James Hetfield Публикувано Април 27, 2010 Share Публикувано Април 27, 2010 Значи имам една стара кухарка Кремона от онези жълтите с тънкия гриф. Проблемът е че има една доста видима дъга. Възможно ли е това нещо да се изправи да кажем като се притисне с нещо тежко и да стои няколко дни примерно? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Април 27, 2010 Share Отговорено Април 27, 2010 Не. Ако не стане с регулиране на тръсрода дори и за майстор ще е трудно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
James Hetfield Отговорено Април 27, 2010 Автор Share Отговорено Април 27, 2010 Не. Ако не стане с регулиране на тръсрода дори и за майстор ще е трудно. Тя май няма... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
balombi Отговорено Април 27, 2010 Share Отговорено Април 27, 2010 грешен раздел Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Георги Тотев Отговорено Април 28, 2010 Share Отговорено Април 28, 2010 (Редактирано) ^Да това е за "Ремонт и изработка", но все пак да дам и аз мнение - тези китари нямат "тръс род"! По принцип китари предназначени за "найлонки" нямат такава екстра Редактирано Април 28, 2010 от gtotev Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Viper-X Отговорено Април 28, 2010 Share Отговорено Април 28, 2010 Поредния тип с метални струни на класическа китара Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Belgarad Отговорено Април 30, 2010 Share Отговорено Април 30, 2010 Варианта е един. Махаш струните, махаш праговете, и търкаш с раш пила и няколко вида шкурка докато не стане прав грифа.Тъкаш по фингърборда не отзад Някой които е извършвал подобна процедура, може да обясни по-подробно. Но като цяло си яко шкурене до премахване на дъгата после изрязване на нови отвори за праговете и после нови прагове това е. Като цяло работа за майстор. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Viper-X Отговорено Април 30, 2010 Share Отговорено Април 30, 2010 И като цяло пари за нова кухарка Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
janev Отговорено Май 15, 2010 Share Отговорено Май 15, 2010 Ще се опитам да споделя моя скромен опит тук. Досега съм възстановил три-четири китари, като последната беше с най-сериозни поражения. Въпросната последна китара беше и е "Кремона" от социалистическо време, която купих за 5 лв. от битака.Грифа и бе отделен от тялото, в долния си край (към тялото) беше изкривен и с отлепени съставни части (самия гриф бе изработен от 5 части слепени с туткал). Най напред шлайфах всички части на китарата с ръчен шлайф до дърво. След като отстраних всякакви остатъци от старото и грозно лаково покритие чрез последователно използване на различни номера шкурки -като се започне от номер 60 и накрая до номер 150, че и по-голям номер пристъпих към ремонта на грифа.Първо напълних една голяма тенджера с вода и след като кипна сложих вътре грифа (успях да го потопя до средата) и го варих около половин час (установих че от варенето явно се освободиха някакви напрежения и изкривената част се изправи), след което го обърнах като потопих другата половина и след по-малко от половин час грифа се разпадна на съставните си части (от което разбрах, че е бил лепен с туткал) Тъй-като за да се залепи дърво с каквото и да е лепило в него трябва да има много малка остатъчна влажност (мисля че под 12 %) се наложи да изсуша частите като ги наредих върху стара хавлиена кърпа прастряна върху акумулираща печка в продължение на 48 часа като през няколко часа ги обръщах.След всичките тез гимнастики пристъпих към залепването им с лепило "MOMENT Wood Standard" на "Henkel" отвореното му време за наместване на частите е около 20 минути и след стягане с различни стяги за около3-4 часа грифа е готов залепен.При варенето явно настъпват някои промени в геометрията на частите които после отстраних с шлайфане, а за точната линейност на фихгърборда (мисля че това бе точното му наименование), след като предварително бях свалил всички прагчета се наложи да ползвам услугите на познат дърводелец, който с лентов шлайф направи повърхността достатъчно равна ( с обикновения шлайф не може да се постигне такава равнинност) Последва залепване на грифа към тялото със същото лепило, след това байцване на гърба на тялото и целия гриф с тъмен байц (аз ползвах в случая байц на водна основа с цвят-Палисандър) няколко ръце. При байцването дървесината настръхва и се налага леко минаване на ръка ( след изсъхване на байцваните повърхности) с шкурка 150 - 200. Следва лакиране с пистолет -според моя опит се указа най-удачния вариант лакирането с авто-лак + втвърдител -примерно в магазините за автобои 100 гр. от въпросната комбинация струва 5 лв. , което е предостатъчно за лакирането на две - три ръце. Една забележка -при забъркването на лака разредете с коресилин -при тоз "пиниз" лака се разлива и покритието става гладко а не с ефекта "портокалова кора" и няма да се наложи впоследствие полирането на лакираната китара с полираща паста което ми се случи при реставрацията на предните китари. Също така преди лакирането монтирах прагчетата на грифа ( в моя случай монтирах нови -продават се на пръчки от които си режеш необходимите дължини) Новите прагчета купих от музикален магазин, тъй като съм във Варна -от музикална къща "Канев". Надявам се да съм бил полезен със споделения си опит и Ви пожелавам приятни занимания, а след това и приятни купони!! Ако някой има желание мога да му пратя снимки на крайния резултат от всичките тез гимнастики - Skype k.janev Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts