Jump to content
Българският форум за музиканти

Критика


Lekov

Recommended Posts

Здравейте всички, от любопитство, а и най-вече от желание за прогрес, реших да пусна запис на това как изпълнявам една песен. Някои проблеми ги усещам, но пък за други си мисля че си внушавам, защото все пак сами знаете и бихте се съгласили, че е малко неприятно когато слушаме собствените си гласове на запис. Та бих помолил по един коментар за изпълнението, по възможност да е съдържателен.

Песента не е нищо особено - Д2- Две следи. Записът не е качествен, защото е записан със скайп микрофон (обикновен микрофон, от най евтините на пазара). И се надявам да не ви намръщи изпълнението много, макар че ако е така, какво да се прави фактите трябва да се приемат.

 

http://www.4shared.com/audio/nfNvRgtL/2_sledi.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:yes: Качеството(техническото) си е достатъчно добро, но нещо ме смущава... :thumbs_up: Гласът(тембърът) ти е хубав, но леко фалшивее - не знам защо! :beer: "Спецовете" да се изкажат! :greenball:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубав глас, върху който трябва да работиш.

Ако не чуваш фалшивите тонове в пеенето си ще трябва и върху слуха да се работи.

Копай!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аве тая песен не се ли казва Аз и ти?

Той и Дичо имаше проблем с тази песен наживо :thumbs_up:

Имах идея да ти запиша аудио отговор с примерни идейки да пробваш, обаче това пропадна за момента по технически причини...Ще се постарая по-нататък като коментирам да записвам какво имам предвид, че май не винаги обяснявам ясно някои идеи и предложения за вероятни причини и възможни решения :greenball: .

Освен това отварям една скоба: хич ме няма в терминологията на български и се надявам покрай темите тук да науча повече, за да не пиша/говоря на някакъв джагара-джугара език .

 

Като цяло първо не мисля, че знаеш добре мелодията.

Освен това ми се струва, че си се записвал друг път, чул си, че кривиш и се опитваш да слезеш отгоре на тона, защото предусещаш, че нямаш опора и ще си нисък. В резултат звучиш все едно изпяваш фразата тон по тон, а не легато:

"Ля-то-то".

Освен това пееш напред... опитваш пеейки тихо да фокусираш тона - отново в желанието си да не изпуснеш опората, за да не изфалшивиш. Някои го правят като здраво се хващат за микрофона, други се опитват и да изкарат тона възможно най-напред. И логично идва момента, в който не си сигурен в мелодията:"където вечно влюбена" и в крайна сметка си нисък, оттам ти заминава фразата, докато не си намериш тона отново.

 

Значи, аз в момента работя основно върху т.нар. главов регистър, интонацията ми е доста проблемна точно като при теб-особено ако не съм научила мелодиятa. Надявам се не го приемаш за"хранене"...Ти ще кажеш дали си учил мелодията специално...Може да е по-скоро притеснение от мястото в гласа ти, в което пееш песента, т.е. знаеш, че има проблем или греша??

Ясно ти е предполагам, че за да имаш стабилен контрол върху тона извън нормалния си "говорен" глас: и нагоре, и надолу трябва да има повече от нормалното support или опора. Много е трудно ако не ти е развита тази част на гласа да изпееш добре тази мелодия с такава динамика в такова темпо. Всяка нота трябва да е издържана (support& sustain за съответната трайност), за да не криви.

На прост език ти в момента искаш да изпееш лекичко нещо, което мястото, в което се намира мелодията в гласа ти и контролът, който имаш за момента не ти позволяват.

Едно от трудните неща в пеенето е да можеш да пееш нещо високо, но с тиха динамика (по-трудното е същото, но и бавно).

На първо време бих препоръчала за това, че имаш тенденция да си нисък: задължително се разпявай преди да се записваш.

Не знам имаш ли пиано, но и китара ще ти свърши работа. Само първо се запиши как ги свириш, не се опитвай да свириш и да пееш едновременно, упражненяваш пеенето, тъй че то трябва да има цялото ти внимание.

Почни примено от най-високия ти тон, който пееш без напрежение/болка и се разпей с низходящи арпежи.

пример: ако е До почни с До-Ла-Фа-Ре, след това Си и така докъдето се чувстваш комфортно.

 

Като разпееш, защо не пробваш да дадеш малко "тяга" ( да пееш по-силно)? За някои хора да пеят силно значи да пеят "от гърло" (съответно си личи по опънатите вратни жили). Истинска сила на тона(volume), т.е. такава, която можеш да подхранваш за цяла фраза, цяла песен, цял гиг от гърло не се постига.

В метода на Джо Естил на "тяга"-та ѝ викат constipation. Много ми се смеят като обяснявам така, надявам се да не се обиди някой. Идеята е че се "ангажират" същите коремни мускули, които изполваш при запек(а и не само) в тоалетната.

Ползва се и поставянето на дланите върху корема, така че да образуват триъгълник сочещ надолу: палците се допират и са основата на триъгълника, която трябва да се намира точно под пъпа, показалците са върха, сочещ надолу. Усещането трябва да е все едно имаш пояс около корема и кръста си. И в двата случая трябва да не усещаш напрежение в гърба и врата, за да не се напряга и стяга челюстта.

Опитай се да изпееш песента така: ако трябва фраза по фраза.

Също (вече чисто стилистически) аз бих заложила на малко по-"breathy" тон. По-трудно се пее в тази част от гласа, изисква значително повече контрол, но придава повече характер(не говоря за някакви прекалявания или фрай-просто не толкова чиста атака).

И дай по разговорно... дай малко attitude: "намахана фраза" ти трябва :beer:

 

Малко офтопик(не съвсем де), за опората много помагат Alexander Technique/Пилатес/Йога, въобще физически упражнения, които тренират опознаването и контрола върху мускулите на тялото.:yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Песента естествено че е аз и ти, ама нещо съм се заблеял тогава :metalist:

 

Благодаря за коментарите. Да наистина имам тенденция гласът ми да "виси" тоест, малко по ниско на места отколкото самия тон.

Вяра, коментара ти е страхотен и най вероятно ще го препрочитам доста пъти в продължение на доста време за да избистря тези неща, защото и аз ги забелязвам. Абсолютно всички неща които каза са вярни. Когато слушам на запис, мога да чуя всички фалшиви тонове, но по време на изпълнението изгубвам контрола върху късите фрази, не особено продължителните.

Благодаря ви за препоръките, амбицирахте ме и ми дадохте насока, ще пусна друг запис скоро и съм убеден че напредъкът ще е осезаем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз нямам какво да добавя освен че определено трябва да наблегнеш на "ушната" тренировка :D

 

дерзай, ако не от 2-3 пъти то 20-30 или 200-300 ще стане :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.