dsound Публикувано Март 29, 2010 Публикувано Март 29, 2010 Здравейте, Имам следния въпрос. Ако запиша моя музика - инструментал, използвайки дигитално пиано с вграден секвенсер - напр. Ямаха Клавинова, тогава, ако продавам този запис, длъжен ли съм да плащам на Ямаха някаква лицензна такса за тембрите, които ползвам или за вградените акомпанименти? И също, има ли някакви други такси, ако искам да продавам такива записи? Благодаря Цитирай
BREAKDOWN Отговорено Март 30, 2010 Отговорено Март 30, 2010 Добре, че Дянков не влиза във форума, макр, че с това тънко гласче може и да е някой скрит метъл вокалист Сега сериозно! Не дължиш нищо на производителя на инструмента. Каквото е трябвало си го платил при закупуването му. Иначе ако беше така - Ямаха, Корг и Роланд щяха много отдавна да са по-богати компании от Microsoft. Други такси биха могли да възникнат ако ползваш чужда музика - евентуално. Цитирай
dsound Отговорено Март 30, 2010 Автор Отговорено Март 30, 2010 Благодаря! Уф, да, само да не съм им дал някоя лоша идея, че писах и до Ямаха, но те не ми отговориха на въпроса, а взеха да описват какви авторски права имали над техните тембри и т.н. Казаха само, че имам право да създавам моя музика с купен от тях инструмент, но нито дума относно въпроса ми - мога ли да продавам тази музика - с което много ме разочароваха и отблъснаха като евентуален техен бъдещ клиент. А има ли някъде официална информация относно тези неща? Цитирай
BREAKDOWN Отговорено Март 31, 2010 Отговорено Март 31, 2010 Ами ти просто си ги хвърлил в Jazz-a с този въпрос. Не разбирам как може един изчерпателен отговор да те отблъсне. Задал си меко казано странен въпрос. Естествено че можеш да я продаваш тази музика. Стига да е твоя, авторска. Производителя има авторски права на звуците, ритми и т.н. заложени фабрично в инструмента, което означава че никой друг производител на музикални инструменти неможе да ги ползва в свой продукт, но никъде не стои въпроса дали можеш да продаваш своята музика изпълнена на конкретен инструмент, без да дължиш каквото и да е на производителя му. Нещата са много простички - Microsoft не взимат комисионна за всеки дофовор написан в Word. Adobe не взимат отчисления за всяка книга странирана в InDesign например. Вероятно и твоя въпрос е събудил огромно недоумение в хората от YAMAHA и те за по простичко са решили да ти напишат какво не бива да правиш със звуците на своя инструмент. От това писмо би следвало да разбереш, че всичко което не е забранено - е позволено. Цитирай
Recommended Posts