Jump to content
Българският форум за музиканти

"Кастофона" - Diy усилвател

Recommended Posts

Преди време четох в нета как лесно може да се направи портативно усилвателче от уокмен, но поради липсата на такъв разчовърках стария касетофон в къщи.

Намерих къде в платката се включват кабелите от главата, дето чете касетите (то беше една буксичка с 3 кабела) и включих на нейно място друга буксичка (за щастие имах подобна). За нея запоих 6.3мм моно женски жак и го монтирах отзад на касетофона. Понеже касетофона е стерео запоих левия и десния канал на едно и също място. Ефекта беше доста тобър. Когато натисна play и звукът от китарата се усилва и излиза през тонколоните. После реших да си играя още повече с него и му сложих и още една букса запоена пък за изходите за тонколоните за да мога да включвам и слушалки. После добавих и 2 ключета (on/off) за да изключвам самите говорители и да се чува само през слушалките). После реших да се възползвам и от това че касетофона е стерео и добавих още една 6.3 мм моно букса за input като и едно ключе за да играят ролята на ляв и десен канал, а с ключето да превключвам да се чуват и 2та канала през 2те тонколони. После бутах и output-a като сложих за всеки канал по една моно букса, а също и една стерео букса, която ги обединява. Сега обмислям да сложа 2 потенциометъра за да регулирам силата на звука на всеки канал по отделно, но понеже имам съвсем незначителни знания в запояване и електроника ме интересува какъв потенциометър да търся. Знам че има значение в съпротивлението, но как да измеря какъв ми трябва (имам мултиметър или нещо такова у нас). Моля помогнете!

"кастофона" е доста подходящ за упражнения в къщи и даже има екстра, че като усилиш повечко звука и става яко дрънчащ.

Ако някой се интересува, мога да кача снимки следващия път когато го отворя (за потенциометрите).

PS извинявам се и за вероятно голямата липса на запетаи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как си прецакал касетофона.... или предстои да го прецакаш....

Не сме 90-те години, когато нямаше как!Вземи се в ръце и си купи практис амп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно подкрепям горното мнение !

Предуслвателят на касетофона няма линейна честотна характеристика, което ще рече че усилва много повече нискочестотните компоненти от сигнала, което го прави несъвместим с целта на занятието, коефициента на усилване е много голям и да си призная ми е непонятно как нямаш брум и други шумове породени от самовъзбуждане. Накичването на допълнителни ключета и потенциометри, особено за човек без опит е предпоставка да прецакаш зорлен работата :thumbs_up:

Ако държиш да слагаш такива потенциометри ги сложи на мястото на стерео потенциометъра за усилване на касетофона 47 килоома логаритмични смятам че ще ти свършат работа :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По време на престоя си в този форум съм се нагледал на далеч по-безсмислени проекти, когато попитах(на n-тия на брой проект) е добре де проклетото нещо струва ново 30 лв. частите за начинанието са 35 лв. що го правите? Отговора беше: шото е тръпка сам да си го направиш. Явно и на пича ми е кеф да разчасти стария касетофон и да направи нещо друго от него. Поне някой е решил да отговори на въпроса му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Похвално е човек да се труди, при това с мерак. Лошо е когато не знае какво прави. Тогава няма нито полза от свършеното, нито развитие на самия човек.

Добре е обаче освен мерак и труд да има разум и мисъл.

Преди да се предприемат действия трябва да се чете и учи.

В конкретния случай zimba много правилно посочва фактите, които не са отчетени поради липса на знания и информация.

Има една приказка за морето до коленете, която е напълно приложима за много подобни теми във форума.

Приемете тази критика като подканяне за трудната промяна в начина на мислене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не всеки може да си позволи лукса да си купи усилвател, дори и втора ръка. Може касетофона да не е подходящ, може звука да е лош, но ще се съгласите с мен, че е по-добре да чуваш някакъв звук, отколкото само тихичкото дрънчене на струните. Плюс това го има и елемента на забавление докато си играеш с жичките.

Проучих достатъчно, още преди да изкарам касетофона от прашното му леговище.

Мерси за отзивите все пак :godbless:

Редактирано от Dr-NO
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е само за изкарване на някакъв звук, различен от сухия - ползвай software - Amplitube, TH1 и тем подобните. Поне такъв има доста из нета. Вероятно и за него ще ти трябва малко разучване за да успееш да докараш свестен звук, но не е невъзможно и ми се струва по-рентабилно от реставрирането на стар касетофон. Ако имаш някакви етични проблеми с... пиратството, има и доста безплатни варианти, като примерно това (копирано от подписа на KeRRANGKid). Вече по нататък можеш да разучиш как да си играеш с тези vst плъгини или отделни програмки, но пак казвам - според мен, това е по-добрия вариант.

Ако го правиш заради запояването и тн., не мога да ти помогна :godbless:.

Редактирано от Додо
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Софтуера те принуждава да седиш пред компа и ако не си с лаптоп примерно не можеш да отидеш в някоя друга стая да си тормозиш ушите. А и на повечето компютри саундкартите им са много бозави за такива програми и вадят звук като от "кастофона" и го бавят с по половин секунда. Иначе на моя имам една FXBox.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове