Wiched Публикувано Октомври 2, 2010 Публикувано Октомври 2, 2010 (Редактирано) Здравейте, имам няколко въпроса и нужда от помощ за видовете ритми. Ситуацията е леко необичайна Не свиря на барабани, занимавам се с бийтбокс вече от няколко години, до сега предимно сам съм измислял бийтовете, но реших, че ще ми е полезно да науча различни видове ритми, най-вече неравноделни. След като разгледах в раздела Теория и Композиране, за спорни музикални ритми и общо взето "13 = 4/16 + 4/16 + 5/16" нищо не ми говори ) На кратко ми трябва някакъва помощ да се науча да правя 7/8 примерно и различни неравноделни размери. Редактирано Октомври 2, 2010 от Wiched Цитирай
a1RwalK Отговорено Октомври 2, 2010 Отговорено Октомври 2, 2010 Започвам с това, че много ме кефи бийтбокса. Винаги съм се чудил дали имате някфи познания по ударни инструмент, защото наистина съм чувал зашеметявщи бийтове! И така. Имаш ли някакви познания по музика ? Ако не препоръчвам ти да прочетеш Елементарна теория на музиката, или поне да научиш нотни трайности и паузи. Също така гледам нещо 13/16 обиковено горе са броя ноти, а долу тяхната трайност... незнам как да го обяснпо-просто... 13/16 - 13 шестнайсетини, 7/8 - 7 осмини, 4/4 4 четвъртини Инфо по-така . Иначе, нотите, коит ще срещнеш за барабани едва ли ще те затруднят да ги "изсвириш". Може би ще изглеждат смешни в сравнение с това какви неща можете вие. Но все пак е различно... Може би ще те обогатят стилово, което пак си е + . Аз лично съм правил battle-и с бийтбоксъри т.е. Drum vs. Beatbox и мога да заявя на драго сърце, че това е едно от най-предизвикателните, случвали се в живота ми неща! Незнам какво да ти кажа още, питай! Вярвам и колегите ще изкажат мнение. Поздрави, Венко Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Октомври 2, 2010 Отговорено Октомври 2, 2010 Музикална теория е хубаво да се знае, но идеята на бийтбоксинга е бийтовете да са израз на това, което ти прави впечатление наоколо... Бийтбоксинг-ът е реакция на ситуация, на шумове и звуци наоколо. Ако нищо около теб не те провокира да боксваш неравноделно... Де да знам, малко насила работа. Според мен по-скоро трябва да обърнеш внимание на тези две неща: фийл и опознаване на инструментите, които представяш в бийтовете си, не толкова на теорията зад "ритмите" : частите на барабаните/др.перкусионни (а и не само) инструменти, звукоизвличане, бас звуци, както и чисто продуцентски техники (като scratching) и решения в каква последователност да ги включваш в бийтовете, които правиш. Пусни някакъв запис да чуем това, което правиш. Най-естественият начин да се научиш да боксваш неравноделно: дали ще е 3/4 или 13/16, е да го правиш с добре изсвирено произведение. на Брубек примерно (5/4) е много благодатно. Ако държиш неравноделните размери да са "народни" си намери такива записи, примерно записи на ръченица и джемни с тях. Пробвай да бокснеш тази , следвайки баса и тъпана.Ето и един beatbox форум, в който можеш да намерсиш много полезна информация както за beatbox patterns , така и за техниката на изпълнение. Цитирай
Tozi Отговорено Октомври 3, 2010 Отговорено Октомври 3, 2010 На кратко ми трябва някакъва помощ да се науча да правя 7/8 примерно и различни неравноделни размери. Ето ти пример. Почни от тук: Дум така Таката / Дум така Таката / Дум така Таката / Дум така Таката /..... Акцентирай главните букви. В един момент пей само главните букви като мислиш за останалите от сричките. След това почни да изместваш акцента (главната буква) по следния начин: Дум Така Таката /Дум Така Таката /....... Дум таКа Таката / Дум таКа Таката / ...... Дум така Таката / Дум така Таката / ...... Дум така таКата / Дум така таКата / ...... Дум така такаТа / Дум така такаТа / ...... Като задобрееш с това и можеш свободно да ги пееш се обади да ти дам още материал за работа. Успех. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Октомври 3, 2010 Отговорено Октомври 3, 2010 Хм, постът на Този ме накара да се замисля. Ти пишеш, че се занимаваш с бийтбокс от няколко години. Доколко си запознат с бийтбокс нотацията и свиренето на барабани примерно? Можеш ли да си преведеш на бийтбоксерски на коя част от "дум така таката" какъв звук може да отговаря, за да получиш различните акценти, които той е описал? Цитирай
