни, затова ще пробвам да поговоря натфоя език пък ако не ме разбереш здраве да е ! :music336:

7/8

 

b - t - keh - t - b - t - t -

 

b - t - keh - t - b - keh - t -

 

b - t - keh - t - keh - t b t -

 

b b t - keh - t b b b t keh t -

 

b b t - Keh - t - b b t Keh t keh

 

b b t - Keh - t b b b t Keh t keh

 

 

 

11/8

 

b - t - t - keh - t - t - b - t - t - keh - t -

 

b - t - t - Keh - t b b - b - t - t - Keh - t -

 

b - t - t - Keh - b b - b b - t - t - keh - t -

 

b keh t keh b Keh - t b t keh t keh t keh ts - Keh - t keh t

 

Общо взето си играеш на лего с най-лесния примерно.. т.е. добавяш, сменяш елементи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако гледате CITY TV може да ме видите на бийтбокс батъла от тази година.
Специално за теб ще следя доколкото мога онлайн!Това е battle-а на Нескафе или?Успех ти пожелавам! Що не пуснеш нещо в джем като имаш време?
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чух ти нещата. Почвай да учиш теория на музиката и по конкретно на ритъма. Имаш потенциал. Остава да не те мързи. Ако знаеш какво точно правиш ще имаш по голяма възможност и свобода да осложняваш или опростявай който и да било ритъм било то в 7/8 или 4/4.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.