Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос от много начинаещ: какво общо имат


vasko321

Recommended Posts

http://www.fender.com/

http://www.squierguitars.com

 

какво е общото между тези два фирми?(ако въобще имат общо де...) squier са дъщерна фирма на fender ли?

 

също каква е разликата между

http://www.squierguitars.com/products/sear...rtno=0310600525

и

http://www.fender.com/products/search.php?partno=0117430725

?

модела на скуайър е "ментето" на фендер ли? :)

 

съжалявам, ако ви се струват прекалено тъпи въпросите ми, но както написах в заглавието не съм наясно с нещата и се опитвам да се ориентирам доколкото мога. напоследък обмислям евентуалн озкаупуване на една китарка и се опитвам да чета във форума и да си отговарям на въпросите, но за това не намерих точен отговор.

Редактирано от vasko321
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хвала, доста добре си запознат и отговорите на въпросите ти всъщност се намират в самите ти въпроси (: Squier за Fender са като Epiphone за Gibson, тоест дъщерна фирма, занимаваща се с производството на съобразени с по-окастрения бюджет лицензирани менте копия на оригиналните и уж първокачествени модели на родителските компании. Разликите - тук вече предполагам - са предимно в качеството на материалите и мястото, където се изработват самите инструменти. Fender примерно си строят китарите в Щатите, а Squier в Япония и Мексико :)

 

Аз съм хептен новак и като такъв съм напълно доволен от поверения ми Squier, директно копие на 60-тарски Fender Stratocaster с 22 прагчета. Преди него съм пипал само псевдоелектрическа Кремона и псевдоакустична Кремона (:

Редактирано от KeRRANGKid
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лицензно копие се води..

Скуайър ко се не лъжа са собственост на Фендер

и в общи линии произвеждат същите модели ширпотреба

на по ниски цени с по малко зор откъм качесво

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fender примерно си строят китарите в Щатите, а Squier в Япония и Мексико

Ъммм... абе май не е точно така... :think:

 

Съвсем доскоро правих нещо като research по въпроса Fender & Squier, установих следното -- Fender си произвеждат китарите в САЩ, Мексико и Япония. Доколкото успях да събера впечатления от четене на ревюта в интернет, Squier се правят в предимно в Китай; на моя Showmaster обаче пише Crafted in Indonesia. Това обаче явно е в реда на нещата, понеже и акустичната ми китара е произведена там по лиценз на Yamaha.

 

Squier Strat/Tele са точни визуални копия на Fender Stratocaster/Telecaster. Доколкото можах да установя със сигурност, разликите се крият предимно в материала, от който са изработени тялото, ключовете и бутоните, вероятно в прецизността на изработка, както и -- най-вече! -- в адаптерите, които са сложени by default в китарата. Ясно е, че в инструмент за $199,95 не можеш да сложиш малошумящи адаптери Seymour Duncan, каквито има в такъв за $1,999.95 :)

 

Що се касае до разликата в качеството на звука между двете марки -- няма да споря, че тя е голяма, но смея да твърдя, че тя зависи само от таланта на изпълнителя. Докато си избирах китара, съответстваща на моя бюджет, прочетох много мнения на хора (предимно американци и руснаци), които сравняват скъпи модели на Fender със Strat Bullet и Affinity и са изумени от минималната разлика в звученето. Тоест, един начинаещ не би могъл да се възползва от качествата на скъпия инструмент, за да постигне по-доброто звучене.

 

напоследък обмислям евентуалн озкаупуване на една китарка и се опитвам да чета във форума и да си отговарям на въпросите, но за това не намерих точен отговор.

Напълно ти влизам в положението -- и аз пропътувах по тази пътека :)

Може би за знаещите и разбиращите в този форум (към които определено не бих могъл да се причисля) ще прозвучи твърде еретично, но мнението ми е, че ако търсиш бюджетна китара (да речем, в диапазона 300-500 лв.), няма да намериш модел, който да се отличава особено много от останалите по качество на изработката или звука. Виж, разликите между инструмент за 200 лв. и такъв за 300 лв. са видими с просто око, поне за мен. Така че най-важното за теб би трябвало да бъде китарата да ти харесва визуално и да ти бъде максимално удобна. Аз се бях засилил да си взема Squier Strat Bullet, но когато го хванах в ръце, установих, че грифът ми е неприятно тесен (струните са твърде близо една до друга). Когато взех Squier Showmaster, просто усетих, че това е моята китара.

 

Другото нещо, за което имаш някакъв избор, е конфигурацията на адаптерите -- дали ще бъдат два или три, дали ще бъдат с единична намотка (single coil) или малошумящи (humbuckers). Това ще ти бъде важно в зависимост от това какъв тип музика ще свириш; знаещите тук ще ти обяснят по-подробно и правилно от мен каква конфигурация ти трябва, ако попиташ.

 

Май съдържанието на темата почна да се припокрива с това на някоя от другите "каква китара да си купя", но просто ми се дощя да си споделя наблюденията :)

Редактирано от Dark Skywalker
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди Феднър да купят Скуайър те били малка фирма за производство на струни. Там традиции в производството на китари няма, но и на Скуайър идеята им никога не е била да бъдат нещо повече от учебни китари за начинаещи. Малко китари на Фендър вече се правят в САЩ, почти всичко е в Корея, Япония и Мексико, а Скуайър се произвеждат главно в Китай. За парите които струват читавите им модели - над 300 лева по-добре се ориентирай към друга марка - нова Ямаха ERG121 струва 360 лева, запазена втора ръка 200 и е много по-добра от всеки Скуайър. Един приятел сега ми е оставил неговата Ямаха - доста добра китара е за тези пари.За тези пари както спомена в други теми може да си вземеш и някой евтин Уошбърн от Фактор, който във всеки ден на седмицата е по-доброто решение от Скуайър. Не се подвеждай от надписа By Fender - той няма да накара китарата да звучи добре... макар че Showmaster-ите не са съвсем кръгла нула...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еми шефе ти сам си си отговорил. схванал си работата както трябва :) а иначе има мн мнения и съмнения изписани за Squier та няма смисъл да се преповтарят :)

айде и да си харесаш хубава китара :green:

Редактирано от Child^in^Time
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.