Polyphone Публикувано Юни 2, 2010 Share Публикувано Юни 2, 2010 Привет, Събрах едно импровизирано съставче от приятели - любители певци и направихме една моя песен, писана преди няколко месеца. Инструментите ги свиря сам, затова, бъдете по-толерантни. Интересува ме като композиция как ви звучи, и като изпълнение също така? Много ли е ретро? http://soundcloud.com/polyphone/proleten-dujd Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Лими Отговорено Юни 2, 2010 Share Отговорено Юни 2, 2010 Ретро е, да. Като стил ми "естраднее", но това не значи, че трябва да "американее", а просто трябва да се направи в най-добрите български поп традиции! Действай и експериментирай! Колкото повече опити правиш, толкова по-добри продукти ще се получат! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Lekov Отговорено Юни 2, 2010 Share Отговорено Юни 2, 2010 Бати веселяшкото ей ! Тва е за път към морето, да ми вее вятъра косата, да ме гали слънцето, да лафиш с приятели и да се кефиш че живота е хубав. Хич не е за дъжд. Женския вокал не ми харесва че фалшивее и виси на места, но мъжа пее доста на ниво. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юни 2, 2010 Share Отговорено Юни 2, 2010 Доста разчупен вокален аранжимент. Изисква много добро спяване, което засега не се чува. Ако ще е ретро нека да е с Бигбенда на Националното радио. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Polyphone Отговорено Юни 3, 2010 Автор Share Отговорено Юни 3, 2010 Ретро е, да. Като стил ми "естраднее", но това не значи, че трябва да "американее", а просто трябва да се направи в най-добрите български поп традиции! Да и на мен малко ми "естраднее", и се чудя откъде идва. Аз самия звуча в тази песен със странна вокална постановка, която не е характерна за мен... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Polyphone Отговорено Юни 3, 2010 Автор Share Отговорено Юни 3, 2010 Бати веселяшкото ей ! Тва е за път към морето, да ми вее вятъра косата, да ме гали слънцето, да лафиш с приятели и да се кефиш че живота е хубав. Хич не е за дъжд. Женския вокал не ми харесва че фалшивее и виси на места, но мъжа пее доста на ниво. Мерси за хубавите думи! Прав си обаче, че нещо носталгичният текст за дъжда се разминава малко с веселяшката музика, аз я мислех една, пък тя друга излезе А относно момата, тя принципно си пее много хубаво, но за първи път записва в студио и се беше стегнала и трепереше цялата... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Polyphone Отговорено Юни 3, 2010 Автор Share Отговорено Юни 3, 2010 Доста разчупен вокален аранжимент. Изисква много добро спяване, което засега не се чува.Ако ще е ретро нека да е с Бигбенда на Националното радио. Вярно е, че не звучим спято. Ама за 2 часа репетиция, за да научи песента, и след това направо запис няма как. ОК съм съм Биг бенда на БНР, ама изчислих, че малко по-евтино ще ми излезе аз самичък да си изсвиря инструментите. ;-) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Angelina Sekulova Отговорено Юни 3, 2010 Share Отговорено Юни 3, 2010 Чакай и аз да си кажа. Много мило парченце някак - в идеен порядък е супер и си струва да се ПРЕработи (поне според мен). Може и да бъда малко крайна, за което се извинявам предварително. "Естрадността" иде от няколко фактора: дублиране на мелодията с обръщението на акордите в китарите; влизания на вокалите на първо време с блокови акорди (и въобще влизания на първо време или пеене на едни дълги трайности баш тогава); пеенето на текст и от двата гласа през цялото време. Оттам идва едно рецитално звучене тип "Тоника СВ", Мишо Белчев и... Мариана и Тодор Трайчеви. (А аз си самопризнавам, че рубриката "Поети с китара" ми е музикално незадоволителна, което не значи, че и тя си няма своите стойности.) Полифонче, силната ми препоръка е: при мисленето на вокала, ИЗЛЕЗ от акомпанимента. Другото е..., при наличието на хармонични инструменти, почни да мислиш за орязване на хармониите във вокалите, за мелодични движения в соловото пеене, които не са подсказани хич от акомпанимента, за пеене, което е "друго" (знам ли как да ти го обясня). Можеш да оставиш цялата мелодия на момичето - тя има по-кънтри бленда и предполагам, че може да изпее и по-пъргави мотиви, които да й лежат. Може да направите в средата една част само с перкусии и там вече гласовете дори да са по-тежички, няма да е проблем. Текстът може да се разпредели между солист и бекове. И да се пооблекчи. (Помисли за гениалното разпределение и "подаване на пасове" в She's Leaving Home... ) Давам ти два примера (просто, за да усетиш разликата в замисъла, твоите китари от 0:39 секунда нататък много се доближават до нейните): И една доста по-полифонична (и малко хаотична) банда: Чуй отношението между мелодията на соловия вокал и акомпанимента/вокалните хармонии. Виж на бриджа - като влязат всички гласове с текст и вървят по обръщенията на пианото, как... става "ретро", наковано и се умътртвява всяка възможност за движение. Направено за малко, това те държи на фокус. Направено през цялото време - отнема живеца на парчето (поради многото дублирани функции между инструменти и гласове). Това ти идва от хоровото пеене. Много е... 'тежкоартилерийно' като стил, но може би това да си си ти. Не допускам, че съществено ще се промениш, но поне съществено помисли. :) И ако се промениш с малко, няма да изневериш на стойностите си, а просто ще си обогатиш палитрата на изразните средства. (Вече спрях да говоря за това парче, а по принцип...) Харесвам последните ти търсения, нахвърляш се на различни неща и ми е интересно, защото имаш попадения! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Polyphone Отговорено Юни 4, 2010 Автор Share Отговорено Юни 4, 2010 (Редактирано) Хмм, Ангелинке, сестро, хвърли ме в дълбок размисъл, да не кажа в музикален смут. Интуитивно ми се струва, че за много от нещата си права, но може би не за всичко. Аз самия усещам, че не е доизкусурено това парче. Ще го премисля и пак ще пиша тук, или пак ще го изпея.(не ми се ще да ангажирам хората с моите песнички и да ги препяват) Струва ми се, че инструменталът като замилъл е добре, още повече, че си поиграх повече от другите песни да го мъдря. Въпросът е явно в съчетаниято с вокалите, и въобще цялата концепция на песента. А и най-вече самото изпълнение на вокалите. Едно от мненията тук гласеше, че не звучим спято - това е едното, което ме дразни, и не знам дали се дължи на това, че почти не сме го работили заедно това парче, или че просто гласовете ни не си пасват с момата солистка. И другото е, явно, както ти казваш, и което не бях осъзнал - рециталността. Има, има каво да се желае и да се пипне по песента. Най-кофти ми е че не звучи лежерно и нежно както ми се щеше, като романтично парче. Грубее ми, особено в началото. Някак няма достатъчно чувство в пеенето, може би.... Мерси още веднъж, че за критиките и че си отдели досат време да анализираш парчето! Редактирано Юни 4, 2010 от Polyphone Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Angelina Sekulova Отговорено Юни 8, 2010 Share Отговорено Юни 8, 2010 Да, вложих повече патос в коментара, защото онова, което ти забелязвам напоследък, е едно активно разместване на приоритетите точно в концепцията за пеенето. Долавям един пробив на драматичното присъствие (човешкото и личното) vs. стремежа към хармонична издържаност. Особено се вижда във френските ти парчета, може би това е натюрел, който най-много отговаря на същността ти. Отчитам, че при едно първо "сглобяване" на парчето, далеч не всичко е съзряло, че някои решения са взети малко механично, че не за всеки дефицит човек има готови алтернативи и се придържа към утъпкани решения, макар и да знае, че не са най-добрите. Мисля, че така сме всички. Наистина инструменталът ти е по-изпипан и по-интересен не само в сравнение с други, които съм чувала от теб. Тук на моменти инструменталът ми е по-интересен и от пеенето - особено като бийт и като фраза. Парчето има потенциал да стане много по-витално (ти нежното винаги си го докарваш). Въпреки "естраднеенето", което вече се отчете, има 'маЯ' в идеята и ми се иска да не се отказваш от бъдещи търсения. Страшно се радвам, че съм те накарала да се 'закахъриш'! É така се стига до истината! :) :) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Polyphone Отговорено Юли 11, 2010 Автор Share Отговорено Юли 11, 2010 Страшно се радвам, че съм те накарала да се 'закахъриш'! É така се стига до истината! :) Да, полезно е от време на време човек да се съмнява в това, което прави, ама без да прекалява! Попрепипахме малко записа и направих нещо като снимково клипче. Дано се връзва с песента: http://www.youtube.com/watch?v=o4MIeN6p4tA...layer_embedded#! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts