Jump to content
Българският форум за музиканти

Едно леко лаишко питане...


muzicantini

Recommended Posts

Първо - попрехвърлих темите, видях някои неща, но не ми стана ясно това, което търсех.

А ето за какво иде реч:

Свиря от 5 години на класическа китара, но сега стана така, че ми подариха електрическа. Китарата е Kramer и не е нова, но изглежда добре. Работата е там, че с нея няма никаква друга техника, усилватели, педали, даже кабел няма. А на мен не ми е много ясно какво ми трябва. Ходих до близкия музикален магазин, където ми казаха, че ми трябва кубе и ми препоръчаха някои между 150 и 250 лв. Казаха, че разполагат с два ефекта (някои имаха и 4), но не помня модели. Това не е важно, ще се уточни в магазина. Работата е там, че ми показаха и една джаджа, която представлява преходник за компютър - китарата се включва в едно нещо с размерите на компютърна мишка, а то чрез USB в компютъра, където с приложения към него софтуер могат да се имитират различни ефекти. Цената е 110 лв, ако не се лъжа. Това ми изглежда адски удобно, защото не заема място, като кубето, а пък и имам хубави (що годе) колони на компютъра, които биха ми свършили работа (а и като цяло с компютър по-лесно се работи). Интересува ми какъв звук бих могъл да извадя от подобна джаджа и съответно от кубе, не-по скъпо от 300лв. Уточнявам, че преди не съм пипал електрическа китара и свиря чисто любителски вкъщи. Не държа на някакъв супер качествен звук, искам китарата да свири, е, и да има малко дисторжън, ако реша да ударя един Smoke on the water примерно. :recourse:

 

 

Знам, че въпросът изглежда малоумен, но наистина съм много "бос" в тая зона. Мерси предварително (:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предложили са ти процесорче някакво :recourse: ,аз също си взех сравнително евтип процесор-250 и съм много доволна.Ако като мене няма да се занимаваш професионално с музика и не искаш да дразниш никого-това е решението.Със слушалки или към колона...практично за пътуване,а колкото до качеството на звука трябва да кажеш марката поне за да те посъветват по-запознатите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ще пробвам номера с прехдника от по левче. Не за друго, ами просто като за начало, докато ми свикнат ръцете с китарата ми се вижда лесно и удачно, пък и не ми се дават сега много пари. Утре отивам до Музикалния магазин и ще кажа какво е станало. Благодаря за съдействието! (:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи. Купих си кабел, преходник и инсталирах необходимия софтуер. А после? Смисъл - включих китарата в компютъра, ама... не свири предполагам се изизисква някаква настройка на Guitar Rig 4?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така. Чух звук. Трябваше да наглася на Аудио инпут 1 програмата. Проблемът е, че има адски шум. :S Едно свистене, нещо като микрофония, това може ли да се поправи и къде е проблемът?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От тук нататък влизаш в раздел софтуер. За всеки твой въпрос първо пробваш с търсачката понеже много от нещата ,които ще питаш са разисквани многократно.Успех :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Работата е там, че ми показаха и една джаджа, която представлява преходник за компютър - китарата се включва в едно нещо с размерите на компютърна мишка, а то чрез USB в компютъра, където с приложения към него софтуер могат да се имитират различни ефекти.

 

Това представлява USB Аудио Интерфейс и е 1000 пъти по-добро от вградена саундкарта. Има почти пренебрежима латенция и няма никакви външни шумове, микрофонии и пр. (е зависи и от качеството на китарния кабел, като шумоизолация).

 

Тази въпросната джаджа за 110 лева им кажи да си я заврат от зад, в магазините за електроника продават преходници за по левче.

 

Много ми е чудно защо някои хора говорят така по инерция, без дори и за 1 секунда да се замислят. Нямам думи.

Редактирано от IsoMorPhiC
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

друго нещо което е добре да се спомене - не ползвай входа на микрофона, а line-in. пак не е балансиран вход, но е къде по-добре от този за микрофона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ползвам Line-in. Като цяло много малък процент от всички ефекти върви без шумове. Останолот е каша и бъркоч. Но като за почти без пари е добре. Причината в аудиокартата ли е или може да се оправи чрез настройка на софтуера? Ако си взема USB Аудио Интерфейс ще изчезнат ли шумовете?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти сега китарджия ли си, компютърджия ли си и какъв искаш да бъдеш? След 5 години свирене на класическа китара вероятно държиш на тона. Вземи за начало едно евтино кубе секънд хенд, свири на него няколко месеца, овладей звукоизвличането от инструмента и после го продай с 20 лева надолу. Тогава ще си наясно дали искаш да свириш на електричка, каква музика те влече, какъв саунд, а оттам и как да го постигнеш. Това ръг китарката в компа няма да ти даде информация за качествата на инструмента, макар че можеш да запишеш някой друг трак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е... Както споменах, нямам никакво намерение да се занимавам професионално и затова не се задълбочавам. Искам просто да мога да изсвиря някоя лирична песен, тоест трябва ми ясен и чист тон, в друга ситуация адският дисторжън за едно seek and destroy примерно, като ме хванат нервите :D . И нещо средно твърдо за Back in Black и Smoke on the water примерно. Та мисълта ми беше дали компютърният софтуер може да ми осигури това звучене (защото не държа да е кристално ясно и перфектно качеството) или е по-добре да си взема едно що годе евтино кубенце (за малко над 200 лв ми предлагаха едно Беринджър с педал и софтуер към него и 4 ефекта) или USB интерфейс, който евентуално да оправи шумовете и микрофониите, които се получават при сегашното положение - директно в аудиокартата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тоя адски шум го има и при мене, вероятно е от това, че входовете и изходите на вградената саунд карта не са хубаво екранирани. при мене имаше такава ситуация - пъхам по грешка кабела на колоните в line in вместо в изхода и то пак се чува, само че по-тихо... ако ще свириш само за кеф вкъщи - вариантът с usb джвъчката хич не е лош. препоръчвам ти да прегледаш раздел "продавам", там често изпада нещо хубаво в тая насока. иначе вариантите са долу-горе следните (подредено по цена):

 

1. китара->usb->комп с програма->колони

2. китара->процесор->колони (аз така свиря)

3. китара->процесор->кубе

4. китара->моделиращо кубе (с вградени ефекти)

5. китара->педали->кубе

6. китара->(педали)->лампово кубе

7. китара->(педали)->лампова глава + кабинет с говорители...

 

а берингер принципно са ми симпатична марка (напук на мненията на съфорумци), но в китарджийските неща им нямам особено доверие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

друго нещо което е добре да се спомене - не ползвай входа на микрофона, а line-in. пак не е балансиран вход, но е къде по-добре от този за микрофона.

 

 

Ще си позволя отнова да подканя да спре да се тиражира глупостта с линейния вход.

Нито микрофонния, нито линейния вход са подходящи за включване на пасивна електрическа китара.

За целта(включване в линейния вход), трябва да се ползва предусилвател или поне нещо, което да буферира сигнала(например не-"тру байпас" педалче, дадено на "байпас"). Иначе звука става супер глух и се чудите защо винаги трябва да повдигате високите честоти(съответно и шума от конверторите на звуковата карта), за да звучи по-ясно китарата. Аудио интерфейсите, които са предназначени за включване на китара, нямат нито линеен, нито микрофонен вход(а когато имат, тези входове не са предназначени за китара). Имат високоимпедансен инструментален вход, което е нещо качествено различно.

Колкото до балансираните входове - повечето китари нямат балансиран изход, че да се включват в балансиран вход.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз открих частично решение, като mute-нах mic-in. Шумът се махна почти навсякъде, а където го има с малко намаляне на инпута изчезва. Ползвам ефектите, вярно, че на някои високите честоти се губят, но на този етап ми върши доста добра работа и няма засега да си купувам друга техника.

 

Едно странично въпросче - От къде да си дръпна версии на популярни песни, в които например да липсва китарния трак, така че аз да мога да свиря с песента?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.