Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте,

китарата ми е на части в момента и съм решил да и направя ново тяло.Искам да разкарам флойда,който имам в момента,следователно трябва да разкарам и нъта,който заключва.Грифа е направен с първи праг,т.е. точно след нъта има прагче където струните контактуват.Та въпроса ми е-искам да си сложа нов нът,било то графитен и там със всичките производни.От къде да си купя в София...искам да отбележа,че китарата е левичарска и най-вероятно ще има проблем с прорезите за струните.И другия ми въпрос-да оставя ли прага както си е или да го разкарам и да остраня палисандара,който е излишен и да залепя плътно новия нът.Т.е. така ще заместя прагчето с новия нът.Според мен 2-рия вариант е по-добър,дори не знам защо лютиера е сложил прагче там.Според вас кой вариант да избера :cheers2:

Има идея грифа да се прати и при лютиер,но за сега мисля сам да се справям :pray:

Редактирано от Necrophagist
Отговорено (Редактирано)

нът съм си купувал от капъша(музикДжам) ... потърси къде е .. цена 2-4лв

според мен по- уместен е варианта в който си имаш Нулево прагче, а нът-а ти служи само за "запазване" на разстоянието м/у струните и т.н....... естествено трябва да си го изпилиш така че да ти е по- нисък от прагчето

Редактирано от badValue
Отговорено

В ситуацията, която искаш да стане не си купувай нът, нулевото прагче има за цел да повдига струните, а това което ти искаш е една пластмаса която да държи струните, тя може да се изреже от порръчни материали.

Отговорено

^Замислял съм се от плексиглас да го направя,но щом е по-лошо да махна прагчето...ще оставя нъта на флойда без да променям грифа.След като премахна флойда няма да заключвам нъта и готово :P

Отговорено (Редактирано)

Вземи си един нътот Капъша с подходящ размер и цвят и си го изпили.

Вариант е и да оставиш нъта от заключването, като просто не го заключваш.

ПС: видях, че сам си стигнал до извода. Да, 0-во прагче е важно да си стои.

Поставянето на обикновен нът, без 0-во прагче би изисквало дърводелски интервенции.

Редактирано от Evtim Djerekarov