Snowwhite Публикувано Февруари 1, 2005 Публикувано Февруари 1, 2005 Имената на тоновете(слоговите наименования) са били въведени от Гуидо Д'Арецо* като средство за улесняване и усъвършенстване на нотното пеене.Този метод е бил наречен солмизация.Имената им не са дадени произволно а си имат своя собствена малка история. По онова време сред изпълнителите на църковната музика е бил популярен един химн,възхваляващ Йоан Кръстител**.Чрез него пеещите молели светеца да ги предпази от . . . Пресипване на гласа ! ! ! Текстът му е послужил за наименоването на седемте ноти на гамата,използвайки за целта първата сричка(слог - оттам и слогови наименования) от всеки такт от песента.Ето го и текста: Ut queant laxis, ressonare fibris, mirage storum, famulitu оrum, solve polluti, labi i reatum, Sancte Joannes. Седмият тон "си" е дело на белгиецът Х.Валрант(H.Waelrant),който през 1595 година добавя слога,образуван от началните букви от името на свети Йоан - sj. След време обаче се оказва,че се налага смяна на наименованието на първата нота ut с по-благозвучно такова,тъй като за да се оформи добре слогът се е изисквало повече усилие("у" е много тясна и неудобна за произнасяне гласна,освен това сричката е завършвала с беззвучна съгласна "т",която още повече е затруднявала пеещите - всички други слогове завършват на гласна буква,или сонорна съгласна - "л").И така през 1659 година О.Гибелиус(O.Gibelius) заменя неудобното "ут" с по-благозвучното "до". Това е историята на познатите ни седем ноти. _____________________________ *Guido D'Aretinus 995-1050 **автор на химна е P.Diaconus Цитирай
niki123bg Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 Яко Не съм и предполагал, че така са се появили имената на нотите Цитирай
Steve_Vai Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 Това сме го учили в първите класове. Ееех, а млади бяхме.... Цитирай
Snowwhite Отговорено Февруари 1, 2005 Автор Отговорено Февруари 1, 2005 Някой попита и аз не можах да оставя такова невежество да се шири из форума Цитирай
niki123bg Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 Това и да сме го учили е било преди цяла вечност Аз не си спомням такова нещо (не че си спомням каквото и да е било, но това е друга тематика) Цитирай
Steve_Vai Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 Това и да сме го учили е било преди цяла вечност Аз не си спомням такова нещо (не че си спомням каквото и да е било, но това е друга тематика) Започвам да се усъмнявам относно възрастта ти... :think: Цитирай
```````` Отговорено Февруари 2, 2005 Отговорено Февруари 2, 2005 Яко!:") Това не го бях чувала.... Цитирай
Joys Отговорено Февруари 10, 2005 Отговорено Февруари 10, 2005 Късно го мернах ама е добре да се знаят такива неща от обща култура поне. Винаги съм си знаел, че хубаво ги обясняваш нещата и пак се потвърди. Цитирай
SGEORGE Отговорено Февруари 10, 2005 Отговорено Февруари 10, 2005 И аз си нямях понятие, че имената на тоновете си имат история.Thanks for инфото! Цитирай
Snowwhite Отговорено Февруари 10, 2005 Автор Отговорено Февруари 10, 2005 Моля, бе - то не е кой знае пък какво това Цитирай
SOD Отговорено Февруари 13, 2005 Отговорено Февруари 13, 2005 ех интересничко ви било, ми да интересно е , ама май повече обръщате внимание ад клюкарствате а не да учите и свирите Май Снежанка трябва по често да слага някой и друг урок от Елементарната теория за да може хората да понаучат малко Цитирай
Bassko Отговорено Февруари 13, 2005 Отговорено Февруари 13, 2005 Брех! А на сол и фа ключовете к'ва им е историята! Цитирай
Recommended Posts