gearhead Публикувано Септември 24, 2010 Share Публикувано Септември 24, 2010 (Редактирано) Здравейте , реших да си махна потенциометрите на баса (P/J адаптери с volume ,volume,tone) и да поставя на тяхно място ключета.Причината е ,че имам баса вече от почти година и рядко използвам различно от следните настройки : P+J volume на max , tone на max или min P volume на max , J volume на min , tone на max или min J volume на max , P volume на min , tone на max или min та така реших да махна и трите пота и да сложа ключета съответно за превключване м/у паралелно и последователно свързване на адаптерите , избор на адаптер P,J,P+J ,а третото ключе искам да направя с три позиции ,като две от позициите ще са с различни кондензатори а третата-без кондензатор(нещо като varitone) и точно там е проблема.Първите две ключета ги измислих(изкопирах от нета) и ако някой ми каже как да махна tone пота и да свържа третото ключе (предполагам трябва да е dpdt on-on-on) ще съм му адски благодарен! Ето какво сътворих до тук: Редактирано Септември 24, 2010 от gearhead Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Септември 24, 2010 Share Отговорено Септември 24, 2010 (Редактирано) Варитон е друга работа. Ако сложиш различни стойности на кондензатори, просто ще ядеш повече от високите. Обезмисля се цялата идея. Макар, че до някъде май го ползват, като се замисля - подобно на stelar tone.. Редактирано Септември 24, 2010 от Nikifena Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Свилен Бас Отговорено Септември 24, 2010 Share Отговорено Септември 24, 2010 Виж тук за варитона - http://www.talkbass.com/forum/showthread.php?t=596256 П.П.: Сподели като откриеш въпросните ключета от твоята схема, колко са ти излезли и къде си ги намерил? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Септември 24, 2010 Share Отговорено Септември 24, 2010 Това с превключване на паралелни кондензатори не е Varitone. За Varitone сме писали в тази тема. Ако в твоя бас ще ползваш трипозиционен ключ можеш в ляво и дясно да свържеш по един кондензатор. Такв в средно положение ще получиш макс. високи без шунтиране по висока честота. Усещам, че бавно се приближаваш лъм активния бас. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
gearhead Отговорено Септември 25, 2010 Автор Share Отговорено Септември 25, 2010 Да ясно ми е ,че варитона е различен от това ,което аз искам , по-скоро варотина на бедняка (по подобие на това от темата в talkbass.com,която е публикувал...taka li e? - a taka. Ротационен ключ както показано там едва ли ще намеря и едва ли ще е евтино пък и искам баса да няма никакви врътки , само три ключета (toggle май им викат...) L.K. , какъв е точно трипозиционния ключ , за който говориш? като вид I или като вид II в долната картинка? Ако е като вид I мисля ,че така трябва да се свърже , но ако е като вид II не мога да го измисля , а аз имам ключета от II-рия вид , докато тези от I вид не съм виждал. Ключетата с 9-те крачета също май ще излязат проблемни , но мисля тези дни да се разцъкам из всички магазини за ел.компоненти във варна.Дано открия такива. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fallenblood Отговорено Септември 25, 2010 Share Отговорено Септември 25, 2010 ключето on-on-on не е ли с 8 крака? ето погледни тук: http://www.mecheng.osu.edu/electronics-lab...s-and-high-pass тон контролът е прост low pass, само че с потенциометър. можеш на едната позиция да си сложиш high pass за по-интересно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Септември 25, 2010 Share Отговорено Септември 25, 2010 За да не влизам в английската терминология ще напиша така - ЦК ключе със средно положение. В средно положение не включва никоя верига Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Септември 25, 2010 Share Отговорено Септември 25, 2010 Ето моето решение: Трябва ти единично ключе с 3 позиции on-off-on. Такива има в електронинвест. Ползвам същите за Firesound-a. Стойностите на кондензаторите можеш да нацелиш на око. Имай предвид, че така сложени ще ти ядат максимално от честотите. Все едно имаш тон на максимум в двете крайни позиции на Ц-К копчето. Като отправна точка за кондензаторите пробвай с 10нф. 22нф, 33нф, 47нф. Правилото е: колкото по-голям кондензатор, толкова повече ще ти яде от високите. Можеш да поекспериментираш малко повече като разшириш проекта и поставиш малък тример със стойност 500 килоома вътре в инструмента. Тогава схемата ще изглежда така: Освен горната картинка можеш да варираш и тримерът да е за двете честоти на сряз, или пък по отделен тример за всеки кондензатор. Така ще можеш предварително да си нагласиш честотите което е предимство. Най-вероятно, за да няма пукане при смяна, ще трябва да поставиш високоомен резистор паралелно всеки един от кондензаторите. 10 мегаома е добра стойност. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Септември 25, 2010 Share Отговорено Септември 25, 2010 Мда, за това става въпрос. Аз бих сложил 10 мегаомовите резистори последователно на контактите. Така със сигурност няма да се сменят потенциали при щракане и да пука. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts