Jump to content
Българският форум за музиканти

Speaker Emulation


Recommended Posts

Здравейте колеги, по-прицнип само чета и поглъщам знания, но не мога да открия нещо, което ми трябва. Студент съм в ТУ-Варна и има курсов проект да изработя узвучително тяло. Та въпроса ми е случайно да имате, да знаете някакъв софтуер и то ако може да е безплатен? Преподавателят ми даде LoudSpeaker 3 demo.. Някакси като го гледам и никак не ми допада. На всичкото отгоре имам идея да си правя кабинет, дори съм си подбрал Селешчън Голд говоритили. Идеята ми е хем да му направя на човека проект, хем след време може би догодина, когато събера извесна сума да го направя реалност. Та стига съм се уливал, можете ли да ми помогнете с добър софтуер, който мога да използвам за симулации? LoudSpeaker-a е хубава програмка, но няма отворена кутия, може да се избират само 3 вариянта : тотално затворена, с фазов модулатор и с обърнат говорител на вътре, нещо което някакси не ми харесва. Можете ли да ми помогнете? Някакви идеи?

 

Благодаря предварително на всички!

 

П.п. и ако съм сбъркал случайно подфорума, моля да бъде прехвърлен на правилното място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ми е много ясно как точно ще съчетаеш курсовия си проект със китарата, понеже обикновено при изчисляването на озвучителни тела се гонят някакви параметри, на базата на които се подбират говорители, изчисляват филтри, смятат кутии и т.н.

На първо място - китарните говорители нямат модели в програмите, за които говориш.

От друга страна, кабинетите за китара се ползват за свирене и създават изкривявания, чиято единствена цел е да звучат готино на свирещия.

В този смисъл, китарните кабинети гонят постигане на съвсем субективни възприятия, които най-често не са добре анализирани и документирани, а начините са постигане на съответния "саунд" най-често не се публикуват, а са ноу-хау на съответната фирма(постигнати експериментално).

В този ред на мисли, според мен ще имаш по-голям успех с курсовата си работа, ако се заемеш да проектираш озвучително тяло, различно от китарен кабинет. Тогава ще можеш да дефинираш изисквания, да подбереш говорители и да изчислиш филтрите и телата. Програми като Speaker Workshop могат да ти бъдат доста полезни в процеса на проектиране, стига да знаеш какво правиш. Добре е и да имаш достъп до някаква сравнително точна измервателна апаратура(най-малко RLC-метър), например за изработка на филтрите. Ако ще ползваш Speaker workshop, добре е да го ползваш с някаква по-свястна звукова карта. На първо място, намери си някаква литература, която обсъжда проектиране на озвучителни тела и я прочети внимателно. След това вече се занимавай със софтуери.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има много програми... Търси на първо време Bass Box Pro v6.0

 

http://www.ht-audio.com/

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E да де.. аз това питам, кажи някоя и друга.. ей сега ще потърся тая програмка..

 

 

Евтим.. и аз по-принцип така си мисля, ама имам време да разбера мога ли, не мога ли. По-принцип даскала ни дава дадени говорители и по тях си правим кутията(и други куп работи), в случая и аз си имам данни на говорители. Сега интересното е да видя дали ще стане. Ако стане ще щракам с пръсти. Виждал съм много правени кутии и цели кабинети.. звучащи дори много добре. За проекта, ако стане супер. А за нататък пък като трябва ще "открадна" идеята от нещо съществуващо, кутии колкото щеш.. Поне така си мисля аз. Все си мисля, че са много пари за лампови глави и за тея кабинети. Все пак, не съм тръгнал да троша пари никъде, само ще потроша малко нерви. Ако не стане, винаги мога да си избера други говорители. Но просто ми е интересни да го направя..

 

Само едно не разбирам 1-во какво е РЛЦ метър ( мултицед? ) И за какво ми е? Всичкото е само емулации и теория на листи. :yes:

Спрямо теорията.. :yes: Мога да те засипя с учебници в преносен и буквален смисъл. :)

 

 

П.п. май бъркам думите емулации и симулации?? хм.. Мисля, че става въпрос за симулации..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен не ме интересува засипването с учебници, а по-скоро дали знаеш какво пише в тях.

Програми като Speaker Workshop, а доколкото разбрах и програмите на http://www.ht-audio.com/

минават през процес на измерване на параметрите на говорителите. Най-често се измерва импеданса на говорителя в тончестотния диапазон, след което говорителя се поставя в тестов затворен обем или се прикрепя известна допълнителна маса(delta mass test), след което измерването на импеданса се прави повторно и софтуерът на базата на сложни изчисления определя реалните T/S параметри на измерваният говорител(повече или по-малко точно). Възможно е и да се ползват T/S параметрите от производителя, ако може да се разчита на тях. Софтуерът помага в определянето на обема за озвучителното тяло и проектирането на филтрите. Но и софтуера не е перфектен и понякога лъже. Затова трябва да знаеш какво правиш. По принцип съм малко скептично настроен към безексперименталното проектиране на тела.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз за това го правя Евтим, в процес на учене, правя и курсов проект.. Т.е. със запознаването на теорията същевременно се ровя допълнително и чета и се мъча да проектирам колона. Не съм казал ьок за утре е готов. Там е работата в идните няколко месеца например, да разбера програми, начини.. Трябва да предам проекта си до декември. Най-лесно е да си ходя тихомълком на упражненията, да клатя удобрително глава и само да слушам, за това и реших да се пробвам през това време, което ме обучават, да науча нещо, което да ми свърши работа след време. Разбираш ли ме? Всичко е с цел да науча нещо в повече, от това което би избял човека. :yes: Книги има колкото щеш, да се закопая само да чета.. с години. Но друго си е, когато в същото време се учиш от грешките и опита си. Поне така си мисля аз.. Тепърва сега започва този проект. Утре ще ми е 1-ви час, в който той ще обяснява, кое какво как.. И ми се щеше да съм маалко по-подготвен..

 

За учебниците просто се шегувах, за измерванията си напълно прав и сега като се замислям, то в комботата дори няма филтри.. Което ме навежда на мисълта, че цялата работа наистина хич няма да се хареса на доцента и май ще трябва да си правя Хай-фито.. пфуф.. Но посъбрах малко материал и ще му го покажа утре, пък той ще реши човека. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човекът е много печен и силата му е във високоговорителите и около тях. Внимавай!

Ще ти дам няколко линка към статиите на Thiele , ще ти трябват. Как си с чуждите езици?

Ето и още няколко нещица...

 

 

http://www.bgaudioclub.org/upl.....icle_1.pdf

 

http://www.bgaudioclub.org/upl.....icle_2.pdf

 

Тази презентация е класирана като AES MASTER CLASS M1. Понеже не мога да я запиша (правена е с CAMTASIA STUDIO4) я предлагам само като линк към сайта на AES.

Ако някой може да се справи със свалянето и запис в upload-а на форума - да бъде така добър и да го направи. Темата даже е добре да се отбележи като важна, защото е ценна, особено с гласовете на двамата гениални инжинери.

http://www.aes-media.org/726467341/tutoria...1_Thiele_Small/

 

Pq1BelLi.jpg

Нещо не се отваря последния линк... Може да се потърси в сайта на AES.org

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти, изтеглих ги тези 2-те публикации, тази вечер ще започна да ги чета. За жалост не мога да разбера нищо повече за тази последната публикация, дори да напиша AES MASTER CLASS M1 излизат страшно много публикации.. Пуф.. Но ще прегледам и този Аудио форум също. Мерси за информацията..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сериозна класика от сериозни учени за сериозни акустициicon_exclaim.gif

 

thumb_Ver2006_000_Cover.JPG

 

 

http://www.bgaudioclub.org/upl.....ranek].rar

 

Това го изтрих от горния пост, че беше с невалиден линк.

 

Справочник за обща информация по високоговорители, от елитен специалист, работил за KLH, EPICURE, Boston Acoustics и много други.

Loudspeaker Handbook and Lexicon, by Winslow Burhoe

thumb_Burhoe.jpg

http://www.bgaudioclub.org/upl.....n.1997.pdf

 

Подходящо четиво за начинаещи.

А това са десетте заповеди на строителя на кутии за високоговорители:

Сега ще се разбере колко те бива с английския :yes: Тук няма да помогнат Google речниците :yes:

http://www.postimage.org/image.php?v=gxIiWar

 

Хайде стига толкова за сега biggrin.gif, понататък - още, ако има интерес...

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лелеееее това последното ще трябва жокери, че да го разбера.. Всъщност, като чета поясненията схващам за какво иде реш, ама в заглавията .. малко хич не схващам на 1-во време какво е това Thou shalt?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прегледай The Holy Bible .... :punk_guitar:

The Ten Commandments !

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е така де.. аз тях гледах.. Дори ги прочетох, с малки изключения, ама ги разбрах.. :punk_guitar: Но това Thou shalt, с което всяко правило започва, не мога да го разбера :thumbs_up::cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.