rado008 Публикувано Август 4, 2010 Share Публикувано Август 4, 2010 Здравейте. Благодаря предварително за отговорите! Вупроса ми е, Как се ПРЕРАБОТВАТ конските косми за лъка на цигулка. Понеже имам голям достъп до такива, а новият лък е с изкуствени. Дано въпроса ми да не е налудничев,но от скоро свиря с голямото си желание да засвиря на този прекрасен(за мен)инструмент-цигулката. Благодаря много!!! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Август 5, 2010 Share Отговорено Август 5, 2010 Първо космите трябва да са бели.Има и черни ,но такива употребяват свирещите на бас, защото са по груби и това не се отразява толкова на звученето. Самата технология на преработка на натуралната конска опашка не я зннам,но в общи линии се състои в обезмасляване и избелване.Космите трябва да са най малко с 73-74см.дължина с около 6 гр.тежина за един цигулков лък.Не знам дали си струва усилието да се обработят след като един комплект струва м/у 12-18лв.без поставянето-разбира се китайски. И накрая конската опашка трябва да е от мъжки кон поради физиологични дадености- кобилата пикае в/у опашката си и нейните косми са слаби. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts