blaf Публикувано Август 15, 2010 Публикувано Август 15, 2010 Здравейте, от известно време се упражнявам в правене на кавали от PVC. За професионалните изпълнители на кавал това може да звучи смешно, но доколкото се информирах, PVC кавалите са удачни ако човек иска да свикне с основни концепции при свирене на кавал Вече правя трети РЕ кавал с разстоянията описани тук: http://www.phantomranch.net/folkdanc/artic...kaval-slama.htm Нещо не звучеше както трябва, обаче. В крайна сметка използвах осцилоскоп, за да проверя честотите, които се издават при различен брой запушени дупки и се оказа, че се е получил МИ кавал(и предните 2 кавала, които правих, също са МИ). В статията от линка по-горе обаче разстоянията са дадени за РЕ кавал, а и в една друга статия съвсем подобни разстояния(с 1-2мм разлика) са дадени отново за РЕ кавал. Ще съм благодарен, ако някой може да ми даде насоки относно: 1) Дали е възможно минималната честота на кавала да се вдигне(от РЕ на МИ), ако съм направил леки заобляния(под около 20-25 градуса) около горната част на тръбата(там, където се вдухва)? По принцип, за да се вдигне честотата, трябва да се съкрати пътя на вълната и ако с тези заобляния някак си намалявам този път(т.е. да намалявам ефективната дължина на тръбата?) 2) Чел съм, че при флейтите, ре-флейта всъщност свири с минимална тоналност, която не отговаря точно на ре на пианото(а нещо от типа на ре-диез например). Да не би да е така и при кавалите и всъщност ре-кавал да издава най-нисък тон ми? (едва ли, но все пак да питам) 3) Дали просто размерите от сайта не са объркани? Ако някой има ре-кавал може ли да каже дали първата дупка(отдолу, за палеца) е на разстояние 278мм от началото? Благодаря! Цитирай
blaf Отговорено Август 16, 2010 Автор Отговорено Август 16, 2010 (Редактирано) А някой има ли идея къде мога да намеря учител по кавал(София)? Там хем ще видя отблизо истински кавал направен от дърво, хем ще се науча на нещо. Редактирано Август 16, 2010 от blaf Цитирай
Кристиян Чобански Отговорено Ноември 6, 2010 Отговорено Ноември 6, 2010 (Редактирано) Аз свиря няколко месеца вече. Ходя на уроци в Двореца на Децата в София на 17 съм. Сега съм си поръчал от Веско Хасабалиев кавал. Досега свиря все на ПВЦ кавал (професионално направен е) и мога да ви кажа, че освен че е много точен, той и подходящ за начинаещи. Аз лично мисля, че мога да свиря още 1-2 години на него, докато започна да усещам че имам нужда от дървен. Също така призовавам, който е под 18 и има желание нека дойде в двореца на децата. Таксата е 35 лева, учителят е много свестен и добър, страшен професионалист, ученик на Никола Ганчев. Пиша това с цел да привлеча някого защото аз съм единствения....е има и 2 малки деца. Не само, че ще видиш кавал ами ще напреднеш много бързо и след няколко месеца ще имаш свой. Ансамбълът се казва "Изворче" и е първият детско-юнушески ансамбъл в София. Създаден е от Филип Кутев. Предстоят ти много приятни моменти при нас. Ето ти снимка на моя инструмент ТУК Редактирано Ноември 6, 2010 от Кристиян Чобански Цитирай
L.K. Отговорено Ноември 6, 2010 Отговорено Ноември 6, 2010 "По принцип, за да се вдигне честотата, трябва да се съкрати пътя на вълната " - по-скоро трябва да се намали обема, в който резонира. Обемът е функция на дължината и диаметъра на тръбата, ако е кръгла. Следващия кавал го направи малко по-дълъг откъм дупката за духане и после опитно скъсявай. докато постигнеш желания строй. Осцилоскопът не е удобен за мерене на честота. Един тунер за китара ще ти е по-удобен. Цитирай
blaf Отговорено Ноември 7, 2010 Автор Отговорено Ноември 7, 2010 Здравейте, благодаря за отговорите ви. Мина доста време откакто пуснах темата, в крайна сметка успях да направя един качествен кавал подобно на метода, описан от L.K. След това обаче си купих и един подобрен ПВЦ кавал, вероятно от същият човек, от когото го е взел Кристиян (хареса ми това, че си е от 3 части и мога да променям дължината свободно в определени граници и така да го настройвам да си пасва с други инструменти). Иначе, с удоволствие бих ходил на уроците, за които пише Кристиян, но доколкото видях, те са в понеделник през работно време, а аз съм на работа! Цитирай
Кристиян Чобански Отговорено Ноември 7, 2010 Отговорено Ноември 7, 2010 (Редактирано) Не са понеделник. Разбираш се индивидуално с учителя. Ходи се 2 пъти в седмицата. Аз хода вторник и четвъртък от 7-8 часа. Ти можеш да се разбереш с него да си например след мен ако имаш възможност и т.н. Попринцип това е Дворец на Децата и може да не те пуснат ако не си ученик, но може и това да няма значение защото все пак ансамбъла си е независим. Мисля че няма да е проблем .Ако не, може да се разбереш с човека и да го посещаваш индивидуално, и да си му плащаш на него. На колко години си иначе ? Иначе кавала ми е от един от Слатина. Един слаб човек с брада. Казва се Йордан. Сигурно е той. Редактирано Ноември 7, 2010 от Кристиян Чобански Цитирай
Valeri_pj Отговорено Ноември 17, 2010 Отговорено Ноември 17, 2010 Изобщо си нямам понятие от тези инструменти но се зачетох в темата и ти намерих една схемичка(може да си я пропуснал http://www.umbc.edu/eol/4/tammer/append2.html това са разстояния за различни видове кавали. Цитирай
Кристиян Чобански Отговорено Ноември 17, 2010 Отговорено Ноември 17, 2010 Изобщо си нямам понятие от тези инструменти но се зачетох в темата и ти намерих една схемичка(може да си я пропуснал http://www.umbc.edu/eol/4/tammer/append2.html това са разстояния за различни видове кавали. Не стават тия не са за нашите кавали. Аз имам "Ре" кавал, стандартен и е различен. Това е за македонски кавал, те са по-различни. Цитирай
Recommended Posts