Jump to content
Българският форум за музиканти

Такси за тембри при продажба на записи?


Recommended Posts

Здравейте,

 

Имам следния въпрос. Ако запиша моя музика - инструментал, използвайки дигитално пиано с вграден секвенсер - напр. Ямаха Клавинова, тогава, ако продавам този запис, длъжен ли съм да плащам на Ямаха някаква лицензна такса за тембрите, които ползвам или за вградените акомпанименти? И също, има ли някакви други такси, ако искам да продавам такива записи?

 

Благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, че Дянков не влиза във форума, макр, че с това тънко гласче може и да е някой скрит метъл вокалист ;)

Сега сериозно! Не дължиш нищо на производителя на инструмента. Каквото е трябвало си го платил при закупуването му. Иначе ако беше така - Ямаха, Корг и Роланд щяха много отдавна да са по-богати компании от Microsoft. :whistle: Други такси биха могли да възникнат ако ползваш чужда музика - евентуално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря! Уф, да, само да не съм им дал някоя лоша идея, че писах и до Ямаха, но те не ми отговориха на въпроса, а взеха да описват какви авторски права имали над техните тембри и т.н. Казаха само, че имам право да създавам моя музика с купен от тях инструмент, но нито дума относно въпроса ми - мога ли да продавам тази музика - с което много ме разочароваха и отблъснаха като евентуален техен бъдещ клиент.

 

А има ли някъде официална информация относно тези неща?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ти просто си ги хвърлил в Jazz-a с този въпрос. Не разбирам как може един изчерпателен отговор да те отблъсне. Задал си меко казано странен въпрос. Естествено че можеш да я продаваш тази музика. Стига да е твоя, авторска. Производителя има авторски права на звуците, ритми и т.н. заложени фабрично в инструмента, което означава че никой друг производител на музикални инструменти неможе да ги ползва в свой продукт, но никъде не стои въпроса дали можеш да продаваш своята музика изпълнена на конкретен инструмент, без да дължиш каквото и да е на производителя му. Нещата са много простички - Microsoft не взимат комисионна за всеки дофовор написан в Word. Adobe не взимат отчисления за всяка книга странирана в InDesign например. Вероятно и твоя въпрос е събудил огромно недоумение в хората от YAMAHA и те за по простичко са решили да ти напишат какво не бива да правиш със звуците на своя инструмент. От това писмо би следвало да разбереш, че всичко което не е забранено - е позволено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.