Wiched Отговорено Октомври 3, 2010 Автор Отговорено Октомври 3, 2010 @Viara Ivanova гледам да избягвам точно форуми и сайтове за бийтбокс като baetbox.be и т.н нещата, които може да се видят там вече ги мога. В бийтбокс средата всеки измисля нещо свое но в крайна сметка всеки копира другите и повечето неща се повтарят. Мисля, че с нераноделни ритми ще може да се измислят по-сложни и интересни бийтбокс патерни. За барабаните знам до там кое какво и как да го имитирам бийтбокса си има нещо като ноти за да си се разбираме ние. За това гледам да се отдалеча от какво правят другите бийтбоксъри и да измисля нови интересни паттерни чрез барабаните. Може да чуете мой неща тук : http://www.myspace.com/beastfx и http://vbox7.com/play:89f311d3 сравнително стари са тези неща. Ако гледате CITY TV може да ме видите на бийтбокс батъла от тази година. Нямам проблеми с имитирането на песни и вече измислени патерни, проблема е да измисля по-сложни свой и да си създам собствен стил за това гледам да навлезна повече в света на барабаните и да видя кое ще ми бъде от полза. Цитирай
Tozi Отговорено Октомври 3, 2010 Отговорено Октомври 3, 2010 Може би от тук би могъл да вземеш вдъхновение: Цитирай
Wiched Отговорено Октомври 3, 2010 Автор Отговорено Октомври 3, 2010 (Редактирано) b - kick ts - hi hat pff/psh - snare keh - inward snare kuh - inward hollow snare tk - fast hi hat И ето един прост патерн за бийт - b - t - t - t - pff - t - t - pff - t - t - b - t - pff - t - t Ако искате може да пробвате да напишете патерни за видове неравноделни ритми. или може за по-лесно да пробвате тук: http://www.rawterra.com/musicMachine.html или в някой подобен сайт. Колкото по-сложни толкова по-добре Редактирано Октомври 3, 2010 от Wiched Цитирай
a1RwalK Отговорено Октомври 3, 2010 Отговорено Октомври 3, 2010 В това Rawterra доколкото видях има само за 4/4 .. много объркващо ще е да пишем там неравноделни, затова ще пробвам да поговоря натфоя език пък ако не ме разбереш здраве да е ! 7/8 b - t - keh - t - b - t - t - b - t - keh - t - b - keh - t - b - t - keh - t - keh - t b t - b b t - keh - t b b b t keh t - b b t - Keh - t - b b t Keh t keh b b t - Keh - t b b b t Keh t keh 11/8 b - t - t - keh - t - t - b - t - t - keh - t - b - t - t - Keh - t b b - b - t - t - Keh - t - b - t - t - Keh - b b - b b - t - t - keh - t - b keh t keh b Keh - t b t keh t keh t keh ts - Keh - t keh t Общо взето си играеш на лего с най-лесния примерно.. т.е. добавяш, сменяш елементи. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Октомври 3, 2010 Отговорено Октомври 3, 2010 Ако гледате CITY TV може да ме видите на бийтбокс батъла от тази година.Специално за теб ще следя доколкото мога онлайн!Това е battle-а на Нескафе или?Успех ти пожелавам! Що не пуснеш нещо в джем като имаш време? Цитирай
Wiched Отговорено Октомври 4, 2010 Автор Отговорено Октомври 4, 2010 Добре, ще потърся записи да пусна да чуете да за Нескафе точно. Мисля, че все още въртят клиповете ни Цитирай
Tozi Отговорено Октомври 4, 2010 Отговорено Октомври 4, 2010 Чух ти нещата. Почвай да учиш теория на музиката и по конкретно на ритъма. Имаш потенциал. Остава да не те мързи. Ако знаеш какво точно правиш ще имаш по голяма възможност и свобода да осложняваш или опростявай който и да било ритъм било то в 7/8 или 4/4. Цитирай
Recommended Posts