peterko Публикувано Септември 5, 2010 Публикувано Септември 5, 2010 наскоро си взех "нощтно шкафче за лупуркане" адски му се кефя , преди това съм свирил но на различни кахони (чужди) ако някой има информация, уроци, знае пинизи някакви за свирене да ги сподели тук техники на свирене, клипове семпли, сетове с кахон, стиловете подходящи за кахон, Озвучаването и всичко което ви интересува ако щете и снимки на вашите шкафчета Цитирай
ivansky Отговорено Септември 7, 2010 Отговорено Септември 7, 2010 човек, чувствай се свободен. на кахон можеш да имитираш барабани и перкусии. аз също се зарибих и се кефя много. май месец ходих до германия и се отбих в томан. пробвах всички кахони които имаше в магазина и най-добри за мен са шлагверк или там както се чете. не ми се даваха толкова пари и с моя кумец (професионален дърводелец) реших да си направя. използвах череша, размерите са 30/30/50см. а за предна дъска ползвах 3мм шперплат от бреза. вътре сложих струни от китара, но не минават по цялата дължина на кахона, а само в двата горни ъгъла (диагонално) и ги натягам с ключ от китара, по един от всяка страна т.е. ползвам два ключа и две пети струни. в средата съм закрепил на една летвичка пружина от соло барабанче, която я срязах на две и опира в горния край на предната дъска. отвора отзад е малко в горния край и е с диаметър 12 см. лакирах с лак на водна основа и стана като купен. звука е по-добър от който и да е кахон, който пробвах в томан. сега мисля да правя изцяло шперплатен, за да видя как ще звучи, а и ми е интересно да се занимавам. поне не струва много пари като разход, а кефа е голям. моя съвет е гледай в ютубата, свири си сам, и напредъка идва. от това чудо се вадят доста разнообразни звуци. Цитирай
Fallenblood Отговорено Септември 7, 2010 Отговорено Септември 7, 2010 с опънати струни от китара вътре? и какъв е ефектът, че ми стана интересно? би било много яко един постоянен drone да идва от кахона... Цитирай
ivansky Отговорено Септември 7, 2010 Отговорено Септември 7, 2010 струните са допрени до предната дъска, така че само придават звук като от соло барабан. не звучат в тон. поставени са по тоя начин, само че аз не съм направил цяла рамка от дърво, а п-образ (само горната половина), която ми е достатъчна да поставя струните. от страни има по 3 дупчици през които минават струните, а отгоре 6 дупки. ключовете са хванати на страничните стени на кахона. около тези струни допълнително преплетох още една струна между тях и предната дъска и заедно с пружината от соло барабанчето се получи много богат снеър ефект. става и без тези струни, а само с пружина от соло барабан. втория кахон мисля да е с две пружини (общо четири половинки) и мисля, че ще звучи много добре. като го озвуча с микрофон (според мен се получава по-добър звук като микрофона се постави зад задния отвор) почти няма разлика от звука на соло барабан. като го бия в средата звучи много басово, а в самите ъгли звука е като от някаква перкусия. евтините кахони на сонор са с някакви бамбукови пръчици вместо струни и звучат ужасно. аз мислих да си купувам, но добре, че ги видях "на живо" в томан. те са пародия на кахон. http://www.thomann.de/gb/sonor_caj_cajon_standard.htm за този става въпрос този www.thomann.de/gb/schalloch_cajon_modell_braun.htm не е лош. по лиценз на майнл е, но предната дъска е мноого дебела и след 15 мин. свирене ще имаш мазоли (тона се извлича със сила), а и тая дебелина губи богатството на тона. този http://www.thomann.de/gb/meinl_caj3mbm_cajon.htm не е лош. като цена качество си струва, а и в бг се продават по-евтино. SCHLAGWERK са най-добре. пробвах десетки кахони и това са моите впечатления. http://www.thomann.de/gb/schlagwerk_bc452_basscajon.htm тоя бас кахон е с много широки пружини от соло барабан, по-дебела предна стена и няма отвор отзад. има едни дунапрени, които регулират натиска на пружините с един винт, но не е много "звучен". пиша за хора които са решили да си купуват кахон и не са ориентирани. моят съвет е направи си сам. гледах и джембета..........,ама за юбаво джембе си тре'ат бая пари. Цитирай
niacin Отговорено Септември 10, 2010 Отговорено Септември 10, 2010 Колеги какво мислите за продуктите на Gon Bops: http://www.gonbops.com/ 1 Цитирай
peterko Отговорено Септември 10, 2010 Автор Отговорено Септември 10, 2010 не съм пробвал техни продукти... изглежат интересно Цитирай
niacin Отговорено Септември 10, 2010 Отговорено Септември 10, 2010 Не съм перкусионист, но доколкото чета - Gon Bops са едни от най-добрите Цитирай
AgopXX Отговорено Октомври 8, 2010 Отговорено Октомври 8, 2010 Смятам да правя кахон само с пружини.Въпросът ми е, колко на брой трябва да са.Отново с по 3 на ъгъл или по-малко? Цитирай
peterko Отговорено Октомври 8, 2010 Автор Отговорено Октомври 8, 2010 от къде намери дървена плоча за отпред моя е със сменена ама е шит щото и шперплат не резонира много добре Цитирай
AgopXX Отговорено Октомври 8, 2010 Отговорено Октомври 8, 2010 И още нещо за пружините...ако ги направя по същия начин, както се опъват струните... или пружините трябва да са свободни от едната страна? Цитирай
peterko Отговорено Октомври 8, 2010 Автор Отговорено Октомври 8, 2010 И още нещо за пружините...ако ги направя по същия начин, както се опъват струните... или пружините трябва да са свободни от едната страна? Струните (от класическа китара 1-2-3 струни ) се опъват по предната дъска така че цялата струна да ляга върху предната дъска и се натягат в зависимост от това колко стегнат иска да е снеър-а на инструмента и за каква музика го ползваш. Румба, фламенко и прочие неща се свирят с по отпуснат снеър където има и повече чувствителност и повече различни тембри на инструмента. Ако се ползва за съвременна музика се иска по-стегнат снеър за по-режещ звук на високите тонове Не отговори на въпроса ми каква ти е предната плоча и от къде я намери ... ? Цитирай
Лими Отговорено Октомври 8, 2010 Отговорено Октомври 8, 2010 (Редактирано) пиша за хора които са решили да си купуват кахон и не са ориентирани.моят съвет е направи си сам. Мене ме интересува калъф за кахон. Продават ли се готови в магазините, или само по поръчка. Ако, някой продава калъф под 40 лв, един приятел търси да си купи. Редактирано Октомври 8, 2010 от Лими Цитирай
peterko Отговорено Октомври 9, 2010 Автор Отговорено Октомври 9, 2010 пиша за хора които са решили да си купуват кахон и не са ориентирани.моят съвет е направи си сам. Мене ме интересува калъф за кахон. Продават ли се готови в магазините, или само по поръчка. Ако, някой продава калъф под 40 лв, един приятел търси да си купи. Има да се продават и то доста добри http://www.thomann.de/gb/millenium_classic...bccc6bff125d08e за Жалост не в БГ Цитирай
peterko Отговорено Октомври 10, 2010 Автор Отговорено Октомври 10, 2010 Моя Cajon звучи така записах го току що в нас с кондензаторен микрофон М-audio Luna с малко компресия без никакъв еквалайзер и без поп щийлд. CAJON TEST PETERKO Цитирай
ivansky Отговорено Октомври 10, 2010 Отговорено Октомври 10, 2010 понеже получих няколко лични с въпроси пиша и тук. от струните за китара май няма много смисъл. хубавия снеър става със струни от солобарабан (разрезани на две) и се слагат като четки, така че върха им да е в горната част на предната стена. отзад пружините съм ги хванал с винтчета за дърво в една летвичка, която минава напречно на кахона и стои в едни П-образно изрязани летвички (по една от всяка стена) хванати с епоксидна смола за страничните стени. така може по всяко време да издърпаш летвичката с пружините и кахона да е безструнен. тези дни ще махам струните от китара на масивния кахон. направих и шперплатения, но не намерих 3мм шперплат. опитах с 4мм, но не става добре.видях ,че tycoon имат модели от плексиглас и купих 3мм черен плексиглас. на визия кахона е много добре, но като звук не много. има много хубав и плътен бас, има и снеър, но няма перкусионните удари като го бия в самия ъгъл. ще ходя при един човек, който прави буков шперплат, но също най-тънкия е 4мм. надявам се да ми направи 3мм и ще сменя плексигласа. важно за звука е задната стена (тая с дупката) да е по-тънка (например 8мм) затова ако правя пак масивен отзад мисля да сложа пак шперплат, щото масив 8мм може да се спука. тези дни ще ги снимам и ще пусна снимки. ако успея да се оправя ще пусна и семпли. за визията...шперплатения го лакирах с тъмен водоразтворим лак палисандър, след изсъхването го ш;лайфнах добре с виброшлаиф и фина шкурка 220 май беше. така фладера стана много красив и не много тъмен. после го лакирах пак с безцветен и стана магията. същото ще направя и с масивния, който е с 2 слоя палисандър и ми стои тъмен. ще го шлайфна хубаво и после с безцветен. Цитирай
Recommended Posts