Jump to content
Българският форум за музиканти

Калайдисване на платки


Recommended Posts

Гледам напоследък, има доста ентусиасти за направа на собствен ефект. Пуснах в търсачката, но нямаше тема за калайдисване, имаше една, ама тя беше по-скоро философска(без да обидя някой) Ползвам метода с лазерния принтер за направата на платката, ама се чудя, как да я калайдисам, така че ако някой сподели някакви методи, ще съм му много благодарен :cheers2:

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновено взимам поялника и хубав тинол и бавничко всички писти, платката може да се мине с течен колофонов разтвор - ако тинола е добър - няма нужда от това.

Не виждам какво философско има в тва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aми тя темата там май изчерпа всичко по въпроса.Калайдисай си една платка,виж дали се променя звука и действай както ти харесва.Ако не се промени или стане по-харен саунда-продължавай да калайдисваш (лично аз калайдисвам с най-дебело удоволствие! :thumbup: ),ако ли не-не калайдисвай!Никой няма да се разсърди.Ако става въпрос за технологията на калайдисването-аз след ецване добре изтривам платката със стоманена домакинска вълна-възможно най-фината,която се намира,измивам със спирт,покривам с течен флюс (некиселинен) или колофонов разтвор в спирт и започвам да танцувам по пистите с поялника.Резултатите са мноооого добри,аз си ги харесвам платките,че даже и другите ги харесват!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Хах, въобще не става дума за или против калайдисването, те там достатъчно си спориха. Питам за процедурата по калайдисването. А искам да попитам в какво съотношение се прави този разтвор колофон - спирт, или по-добре да си купя флюс за запояване.

Редактирано от gost
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ На дали някой ще ти даде точно съотношение колофон-спирт, а и да ти даде ще те хвърли в приключение (3,782г колофон/5,600009ml колофон) - ще почне едно мерене ... В тея неща често е както при рецептите - на око. Вземаш едно шишенце спирт, изпразваш го на полвина, натрошаваш колофон (внимашай да не ръсиш много по килима, лепне и оставя не много приятни петна - пробвано е) и сипваш в спирта. Колко? Ми на око. Докато на цвят го докараш като уиски - колофона добре се разтваря в спирта, но бъди търпелив. Помагай му с разклащане, разбъркване. След това вземаш четчица или клечка за уши (но я натопи един път цялата и я изцеди, за да не оставя много влаканца по пистите) и лекичко намазваш предварително фино почистените писти с фина шкурка или стоманена вълна и след това със спирт или с вода (да не забравиш да изчакаш да изсъхне първо).

 

После с поялник и тинол калайдисваш както metalhammer ти каза - внимателно с поялника и за предпочитане с хубав тинол!

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още малко акъл и от мен :whistle:

За калайдисване на платки е най-добре човката на поялника да има плоска част, която да е идеално равна, за да може да нагряваш равномерно пистите. Повечето поялници са с конусовидни заострени човки или пък от работа човките им са прегоряли и не са вече равни и плоски. Ако нямаш човка с плоска част си купи, а ако имаш и удари една пила профилактично да се заравни хубаво.

Аз спиртни разтвори не използвам, защото още имам запаси от колофон. Взимаш едно парченце колофон и подаваш върху мястото където нагряваш с поялника.

Нужно е съвсем малко количество тинол за да се калайдиса една платка. Напрактика целия майсторлък се състои в това да не прегряваш пистите и да нанесеш идеалнотънък слой, който да ги защитава.

Накрая взимаш спирт и малко памук и хубаво избърсваш платката от останалия колофон и си готов.

Още нещо се сетих. Аз пробивам отворите преди да съм калайдисал платките, след което минавам платката с една гъбичка на която е нанесен абразивен прах (гъвкава шкурка :thumbup: ),

по този начин хем пада федера от товорите, хем идеално почистваш пистите от окис преди запояване.

 

Приятно калайдисване :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако нямаш човка с плоска част си купи, а ако имаш и удари една пила профилактично да се заравни хубаво.

 

Зависи и от човката , ако е стара човка само от мед ок. Новите поялници ако им удариш една пила заминават в коша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, наистина си прав :(

За калайдисване ползвам един стар поялник с медна човка.

Ако не е медна не е желателно да я пилиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде още един безплатен съвет :lol: Течният флюс или колофоновият разтвор се слага в шишенце от лак за нокти.Крадете го от мама,жената или любимата,поигравате си малко да го изчистите от разкрасителния продукт с коресилин и сипвате вълшебният разтвор в него.Четчицата си е там-на място!Работи сигурно и безпроблемно години наред!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И моите 50 цента като калайджия:

 

Вземи една капачка от бира или нещо друго с такава вместимост. Вземи парче колофон колкото зарче за табла. Разтроши го между лист хартия да не се разпръсне и насипи трошляка в капачката. Сипи внимателно спирт. Не е добре да прелива. С една отверка разбъркай и разтроши колофона докато се разтвори. Дотук са 5 минути. Консистенцията е като лак. Рядка или по-гъста - няма особено значение. Важното е да тече и да лепне. Мирише хубаво.

 

Следва нанасянето на лака. Излъскваш платката с фина шкурка или нещо друго абразивно, дето не цапа. Целта е огледален блясък. Вероятно ще остане някое петънце. Не му се притеснявай. Гледай да не претъркаш някоя писта, все пак. После с тампонче памучен плат и пинцета мажеш всяка писта. Не пълни отворите с лака. Останалия разтвор изливам в кутийката с колофона.

 

При една правилно проектирана печатна платка калайдисването на пистите не влияе на звука. Важно е масата да е с голяма площ и да заема празните пространства. Аз калйдисвам тънките писти, а широките оставям така. След като приключа със спойките почиствам (излъсквам) страна спойки със спирт и четчица, може и за зъби.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като запоиш чарколяците, почистиш и оживиш (може и обратно) платката може да и напръскаш страната със спойките с този или този изолиращ спрей.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.