Jump to content
Българският форум за музиканти

Алтернативни техники за свирене с пръсти


Recommended Posts

Здрасти,

 

Днес си направих едно експериментче което ми осмисли деня: сложих си mizrab ("перцето" с което се свири на ситар) на показалеца и се опитах да свиря самбичка, като свиря баса с палец а другите тонове от акорда с показалеца (с дрънкане нагоре-надолу). Оказа се крайно интересно - двата пръста вкарват много различен звук и цялата работа става много по-жива отколкото мога да я изсвиря с нормални техники. Та покрай това се сетих че някои китаристи свирят с пръсти доста интересно (Уес Монгомъри например, ама се сетих и за един китарист от форума звучи много интересно благодарение на доста странна fingerstyle техника)

 

Та понеже някак се запалих на такива идиотизми - можете ли да дадете примери (ваши и/или чужди) за по-нестандартни приоми за свирене на китара с пръсти?

 

Поздрави, дидо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последните две години свиря само с пръсти и на акустичната и на електрическата си китара - обобщението е че свиренето с пръсти е най-лесния начин да звучиш зле на китарата. И същевременно отваря много възможности.

 

(пример)

 

 

П.с

 

Тапинг-ът макар и ефектна практика, е лишена от динамика ( а и създава леко неприятен за мен звук) което от моя гледна точка я прави почти безполезна от музикална гледна точка. И ако на бас и акустична китара звучи добре, тапинга на електрическа китара винаги ми е звучал клавесинно....

лично мнение

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я кажи какво свирене на китара с пръсти те интересува? Какъв звук искаш да постигнеш и смяташ ли, че свиренето пръсти е "идиотско"? Аз свиря много зле с перо :D и малкото, което мога е с пръсти. На мен ми изглежда като съвсем казионна техника. В смисъл, не свиря някакви различни неща. Тоноизвличането е различно - по-мек тон и по-добър контрол/нюанси/ - това е, което печеля. Губя от бързина и атака донякъде. Има възможности за изсвирване на няколко тона едновременно - приятни акценти и арпежи без звука"фляк". :wacko:

И кажи кои са колегите във форума, които свирят повече с пръсти. Следя раздела за джемове, но поради егоцентризма си и природната си глухота не мога да съм сигурен кой как звукоизвлича, а би било добре да науча нещо. ;) Може би не забелязвам защото моите приятели Джеф, Марк и Джо свирят с пръсти, пък си нямат нищо общо, а пък аз с тях съвсем! :greenangel:

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Този типаж Тък Андрес е много голям! Благодаря за линка!

 

Иначе веднага се сетих за Antoine Dufour:

 

Ако някой се заинтересова може да види и Andy McKee, който всъщност е ученик на Антоан. И преди сме ги обсъждали, мисля, но бива да ги има и тук. Готина тема :rocker:

 

edit: Сетих се и за този момък:

http://www.youtube.com/watch?v=YSzvQ2y4YUE

Звучи доста по-семпло, което не го прави по-малко яко :D

 

От Tommy Emmanuel също има какво да се види и чуе.

Ей ама как си личи, че съм се зарибил за кухарка днеска :(

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

само да уточня - когато казах , че с пръсти е най-лесно да свири зле, имах предвид , че е доста трудно да постигнеш приличен звук - в сравнение с перце. На мен ми отне около година докато усвоя апояндо техниката до степен да ми харесва звука.

 

За свирене на електрическа китара с пръсти съм още далеч..засега главно с палец свиря - ето Боса Нова и Фънкче...

 

Но ако трябва да посоча един китарист от свирещите с пръсти - уан анд онли - Ралф Таунър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

 

Не наблягам много на свирене с пръсти, просто "надникнах през този прозорец" за ден-два и много ме изкефи какви възможности дава. Има доста хора които ползват наистина не толкова стандартни за китарата техники (слап на китара, удари навън вместо дърпане на струните). Начина на свирене на Уес, който съм споменал горе (само с палец) например ми се струва твърде особен. Иначе човека от форума който имах предвид е ipo, ама май не се включва много по джемовете.

 

Наздраве, дидо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последните две години свиря само с пръсти и на акустичната и на електрическата си китара - обобщението е че свиренето с пръсти е най-лесния начин да звучиш зле на китарата. И същевременно отваря много възможности.

 

(пример)

Ето този човек ще ме накара да забравя за перцето изобщо...

Радвам се, че има такава тема. Аз се мъча да свиря главно с пръсти, но изобщо не ми се получава...Изключително трудно е да се добие желания тон, освен това е невъзможно за мен да не правя грешки, често закачам струни. Имам един въпрос към вас. Когато свирите само мелодия(т.е без бас линия или някакъв акомпанимент) как предпочитате да свирите, с редуващи пръсти, апояндо или палец?

