limonka Публикувано Юли 8, 2010 Share Публикувано Юли 8, 2010 Здравейте съфорумци. Имам желанието да си ремонтирам сам кабеляка в китарата. Китарата е Скуиер Страт (по схемата на свързване прилича на афинити ама не е мнооо ясно)- китайско изпълнение със сериен код започващ с CAE-00408....... (пращи,пука,шуми,страшна работа). Плана е да пробвам да си направя някаква еканировка, да заменя потенциометрите и кабелите, които са използвани вътре и ето тук се появиха проблемите 1. Обърнах София, но така и не успях да си намеря потенциометри 1 бр B500K и 2бр - А500К. 2. Проблем с намирането на матриал за екраниране (изчетох темите във форума) един приятел обеща да ми намери медно фолио ама ще видим какво ще стане 3. Не знам от къде и какви кабели да си купя за връзка между потенциометрите и кабелите за маса/земя (на тия дето са китайски има обозначение 227 IEC 06 (RV)) . Мисля че част от проблема със звука е от тях. 4. Този 5 позиционния ключ само в музикалните магазини ли се продава или може да се намери и в масовите магазини за електронни компоненти Благодаря предварително на всички и се извинявам ако дублирам някоя тема. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юли 8, 2010 Share Отговорено Юли 8, 2010 1. "Обърни" и откъм Капъша. 2. 3. Използвай тънки екранирани нискочестотни (аудио, микрофонни) кабели. Не използвай антенни или други ВЧ коаксиални кабели. 4. 5 позиционният ключ не се среща в масовите магазини за електронни компоненти. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
limonka Отговорено Юли 8, 2010 Автор Share Отговорено Юли 8, 2010 Ами то тоя микрофонен/аудио кабел е поне двужилен. Ако извадя жиците ще замине екранировката. Има ли едножилни такива+екран и къде се запоява екрана? Към масата ли отива ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юли 8, 2010 Share Отговорено Юли 8, 2010 Едножилен/двужилен няма значение. Едната жичка ще виси свободна. Оплетките са към маса в една точка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Todor Dichev Отговорено Юли 8, 2010 Share Отговорено Юли 8, 2010 Здравей limonka.B500K означава ,че потенциометърът е логаритмичен (буква В) - за усилването , А500К -линеен (буква А) и вероятно е за тона.Освен това може за сложиш 470 килоома (съотв.А ,В).Мисля ,че няма да усетиш голяма промяна в тона и усилването. "В линейните потенциометри (означавани с А) нарастването на съпротивлението е правопропорционално на ъгъла на завъртане, в логаритмичните потенциометри (означавани с В) съпротивлението нараства отначало бавно, а след това по-бързо" - цитат от hobbykit.dir.bg По отношение на кабелите :Използвай максимално качествени кабели - с малък собствен капацитет и индуктивност,защото последните могат да внесат брум и изкривявания в сигнала Ти.Особено ако кабелите са много дълги.За опроводяване на китарата не е страшно.Хубави ширмовани кабелчета има в кабела ,който свързва монитора с компютъра - тъкмо 3 бр.Вземи един стар кабел и го разпори.Ако направиш всичко както трябва може и да не се стигне до екранировка.Не винаги заземяването в двата края на ширмования кабел (или коаксиала) е удачно - зависи от конкретния случай. Успех с начинанието! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Юли 9, 2010 Share Отговорено Юли 9, 2010 (Редактирано) Здравей limonka.B500K означава ,че потенциометърът е логаритмичен (буква В) - за усилването , А500К -линеен (буква А) и вероятно е за тона.Освен това може за сложиш 470 килоома (съотв.А ,В).Мисля ,че няма да усетиш голяма промяна в тона и усилването. "В линейните потенциометри (означавани с А) нарастването на съпротивлението е правопропорционално на ъгъла на завъртане, в логаритмичните потенциометри (означавани с В) съпротивлението нараства отначало бавно, а след това по-бързо" - цитат от hobbykit.dir.bg Не съвсем вярно, или само част от истината. http://forum.muzikant.org/index.php?s=&...st&p=324499 И защо не опитате да се ориентирате в огромното богатство на форума? Има търсачка, има "боднати" теми с важно значение в началото на всеки раздел... Специалистите от форума са се потрудили да ви облекчат живота, ама хич не ги уважавате! Ето един труд, който професионално решава всички въпроси от вашата тема: http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=8690 Редактирано Юли 9, 2010 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
limonka Отговорено Юли 9, 2010 Автор Share Отговорено Юли 9, 2010 Това е схемата, която е свързана в китарата (заводски). От скромните ми познания стигнах до извода, че 5 степенния ключ не е заземен никъде. 99 % съм сигурен, че Волюм потенциометъра B500K е логаритмичен. А тия от А500К за тон са линейни. Ако някой има идея как да се подобри схемата моля да сподели Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юли 9, 2010 Share Отговорено Юли 9, 2010 Схеми на китари фендерлийки - ТУК и картинки най-различни. Избери си нещо по свой вкус. Има сериозна вероятност проблемите да не са от опроводяването. За да не ти бруми китарата всичко трябва да е наред - включително ел.инсталацията в къщата/апартамента. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slacoth Отговорено Юли 9, 2010 Share Отговорено Юли 9, 2010 Колега limonka, ето я твоята схема: http://www.seymourduncan.com/support/wirin...tic=3s_1v_2t_5w Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юли 9, 2010 Share Отговорено Юли 9, 2010 Има и логаритмични потенциометри с означение А. По този въпрос не може да се разчита на световен стандарт. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Valeri_pj Отговорено Юли 9, 2010 Share Отговорено Юли 9, 2010 Е да има и означение на логаритмични с А но май във Фендера няма защото в картинките които постна L.K поне аз не видях такива.Там всичките са означени с А и мисля че са по европейския стандарт (не съм сигурен).На мен ми прави впечатление друго.Защо са по 500К а не по 250К както е нормално. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
limonka Отговорено Юли 9, 2010 Автор Share Отговорено Юли 9, 2010 Ами аз съм го купувал 2-ра ръка, може предишният собственик нещо да е правил с цел редукция на шума (имаше такива мнения тук из форума писани от хора, които разбират повече от мен). Другия момент е че е китайско производство там са слагали каквото имат ))) Това е от сайта на скуиер, според тяхната схема 2-та тон потенциометъра са D500k. Оригинална схема на Squier Affinity Stratocaster. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юли 9, 2010 Share Отговорено Юли 9, 2010 В завода, дори китайски, слагат каквото трябва. За да няма съмнения спазвай следното правило: -за усилване - логаритмичен; -за тон - линеен. Как да ги различиш? Взимаш един омметър и мериш съпротивлението между двете крайни (1-3) крачета. После завърташ оста в средно положение и мериш съпротивлението между едното крайно и средно (1-2) и средно и другото крайно (2-3). Ако са равни и са наполовина на цялото съпротивление значи пота е линеен. R(1-2)=R(2-3)=R(1-3)/2 Ако не са равни, но сборът им е равен на цялото - логаритмичен. R(1-2)+R(2-3)=R(1-3) Ако сборът не е равен на цялото значи грешиш някъде. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
limonka Отговорено Юли 10, 2010 Автор Share Отговорено Юли 10, 2010 Сега пробвах твоя метод на измерване и установих, че всичките са логаритмични. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юли 10, 2010 Share Отговорено Юли 10, 2010 Имай предид, че при логаритмичния разликата първа/втора половинка е наистина сериозна. Ако разликата е малка (10-15%) - може да се говори за неточно завъртане на оста до средата, грешка в измерването или неточност на потенциометъра - все нормални в практиката неща, т.е. пота може да е линеен. Ако сложиш логаритмичен пот за тон контрол ефекта на заглъхването ще се постигне при малко завъртане и по-нататък няма да да има промяна. Линейният реже високите постепенно и ти дава възможност за плавно регулиране. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts