Jump to content
Българският форум за музиканти

един истински педал борд


metalhammer

Recommended Posts

Извесни са спор няма, но това не значи че се харесват на всички. Някой може да е разбрал погрешно изказването ми - не предпочитам цифровата пред аналоговата техника. Дори напротив, моите представи за звук се ограничават до добър амп и най-много някой модулиращ ефект.

 

А колкото до педала който е тук не ми прилича на "switching systems", а по-скоро няколко педалчета и еквалайзер, сложени в една голяма кутия. Забелязвам само наличието на он/оф бутони за отделните модули което ме навежда на мисълта че липсва система за рутинг и управление на евентуални пресети. Ако тия неща ги има това би бил един чудесен аналогов процесор, но без тях поне на мен ми се струва леко куцо да си гласиш настройките за следващата песен на ръка в паузата. Не говоря за изцяло дигитална електроника а само за дигитално управление на аналоговата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 41
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

твоето момче разгледа какво има вътре преди да си пусне първото мнение, вътре има няколко платки - отделните модули, и захранване, не виждам за какво толкова се пениш, тва не е дар от бога, някакъв човечец си прави къстъм апаратура и хората които му се кефят плащат премиъм цена за това

 

може би ти ще ми обясниш с какво този сандък е толкова специален че аз простосмъртния ти мърся темата с моите некомпетентни изказвания

 

не сериозно някой хора много се вживяват... гледай да не получиш някоя нервна криза докато ми четеш мнението, форума е за дискутиране и изказване на лични мнения, не е всички да се прехласват по темата ти и твоите лични предпочитания...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако си забелязал има по 2 броя от повечето модули - така че просто превклучваш един от двата който са предварително настроени и няма нужда да въртиш потенциометри между/по време на песните

 

вътре освен няколко камиончета както казваш ти има и няколко специални къстъм тюб ефекти така че тва не е суичинг систем а си е авторска разработка на корниш с няколко фабрични компонента (към които гилмор явно им аслабост предполагам)

 

сорка за кофти тона от одеве - в спора се ражда истината

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Целта на този тип Custom Pedalboards най-вече е,да са Switching Systems за специално зададен от клиента набор устройства - без значение,дали са аналогови,цифрови,или какъв е типът на управление на самите "ефекти".Идеята е,да се осигури максимално"чист"път м/у инструмента и усилвателя(ако клиента няма желание за това - не би се насочил към този Custom.Има голям избор на различни варианти прекрасни превключващи,контролиращи,комбиниращи и прочие устройства).Т.е. - може да си представим нещата горе-долу така:

Свирим с китара включена директно в усилвател.В един момент ни трябва да "буустнем" сигнала.Вземаме желаното от нас устройство и го "вързваме" с кабелчета м/у китарата и ампа.След няколко такта,като изчезне нуждата от "буустване",го разкачаме,за да запазим "чистият път" до усилвателя.След още малко пък ни трябва "хорус" и "дилей"(има се предвид,че ни трябват конкретни модели,които ни харесват и затова комбинирани,интегрирани,или др. улесняващи задачата уреди,не се предвиждат).Закачаме ги и съответно след това разкачаме.После идва ред за Wah + Dist;следва Dist+Wah...;Comp+Flaпg.+Del за 4 такта в паралел и после само 2 такта само Comp в серия.... и.т.н...и.т.н. в каквито си представим вариации.

Естествено,че така е невъзможно да се работи.Затова се поръчват и изработват тези превключвателни устройства,кото в желаният момент,с едно/две натискания на бутон,да "вързват и развързват" към пътя на сигнала желан брой уреди,в желан ред.Също така се има пред вид,че вариантите са все пак,с ограничен брой,а и "запаметяващи" опции почти не се прилагат - пак поради "пуризъм". Разбира се,към набора ефекти може да бъдат предвидени и такива,разработени от производителя на педалерата,и за улеснение да са интегрирани в общата кутия,но това не променя същността на продукта(Switching Board).

В по-голямамта част от случаите необходимостта от тези устройства е свързана с Live изпълнения и то в строго специфични ситуации.Напр. в случаи като с D.G. 2006 Tour: Play List-ът е известен и непроменлив,знаят се окончателните Guitar Sound вариации за всяко едно парче,пасаж,откъс и педалерата има за цел да обслужи нуждата от интерпретиране на тези вариации за периода и в рамките на Тура.Ако е пригодна към изискванията на следващи изяви - разбира се ,се използва.Ако не е - се модифицира,или се конструира наново.

Както в конкретният случай,може да се реши да се използват лампови елементи(пак "пуризъм" - няма лошо!) за буфериране при входно изходните взаимоотношения,при комбиниране на разнообразни звукообработващи уреди;за Mod.-ване на някои от тях;като елементи на някакъв preamp блок интегриран в кутията;или за други ,конструктивно предвидени цели.

 

За да имаш такова нещо,трябва да е налице конкретна необходимост(не е задължително,да си "най-добър",или известен) и разбира се,съответен финансов ресурс.

 

Дай Боже всекиму!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотно обобщение само дето тва за пуризма изобщо не ми хареса.

 

С думичката пуризъм успя пак да оцветиш статията с личното си мнение върху нещата което развали някак си цялостния уж безпристрастен тон на статийката....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се, прегледах темата, но не видях отговор на моя въпрос(може би docc го засегна, но много сложно го обясни). От много време насам ме гложди, големите как като свирят само с аналогови машинки, как изкарват толкова много различни бленди. Знам, че някои си имат звукови инженери (май така се наричаха) и те им ги сменят, но бях гледал някое Г3 и там Вай си имаше разни камиончета в краката. С процесори лесна работата, но е с тоя борд дето го показахте тука как стават нещата.

Питам, защото съм свирил с процесори и после като чух няколко по-сериозни комбота какво правят и веднага си продадох тогавашния Диджитек. Не искам, да създавам нов спор, разбрали сме се, че е въпрос на вкус. И общо взето сега събирам пари за усилвател, после съм решил да си взема Уа, после фейзър и т.н.

Но, ако ми трябват различни настройки на някой от ефектите по време на някоя песен примерно какво правим?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По нагоре в темата бях споменал - аналогова електроника с цифрово управление, сигнала си остава аналогов, а цифровото управление позволява запаметяване на различните стойности на настройките и сменянето им.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм съгласен, че "големите" ползват само аналогова техника.

Дилеи, питч-шифтъри, хармонайзъри, фейзъри, фленджъри и др. в доста случаи са дигитални и вградени в доста качествени и скъпи процесори като Eventide, t.c. electronics, Lexicon и др.

Стив Вай въпреки че използва аналогови ефекти във формат на камиончета и лампов Carvin, също така в голяма степен звука му се формира и от Eventide H3000 Ultra Harmonizer. В краката на Вай също има "switching system" превключване на различните пресети на хармонайзъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотно обобщение само дето тва за пуризма изобщо не ми хареса.

 

С думичката пуризъм успя пак да оцветиш статията с личното си мнение върху нещата което развали някак си цялостния уж безпристрастен тон на статийката....

Metalhammer,

Когато декларирам лично мнение,го правя ясно и недвусмислено.Разбира се,всяко едно творение носи и личностен характер,но в по-горното си изложение не съм имал за цел,да влагам(недай Боже - налагам)пристрастие.Ако долавяш такова,вероятно е по-скоро резултат на неволно твое аналогизиране и контекстна връзка с други мои изказвания,отколкото мои намерения за индиректно внушение.

 

Майната и на "статийката"! Ние да сме здрави!

 

П.п. Чакай Л.С.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.