Dr-NO Публикувано Септември 7, 2010 Share Публикувано Септември 7, 2010 Преди време четох в нета как лесно може да се направи портативно усилвателче от уокмен, но поради липсата на такъв разчовърках стария касетофон в къщи. Намерих къде в платката се включват кабелите от главата, дето чете касетите (то беше една буксичка с 3 кабела) и включих на нейно място друга буксичка (за щастие имах подобна). За нея запоих 6.3мм моно женски жак и го монтирах отзад на касетофона. Понеже касетофона е стерео запоих левия и десния канал на едно и също място. Ефекта беше доста тобър. Когато натисна play и звукът от китарата се усилва и излиза през тонколоните. После реших да си играя още повече с него и му сложих и още една букса запоена пък за изходите за тонколоните за да мога да включвам и слушалки. После добавих и 2 ключета (on/off) за да изключвам самите говорители и да се чува само през слушалките). После реших да се възползвам и от това че касетофона е стерео и добавих още една 6.3 мм моно букса за input като и едно ключе за да играят ролята на ляв и десен канал, а с ключето да превключвам да се чуват и 2та канала през 2те тонколони. После бутах и output-a като сложих за всеки канал по една моно букса, а също и една стерео букса, която ги обединява. Сега обмислям да сложа 2 потенциометъра за да регулирам силата на звука на всеки канал по отделно, но понеже имам съвсем незначителни знания в запояване и електроника ме интересува какъв потенциометър да търся. Знам че има значение в съпротивлението, но как да измеря какъв ми трябва (имам мултиметър или нещо такова у нас). Моля помогнете! "кастофона" е доста подходящ за упражнения в къщи и даже има екстра, че като усилиш повечко звука и става яко дрънчащ. Ако някой се интересува, мога да кача снимки следващия път когато го отворя (за потенциометрите). PS извинявам се и за вероятно голямата липса на запетаи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Септември 7, 2010 Share Отговорено Септември 7, 2010 Как си прецакал касетофона.... или предстои да го прецакаш.... Не сме 90-те години, когато нямаше как!Вземи се в ръце и си купи практис амп. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
zimba Отговорено Септември 8, 2010 Share Отговорено Септември 8, 2010 Напълно подкрепям горното мнение ! Предуслвателят на касетофона няма линейна честотна характеристика, което ще рече че усилва много повече нискочестотните компоненти от сигнала, което го прави несъвместим с целта на занятието, коефициента на усилване е много голям и да си призная ми е непонятно как нямаш брум и други шумове породени от самовъзбуждане. Накичването на допълнителни ключета и потенциометри, особено за човек без опит е предпоставка да прецакаш зорлен работата Ако държиш да слагаш такива потенциометри ги сложи на мястото на стерео потенциометъра за усилване на касетофона 47 килоома логаритмични смятам че ще ти свършат работа :-) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Belgarad Отговорено Септември 8, 2010 Share Отговорено Септември 8, 2010 По време на престоя си в този форум съм се нагледал на далеч по-безсмислени проекти, когато попитах(на n-тия на брой проект) е добре де проклетото нещо струва ново 30 лв. частите за начинанието са 35 лв. що го правите? Отговора беше: шото е тръпка сам да си го направиш. Явно и на пича ми е кеф да разчасти стария касетофон и да направи нещо друго от него. Поне някой е решил да отговори на въпроса му. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Септември 8, 2010 Share Отговорено Септември 8, 2010 Похвално е човек да се труди, при това с мерак. Лошо е когато не знае какво прави. Тогава няма нито полза от свършеното, нито развитие на самия човек. Добре е обаче освен мерак и труд да има разум и мисъл. Преди да се предприемат действия трябва да се чете и учи. В конкретния случай zimba много правилно посочва фактите, които не са отчетени поради липса на знания и информация. Има една приказка за морето до коленете, която е напълно приложима за много подобни теми във форума. Приемете тази критика като подканяне за трудната промяна в начина на мислене. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dr-NO Отговорено Септември 9, 2010 Автор Share Отговорено Септември 9, 2010 (Редактирано) Не всеки може да си позволи лукса да си купи усилвател, дори и втора ръка. Може касетофона да не е подходящ, може звука да е лош, но ще се съгласите с мен, че е по-добре да чуваш някакъв звук, отколкото само тихичкото дрънчене на струните. Плюс това го има и елемента на забавление докато си играеш с жичките. Проучих достатъчно, още преди да изкарам касетофона от прашното му леговище. Мерси за отзивите все пак Редактирано Септември 9, 2010 от Dr-NO Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Додо Отговорено Септември 9, 2010 Share Отговорено Септември 9, 2010 (Редактирано) Ако е само за изкарване на някакъв звук, различен от сухия - ползвай software - Amplitube, TH1 и тем подобните. Поне такъв има доста из нета. Вероятно и за него ще ти трябва малко разучване за да успееш да докараш свестен звук, но не е невъзможно и ми се струва по-рентабилно от реставрирането на стар касетофон. Ако имаш някакви етични проблеми с... пиратството, има и доста безплатни варианти, като примерно това (копирано от подписа на KeRRANGKid). Вече по нататък можеш да разучиш как да си играеш с тези vst плъгини или отделни програмки, но пак казвам - според мен, това е по-добрия вариант. Ако го правиш заради запояването и тн., не мога да ти помогна . Редактирано Септември 9, 2010 от Додо Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dr-NO Отговорено Септември 12, 2010 Автор Share Отговорено Септември 12, 2010 Софтуера те принуждава да седиш пред компа и ако не си с лаптоп примерно не можеш да отидеш в някоя друга стая да си тормозиш ушите. А и на повечето компютри саундкартите им са много бозави за такива програми и вадят звук като от "кастофона" и го бавят с по половин секунда. Иначе на моя имам една FXBox. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts