Jump to content
Българският форум за музиканти

Няколко питания относно направата на китарен усилвател


Recommended Posts

Така... Първо. Не съм аз човекът, който разбира от електротехника и ще прави въпросната "самоделка". Аз съм човекът, на който много му се свири и си няма свестен амп. Вуйчо ми ще извърша "операциите".

 

В момента разполагам с едно усилвателче за бас китара, правено преде десетина година по схема на... нещо, неизвестно така... с 2 думи ужасна работа. ;)

 

На мен ми трябва свестен усилвател за соло китара. Целта да извади хубав чист тон, а с помощта на някое друго педалче и дисторжън.

 

Работата се състои в следното - колкото и да ми се иска да направим някой лампов дзвер, няма да стане... трудна работа е. Затова решихме, че може да скалъпим нещо с полеви транзистори, които, доколкото знам, дават минимални изкривявания и предполагам, че ще свършат добра работа.

 

Аз съм голям фен на Marshall Amplification и много ми се иска нещо звучащо така. Сега ще кажете "няма как да звучиш като лампов Маршал", ясно ми е, просто искам нещо което да звучи добре - много добре (не отлично).

 

Потърсих схеми в сайта www.blueguitar.org , там има схеми на някои известни усилватели от близкото и не чак толкова близкото минало, въпросът е, че повечето (всъщност всички по-известни) са с лампи. Имаше една статия за подмяна на 12АХ7 с МОСФЕТ транзистор. Единият ми въпрос е - възможно ли е, чрез промяна на схемата да се заменят лампите с транзистори и резултатът да бъде задоволителен?

 

 

И съответно какви варианти (схеми) бихте препоръчали за предусилване с транзистори (полеви), което да извади хубав, приятен, ясен тон. Желателно е да има еквилайзер, останалите работи би трябвало да успеем да ги добавим в схемата.

 

Като казвам, че харесвам Маршал, нямам предвид, че само това искам, и други варианти са приемливи стига да направим схемата така, че да няма лампи.

 

 

Следващият въпрос е относно крайното стъпало. То също е добре да не криви (то това нямаше нужда да го казвам де), но и да няма лампи :music336: . Става дума за нещо от порядъка на 100 вата. Някакви препоръки?

 

Като цяло разполагаме с някои най-прости схеми от сорта на преамп с 3-канален еквилайзер и мастър волюм, но не искам да е чак толкова просто. Вероятно нещо с поне 2 канала, за да може да се превключва от clean на dist.

 

И да има aux in вход (това доколкото знам може да се добави в схемата) с отделен контрол за него.

 

Очаквам съвети и препоръки.

Редактирано от muzicantini
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.