Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за тоналността на домашно направен кавал


Recommended Posts

Здравейте,

 

от известно време се упражнявам в правене на кавали от PVC. За професионалните изпълнители на кавал това може да звучи смешно, но доколкото се информирах, PVC кавалите са удачни ако човек иска да свикне с основни концепции при свирене на кавал :huh: Вече правя трети РЕ кавал с разстоянията описани тук: http://www.phantomranch.net/folkdanc/artic...kaval-slama.htm

 

Нещо не звучеше както трябва, обаче. В крайна сметка използвах осцилоскоп, за да проверя честотите, които се издават при различен брой запушени дупки и се оказа, че се е получил МИ кавал(и предните 2 кавала, които правих, също са МИ). В статията от линка по-горе обаче разстоянията са дадени за РЕ кавал, а и в една друга статия съвсем подобни разстояния(с 1-2мм разлика) са дадени отново за РЕ кавал.

 

Ще съм благодарен, ако някой може да ми даде насоки относно:

 

1) Дали е възможно минималната честота на кавала да се вдигне(от РЕ на МИ), ако съм направил леки заобляния(под около 20-25 градуса) около горната част на тръбата(там, където се вдухва)? По принцип, за да се вдигне честотата, трябва да се съкрати пътя на вълната и ако с тези заобляния някак си намалявам този път(т.е. да намалявам ефективната дължина на тръбата?)

 

2) Чел съм, че при флейтите, ре-флейта всъщност свири с минимална тоналност, която не отговаря точно на ре на пианото(а нещо от типа на ре-диез например). Да не би да е така и при кавалите и всъщност ре-кавал да издава най-нисък тон ми? (едва ли, но все пак да питам)

 

3) Дали просто размерите от сайта не са объркани? Ако някой има ре-кавал може ли да каже дали първата дупка(отдолу, за палеца) е на разстояние 278мм от началото?

 

Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А някой има ли идея къде мога да намеря учител по кавал(София)? Там хем ще видя отблизо истински кавал направен от дърво, хем ще се науча на нещо. :thumbs_up:

Редактирано от blaf
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Аз свиря няколко месеца вече. Ходя на уроци в Двореца на Децата в София на 17 съм. Сега съм си поръчал от Веско Хасабалиев кавал. Досега свиря все на ПВЦ кавал (професионално направен е) и мога да ви кажа, че освен че е много точен, той и подходящ за начинаещи. Аз лично мисля, че мога да свиря още 1-2 години на него, докато започна да усещам че имам нужда от дървен.

 

Също така призовавам, който е под 18 и има желание нека дойде в двореца на децата. Таксата е 35 лева, учителят е много свестен и добър, страшен професионалист, ученик на Никола Ганчев. Пиша това с цел да привлеча някого защото аз съм единствения....е има и 2 малки деца. Не само, че ще видиш кавал ами ще напреднеш много бързо и след няколко месеца ще имаш свой. Ансамбълът се казва "Изворче" и е първият детско-юнушески ансамбъл в София. Създаден е от Филип Кутев. Предстоят ти много приятни моменти при нас.

 

669953411_11062010_1.jpg

 

Ето ти снимка на моя инструмент ТУК

Редактирано от Кристиян Чобански
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"По принцип, за да се вдигне честотата, трябва да се съкрати пътя на вълната " - по-скоро трябва да се намали обема, в който резонира. Обемът е функция на дължината и диаметъра на тръбата, ако е кръгла. Следващия кавал го направи малко по-дълъг откъм дупката за духане и после опитно скъсявай. докато постигнеш желания строй. Осцилоскопът не е удобен за мерене на честота. Един тунер за китара ще ти е по-удобен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

 

благодаря за отговорите ви. Мина доста време откакто пуснах темата, в крайна сметка успях да направя един качествен кавал подобно на метода, описан от L.K. След това обаче си купих и един подобрен ПВЦ кавал, вероятно от същият човек, от когото го е взел Кристиян (хареса ми това, че си е от 3 части и мога да променям дължината свободно в определени граници и така да го настройвам да си пасва с други инструменти).

 

Иначе, с удоволствие бих ходил на уроците, за които пише Кристиян, но доколкото видях, те са в понеделник през работно време, а аз съм на работа! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не са понеделник. Разбираш се индивидуално с учителя. Ходи се 2 пъти в седмицата. Аз хода вторник и четвъртък от 7-8 часа. Ти можеш да се разбереш с него да си например след мен ако имаш възможност и т.н. Попринцип това е Дворец на Децата и може да не те пуснат ако не си ученик, но може и това да няма значение защото все пак ансамбъла си е независим. Мисля че няма да е проблем .Ако не, може да се разбереш с човека и да го посещаваш индивидуално, и да си му плащаш на него. На колко години си иначе ?

Иначе кавала ми е от един от Слатина. Един слаб човек с брада. Казва се Йордан. Сигурно е той.

Редактирано от Кристиян Чобански
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Изобщо си нямам понятие от тези инструменти но се зачетох в темата и ти намерих една схемичка(може да си я пропуснал http://www.umbc.edu/eol/4/tammer/append2.html това са разстояния за различни видове кавали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изобщо си нямам понятие от тези инструменти но се зачетох в темата и ти намерих една схемичка(може да си я пропуснал http://www.umbc.edu/eol/4/tammer/append2.html това са разстояния за различни видове кавали.

 

Не стават тия не са за нашите кавали. Аз имам "Ре" кавал, стандартен и е различен. Това е за македонски кавал, те са по-различни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.