Аз се мъча да свиря апояндо, но не винаги звучи добре, всъщност почти никога не звучи добре. Имам огромен проблем, ако трябва да свиря нещо по-бързо или пък когато трябва да премина от една струна на друга. Когато се мъча да свиря на електрическата китара с пръсти, само мелодия, използвам редуващи се пръсти. Според вас трябва ли да се пробвам да свиря с палец(както повечето джаз китаристи) или да продължавам с редуващи?

Ето тук едно видео от джем сешън с който участвах...Аз съм на класическата китара. Няма да коментирам човекът, който свири соло преди мен. Той е уникален китарист и се радвам че имам възможност изобщо да го познавам, пък да не говорим за това че свиря с него от време на време...

Ето:

Нещо като боса нова е. Опитах се да свиря всичко, което е само мелодия с апояндо. Идеиността на импровизацията ми не е голяма, но все пак трябва да се почне от някъде...

 

Поздрави!

 

П.С @PlamenM - страхотни записи :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иначе човека от форума който имах предвид е ipo, ама май не се включва много по джемовете.

 

Къде можем да го чуем?

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Пробвай да му драснеш едно ЛС, все пак все още се вясва наоколо, мисля.

 

CursedSoul, много яко джемче сте си спретнали, евалата!

 

С пръсти се мъча да свиря само на кухарка, звучи ми в пъти по-добре, отколкото акустика с перце. Само дето е трудно, дееба... Свирил съм две години класика, и класическата постановка не ми е прекалено чужда (в смисъл, че знам за какво става дума горе-долу, не че съм я овладял до някакво поносимо ниво), но по-удобна ми е другата, при която палецът е успореден на струните, а другите пръсти са свити като 'куки'. Бях пробвал всякакви варианти - с нокти, с дълги нокти, с къси нокти, почти без нокти, с напръстници, но най-прятно ми звучи без никви нокти. Малко боли де, като не свириш бая време така, ама тъй е то. Опитвам се от време на време да вкарвам пинизи от типа на изкуствени флажолети из акорди и мотиви, тука там слап и поп, може би и малко перкусия, както и дабъл хенд за някой тон. Естествено не ми се получава, трябват ми много упражнения, за да зазвучат елементарни похвати както си му е реда. Горе-долу съм доволен от апояндото ми, но то ми е останало още от уроците по класическа китара. Мога да го ползвам обаче само в бавни мотиви, заради неупражняване отново.

 

Колкото до електрическата - свиренето ми с пръсти там се ограничава до тия на лявата ръка :rolleyes: От време на време вкарвам това-онова, но не си заслужава вниманието, понеже рядко се сещам, и още по-рядко звучи добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам един въпрос към вас. Когато свирите само мелодия(т.е без бас линия или някакъв акомпанимент) как предпочитате да свирите, с редуващи пръсти, апояндо или палец?

Според вас трябва ли да се пробвам да свиря с палец(както повечето джаз китаристи) или да продължавам с редуващи?

Когато трябва да акцентирам отделни фрази, използвам палец или апояндо. Често ползвам едновременно перце и пръсти, като Steve Stevens от 2:00 (с перото свири басова линия, а с пръстите, арпежите) и

от 7:00 в края на видеото.

Мисля, че един китарист трябва да е много силен в една уникална, лична за него техника, но да ползва и други от време навреме.

 

А ето виртуозно и агресивно използване на палец "

"
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

За това си може би много прав...Вероятно е хубаво да развивам това с което ми е удобно (за електрическата определено редуващи а за класическата комбинирани с апояндо). Тези неща с перото не ги мога, честно казано доста съм назад в свиренето с перо(а с пръсит съм бавен и затова не свиря изобщо бързи работи :rolleyes: ), странно е как си оправяте координацията докато свирите едновременно с пръсти и перце, на мен би ми било 100 пъти по-лесно да заместя перото с палец...Последното изпълнение не ми хареса много, изключително хаотично е, но да..човека си я има техниката...

Редактирано от CursedSoul
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

относно апояндо - :tomato:) пак можеш да видиш как Ралф Таунър свири апояндо - има елемент в които пръстът му се извива леко назад и натиска струната към китара ( вместо да я дърпа успоредно..)..

 

Това съм записал с апояндо - но струните бяха съвсем умрели ( и те де..)

 

Джем в Ре

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Пробвай да му драснеш едно ЛС, все пак все още се вясва наоколо, мисля.

но по-удобна ми е другата, при която палецът е успореден на струните, а другите пръсти са свити като 'куки'.

 

Товa e всъщност фламенко постановката ,която дава убийствен перкусивен тон при тирандо.. И ако успее човек да се научи да не мърда изобщо ръката при сменята на пикадо, разгеадос ( или рохео) и арпежи, нещата ставата сериозни...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Ха, никога не съм гледал фламенко на видео, и никога не съм предполагал, че така се свири. Чувствам се прост, ама никога не е късно да научиш нещо ново :tomato: А за тирандото съм напълно съгласен - смятам, че се получава нещо като 'поп' техниката при бас китарите. Поне тъй се случва при мен де, особено ако се свири по-агресивно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.