kalata23 Публикувано Август 7, 2010 Share Публикувано Август 7, 2010 Здравейте, отдавна търся някакви схеми за усилвател с мощност 1-2 вата, колкото като идем с приятели някъде навън да слушаме музика и да си куфеем. Бихте ли ми препоръчали някаква схема за усилвател с мощност 1-2 вата, който да се захранва с 12 волта. Идеята е да мога да го събера в кутия, която да мъкна навсякъде. ПП: Става дума за обикновен аудио усилвател, не за китарен. ППП: В последно време се спрях на LM380. Имате ли някакво мнение за него? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Август 7, 2010 Share Отговорено Август 7, 2010 Ето старата тема. В нея са отговорите на твоите въпроси. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kalata23 Отговорено Август 7, 2010 Автор Share Отговорено Август 7, 2010 Да, но там ставаше дума за LM386 & TA7368P. Вторият интеграл е наистина добро решение, но питам за други схеми. И все пак за LM380 Някакъв коментар? За сега съм си набелязал 3 прости схеми. Едната е с LM380, другата ТDA 7231, третата TDA 7052. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Август 7, 2010 Share Отговорено Август 7, 2010 Теб май те е страх да посегнеш към един 5 ватов усилвател с повече от 3 резистора/кондензатора около интегралчето? Откъде беше, че забравих? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kalata23 Отговорено Август 8, 2010 Автор Share Отговорено Август 8, 2010 Въпросът не е в схемата. Въпросъте, е че не ми се дават пари за говорители. Имам 2 високоговорителя - единият е 3 вата на 4 ома (поне така пише) другият 5 вата на 8 ома (пак според описанието), като ги знам какви са китайски, мога ли да ги вържа към усилватели с повече от половината мощност от написаното в/у тях? Иначе схеми мога да намеря бая за доста по-големи мощности имам и как да ги направя, въпросът е, че един хубав говорител излиза доста. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Август 8, 2010 Share Отговорено Август 8, 2010 Няма да го надуваш докрай и си решаваш задачката. 5 ватов високоговорител на 3 вата ще си свири прекрасно, усилвателят няма да загрява, акумулаторът ще държи повече - животът е прекрасен. А пари за говорители тепърва ще даваш. Свиквай с мисълта. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kalata23 Отговорено Август 8, 2010 Автор Share Отговорено Август 8, 2010 (Редактирано) Имено, за това гледам да го връзвам към усилвател с 1/2 от мощността написана в/у говорителя. Щото тия 5 вата може да са максимално допустимата мощност. А не искам да го горя. Та както каза, 3 ватов усилвател ми решава проблемите А пари за говорител бих дал при по-сериозен проект, не за усилвател, който струва 3 лева. Редактирано Август 8, 2010 от kalata23 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Август 8, 2010 Share Отговорено Август 8, 2010 Трудно ще дадеш определение за максимално допустима мощност. Тези 5 вата или са синусна мощност, или пикова - RMS. Синусоидалният сигнал, който го има в чистата китара, товари най-много топлинно крайното стъпало и високоговорителя. RMS Power Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kalata23 Отговорено Август 9, 2010 Автор Share Отговорено Август 9, 2010 (Редактирано) Ясно.... Редактирано Август 9, 2010 от kalata23 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MasterOfDisaster Отговорено Август 9, 2010 Share Отговорено Август 9, 2010 Аз наИстина не мога да ти разбера проблема. Не искаш да правиш усилвател от 3 вата, за да не изгориш говорител от 5 вата? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kalata23 Отговорено Август 9, 2010 Автор Share Отговорено Август 9, 2010 Не съм казвал, че не искам 3. Зависи какъв е усилвателя. Казах, че имам говорител 3 вата на 4 ома. Този говорител не мога да го вържа към усилвател 3 вата. Но имам и 5 ватов на 8 ома. На него вече 3 вата не мисля, че ще са проблем. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Август 9, 2010 Share Отговорено Август 9, 2010 Говорител 3 вата 4 ома можеш да закачиш за усилвател за 4 ома. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
mybata Отговорено Август 9, 2010 Share Отговорено Август 9, 2010 земи си има по разните електронни магазини говорители по 10-20 вата за по 5 ,6 лева.спокойно можеш някои по готин усилвател да направиш без да се притесняваш от гърмеж Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kalata23 Отговорено Август 9, 2010 Автор Share Отговорено Август 9, 2010 Да, ама самия говорител излиза много повече от стъпалото, което ще ползвам. Иначе за някой по-сериозен проект бих си купил, но за нещо, което просто трябва да свири, не си заслужава да се ръся допълнително. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Август 9, 2010 Share Отговорено Август 9, 2010 Това няма защо да те изненадва. Цената на електронните компоненти непрекъснато спада. Високоговорители и трансформатори винаги са били по-скъпи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts