Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, отдавна търся някакви схеми за усилвател с мощност 1-2 вата, колкото като идем с приятели някъде навън да слушаме музика и да си куфеем. Бихте ли ми препоръчали някаква схема за усилвател с мощност 1-2 вата, който да се захранва с 12 волта. Идеята е да мога да го събера в кутия, която да мъкна навсякъде.

ПП: Става дума за обикновен аудио усилвател, не за китарен.

ППП: В последно време се спрях на LM380. Имате ли някакво мнение за него?

Отговорено

Да, но там ставаше дума за LM386 & TA7368P. Вторият интеграл е наистина добро решение, но питам за други схеми.

И все пак за LM380 Някакъв коментар?

За сега съм си набелязал 3 прости схеми. Едната е с LM380, другата ТDA 7231, третата TDA 7052.

Отговорено

Теб май те е страх да посегнеш към един 5 ватов усилвател с повече от 3 резистора/кондензатора около интегралчето?

Откъде беше, че забравих?

Отговорено

Въпросът не е в схемата. Въпросъте, е че не ми се дават пари за говорители. Имам 2 високоговорителя - единият е 3 вата на 4 ома (поне така пише) другият 5 вата на 8 ома (пак според описанието), като ги знам какви са китайски, мога ли да ги вържа към усилватели с повече от половината мощност от написаното в/у тях?

Иначе схеми мога да намеря бая за доста по-големи мощности имам и как да ги направя, въпросът е, че един хубав говорител излиза доста.

Отговорено

Няма да го надуваш докрай и си решаваш задачката. 5 ватов високоговорител на 3 вата ще си свири прекрасно, усилвателят няма да загрява, акумулаторът ще държи повече - животът е прекрасен.

А пари за говорители тепърва ще даваш. Свиквай с мисълта.

Отговорено (Редактирано)

Имено, за това гледам да го връзвам към усилвател с 1/2 от мощността написана в/у говорителя. Щото тия 5 вата може да са максимално допустимата мощност. А не искам да го горя. Та както каза, 3 ватов усилвател ми решава проблемите :)

А пари за говорител бих дал при по-сериозен проект, не за усилвател, който струва 3 лева.

Редактирано от kalata23
Отговорено

Трудно ще дадеш определение за максимално допустима мощност. Тези 5 вата или са синусна мощност, или пикова - RMS. Синусоидалният сигнал, който го има в чистата китара, товари най-много топлинно крайното стъпало и високоговорителя.

RMS Power

Отговорено

Не съм казвал, че не искам 3. Зависи какъв е усилвателя. Казах, че имам говорител 3 вата на 4 ома. Този говорител не мога да го вържа към усилвател 3 вата.

Но имам и 5 ватов на 8 ома. На него вече 3 вата не мисля, че ще са проблем.

Отговорено

земи си има по разните електронни магазини говорители по 10-20 вата за по 5 ,6 лева.спокойно можеш някои по готин усилвател да направиш без да се притесняваш от гърмеж

Отговорено

Да, ама самия говорител излиза много повече от стъпалото, което ще ползвам. Иначе за някой по-сериозен проект бих си купил, но за нещо, което просто трябва да свири, не си заслужава да се ръся допълнително.

Отговорено

Това няма защо да те изненадва. Цената на електронните компоненти непрекъснато спада. Високоговорители и трансформатори винаги са били по-скъпи.