muzicantini Публикувано Септември 13, 2010 Share Публикувано Септември 13, 2010 (Редактирано) Така... Първо. Не съм аз човекът, който разбира от електротехника и ще прави въпросната "самоделка". Аз съм човекът, на който много му се свири и си няма свестен амп. Вуйчо ми ще извърша "операциите". В момента разполагам с едно усилвателче за бас китара, правено преде десетина година по схема на... нещо, неизвестно така... с 2 думи ужасна работа. На мен ми трябва свестен усилвател за соло китара. Целта да извади хубав чист тон, а с помощта на някое друго педалче и дисторжън. Работата се състои в следното - колкото и да ми се иска да направим някой лампов дзвер, няма да стане... трудна работа е. Затова решихме, че може да скалъпим нещо с полеви транзистори, които, доколкото знам, дават минимални изкривявания и предполагам, че ще свършат добра работа. Аз съм голям фен на Marshall Amplification и много ми се иска нещо звучащо така. Сега ще кажете "няма как да звучиш като лампов Маршал", ясно ми е, просто искам нещо което да звучи добре - много добре (не отлично). Потърсих схеми в сайта www.blueguitar.org , там има схеми на някои известни усилватели от близкото и не чак толкова близкото минало, въпросът е, че повечето (всъщност всички по-известни) са с лампи. Имаше една статия за подмяна на 12АХ7 с МОСФЕТ транзистор. Единият ми въпрос е - възможно ли е, чрез промяна на схемата да се заменят лампите с транзистори и резултатът да бъде задоволителен? И съответно какви варианти (схеми) бихте препоръчали за предусилване с транзистори (полеви), което да извади хубав, приятен, ясен тон. Желателно е да има еквилайзер, останалите работи би трябвало да успеем да ги добавим в схемата. Като казвам, че харесвам Маршал, нямам предвид, че само това искам, и други варианти са приемливи стига да направим схемата така, че да няма лампи. Следващият въпрос е относно крайното стъпало. То също е добре да не криви (то това нямаше нужда да го казвам де), но и да няма лампи . Става дума за нещо от порядъка на 100 вата. Някакви препоръки? Като цяло разполагаме с някои най-прости схеми от сорта на преамп с 3-канален еквилайзер и мастър волюм, но не искам да е чак толкова просто. Вероятно нещо с поне 2 канала, за да може да се превключва от clean на dist. И да има aux in вход (това доколкото знам може да се добави в схемата) с отделен контрол за него. Очаквам съвети и препоръки. Редактирано Септември 13, 2010 от muzicantini Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Септември 13, 2010 Share Отговорено Септември 13, 2010 http://forum.muzikant.org/index.php?showto...36488&st=15 http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=55165&hl= http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=48904&hl= Тук има всичко. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts