Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Имам един много сериозен проблем , ако някой знае решението моля да пише и така :

Значи не се занимавам професионално с музика и не съм вокал в някоя група, но много често пея

и в училище и в къщи това ме разстоварва , всичко до тук добре, но преди

няколко дни разбрах,че гласът ми е присипнал или нещо от рода . И сега като започна да пея сякаш не е

моят глас ... И ми е много кофти от това ...усещам даже че на места е фалшиво !!!

И така ако имате идеи .... Заповядаите :greenball:

Отговорено

Значи може да ти мутира гласа, както допускам, че Вяра Иванова е предполагала, когато е написала своя въпрос.

• 4 weeks later...
Отговорено

Аз бях така повече от 6 месеца и се побърках, накрая се оправих с физиотерапия - остър ларингит. Дано при теб не е толкова сериозно, като съвет ще ти кажа непременно спри да пееш /защото като натоварваш отново и отново гласа няма как да мине/ и да натоварваш гласа, говори съвсем тихо, но не шепни /това те натоварва повече/ и си вземи хапчетата Хомеовокс, помагат. И най-важното не се шашкай!

• 2 weeks later...
Отговорено
Имам един много сериозен проблем , ако някой знае решението моля да пише и така :

Значи не се занимавам професионално с музика и не съм вокал в някоя група, но много често пея

и в училище и в къщи това ме разстоварва , всичко до тук добре, но преди

няколко дни разбрах,че гласът ми е присипнал или нещо от рода . И сега като започна да пея сякаш не е

моят глас ... И ми е много кофти от това ...усещам даже че на места е фалшиво !!!

И така ако имате идеи .... Заповядаите :recourse:

Има няколко причини да ти се промени гласа. Едната е мутация. Ако си момче, извини ме но не става мн. ясно, та при момчетата мутацията е по-сложнен физиологичен процес. Това не е страшно но изисква време и търпение. Свързано е с промяната на хормоналния баланс от израстването. Понякога трае по-дълго около година и е с различна интензивност, но по това време организмът се променя и момчето се превръща в младеж. Тогава,се променя ларингса и гласните връзки също.Не се безпокой ако е това. Просто спри да пееш, в такава ситуация е наложително.След време това ще отмине но ще се промени гласът ти.Ще стане вероятно по-нисък, ще преминеш в мъжки диапазон, но отново ще можеш да го контролираш. Това е нормален процес. Така че спокойно.

При момичетата, мутациите обикновено са по леко забележими, дори понякога не се усещат.Зависи от гласа. Тежките и по-плътни гласове имат неприятни мутации. Това се изразява в лесна уморяемост, при пеещите, от малко натоварване гласът става тежък, не излизат високите регистри, фалцетите са дъхави и прозрачни, без гладко звучене, без болка. Това трае с часове, дни, седмици,понякога отминава за няколко часа, но не е свързано с прегракване. После гласът изведнъж придобива яснота и бляскавост и всичко е наред, до нова криза.

Ако мутацията не е причина, обаче, нещата са по сериозни. Гласните струни прегракват от пренапрежение, от натоварване, от възпаление...най опасното е, че струните нямат сетивност за болка. Тя липсва,и човек си мисли че всичко е наред.Така ги натоварва повече и има опасност да се появят кръвонасядания наречени възли. Тогава наистина трябва да се тревожиш и да потърсиш лекарска помощ.По-точно Фониатър. Такъв проблем може да настъпи също, когато има неправилно извличане в гърлено звучене с вдигнат ларингс, когато струните се натоварват и се увреждат. Ако е така потърси лекар. Налага се гласов покой и лечение. Успех!!!

Отговорено

Иди на УНГ/уши, нос , гърло /.Такава специалност има в медицината за разлика от "фониатър". И не разчитай на физиотерапията и хомеопатията при остър ларингит щото може да загазиш много яко. Извинявайте-не искам да обидя никого -особено ерудирани хора с няколко магистърски степени по музика. Но съм малко пристрастен , защото аз пък по случайност съм лекар...И няма да кажа колко магистърски степени имам...