mengeme13 Публикувано Септември 10, 2010 Share Публикувано Септември 10, 2010 Мисля да си направя мини ампче с TDA2003 , видях че входното му напрежение е до 50мВ, а пък китарата 2В ако не бъркам де питането е какво може да се направи за да не се претоварва тая схема и да не изсушавам 9В батерия за 3 минути ако може да кажете някоя схемка за дистерче което да вържа към тда или пък предложете друга схема за стъпало. Благодаря Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Септември 10, 2010 Share Отговорено Септември 10, 2010 Мисля да си направя мини ампче с TDA2003 , видях че входното му напрежение е до 50мВ, а пък китарата 2В ако не бъркам де питането е какво може да се направи за да не се претоварва тая схема и да не изсушавам 9В батерия за 3 минути ако може да кажете някоя схемка за дистерче което да вържа към тда или пък предложете друга схема за стъпало. Благодаря Трябва да подбереш режима, в който ще позваш интегралчето. От дейташита от фигура 5 избираш входна чувствителност и усилване. После от делителя R1/R2 избираш усилването на стъпалото, че да ти стигне изходното напрежение да реализираш търсената мощност. Ако миниампчето ще е за китара е добре входното съпротивление да е 500к-1М. Ще трябва да добавиш нещо откъм входа. Всеки свестен (по маркова схема) дисторшън ще свърши работа. Избери си някой по свой вкус. Ще пусна линкове към страници, пък натам избирай: 1 2 3 4 5 Има още, ама това трябва да е достатъчно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
mengeme13 Отговорено Септември 10, 2010 Автор Share Отговорено Септември 10, 2010 Да мини ампчето ще бъде за китарка и ако правилно разбирам усилването трябва да бъде по-малко, защото е прекалено чувствителен входа а за импеданса на входа резистор ли да лепна?? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Септември 10, 2010 Share Отговорено Септември 10, 2010 Да мини ампчето ще бъде за китарка и ако правилно разбирам усилването трябва да бъде по-малко, защото е прекалено чувствителен входа а за импеданса на входа резистор ли да лепна?? Презумпцията е, че като удариш яко струните на изхода сигнала не трябва да е ограничен от пренасищане на някой транзистор в интегралчето. С входния импеданс е по-трудно. За чист звук (канал) ще трябва едно буферно стъпало - например емитерен повторител или сорсов повторител, съответно с биполярен или полеви транзистор. Още по-добре е да има китарен предусилвател със съответните тонкорекции. Ако няма да ползваш (разчиташ на) чист канал и на входа на ИС-то е включен дисторшън той ще изиграе ролята на буфера. Идеята за резистор на входа е подвеждащо лесна. Не го прави. Лека-полека ще стигнеш до извода, че крайното стъпало е най-малкия проблем като изработка и цена. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Септември 10, 2010 Share Отговорено Септември 10, 2010 Разгледай следната тема: http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=31360 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
mengeme13 Отговорено Септември 10, 2010 Автор Share Отговорено Септември 10, 2010 Благодаря за отговорите тази тема изчерпва всички въпроси Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emilov_opel Отговорено Септември 11, 2010 Share Отговорено Септември 11, 2010 Здравейте да питам ... почти по темата е .... Направих си дисторшън Биг Муф ... иии не ми харесва , и туй -то... Първо входът е нискоомен , и с резисторът посл. на входн. транзистор не ми хареса , и му добавих входно стъпало с полеви иии всичко се оправи ... почти .... Удължаване , всичко си му е мн. добре , но изкривяването е маааалко .... според мен . Сложил съм огр. диоди герм/ точкови от типа СФД106 , ссс силициеви е зле , транзисторите ми са от боклука , но подбрани с Н21е поне 600 пъти .... нямам по- добри , и не ми се сменяват повече ... Някакви безплатни съвети , как да го пипнем нещо , за да добием звука на Парни Валяк, ииии дори да го надминем ?? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Септември 11, 2010 Share Отговорено Септември 11, 2010 Пусни схема да не гадаем. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Септември 11, 2010 Share Отговорено Септември 11, 2010 Не знам дали Емилов е използвал оригиналната схема, но реших великодушно да споделя една рядкост - Оригиналнaта схема на Big Muff Pi, лично от Electro-Harmonix за ... мен , преди ...не помня колко години. Най вероятно 1978-79. Очаквам типичните аудиофилски коментарии за "модване" по модерните китайски стандарти ! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Септември 11, 2010 Share Отговорено Септември 11, 2010 Схемата има антикварна стойност Ако Евтимов ползва подобна схема бих го посъветвал да закачи един осцилоскоп тук-там по схемата и да види къде не му достига ниво на сигнала за постигане на изкривяване. Високото h21e e добра предпоставка , но усилването по напрежение е ограничено от пасивните компоненти покрай транзистора. За увеличаване на усилването по променливо напрежение бих предложил частично или пълно шунтиране на емитерните резистори с електролитен кондензатор. Преди това върни силициевите транзистори по местата. Методът минава ли за "китайски"? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Септември 11, 2010 Share Отговорено Септември 11, 2010 (Редактирано) Не е Евтимов, а Емилов_опел ! (От знаменития NordWest !) Почти китайски . Емитерните съпротивления са много нискоомни и са само за термокомпенсация. Тяхното влияние върху коефициента на усилване на стъпалото е пренебрежимо малко. Шунтирането с каквото и да е няма да има ефект. Ама защо не ми писа никой, че това не е схемата на BIG MUFF Pi, а на LITTLE BIG MUFF Pi ? . Нищо, сега оправям грешката . (Има още EH в архивите, няма страшно ). Тъкмо ще има материал за сравнение между двата модела. И повече идеи, надявам се. Обърнете внимание на датата в долния десен ъгъл ! Редактирано Септември 11, 2010 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emilov_opel Отговорено Септември 11, 2010 Share Отговорено Септември 11, 2010 Бе по коя схема съм го правил... , аз ако знам по коя схема съм го правил - няма да ви питам ... Парни Валяк , Л.К. , Емил Дефекаров още няколко човека тука са велики , и гордост , мноого рядка възможност с нещо да се гордееш че си Българин . Не мога да обмисля и коментирам сега по схемите , понеже е събота- време за яденье и пиенье , но мерси за схемите , определено и мн. други хора ще имат полза от това. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
mengeme13 Отговорено Септември 11, 2010 Автор Share Отговорено Септември 11, 2010 Само не разбрах какви са потенциометрите на схемата с LM386 линейни или логаритмични Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Септември 12, 2010 Share Отговорено Септември 12, 2010 Tone - 100к -log или lin Volume - 100k log Gain - 1...2.2k lin или log Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Viper-X Отговорено Септември 12, 2010 Share Отговорено Септември 12, 2010 Сега ако някой изрови на и Bass Big Muff Pi Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts