gost Публикувано Март 11, 2010 Share Публикувано Март 11, 2010 Гледам напоследък, има доста ентусиасти за направа на собствен ефект. Пуснах в търсачката, но нямаше тема за калайдисване, имаше една, ама тя беше по-скоро философска(без да обидя някой) Ползвам метода с лазерния принтер за направата на платката, ама се чудя, как да я калайдисам, така че ако някой сподели някакви методи, ще съм му много благодарен Поздрави Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
metalhammer Отговорено Март 11, 2010 Share Отговорено Март 11, 2010 Обикновено взимам поялника и хубав тинол и бавничко всички писти, платката може да се мине с течен колофонов разтвор - ако тинола е добър - няма нужда от това. Не виждам какво философско има в тва. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
gost Отговорено Март 11, 2010 Автор Share Отговорено Март 11, 2010 За философското не си ме разбрал, имам предвид тази тема - http://forum.muzikant.org/index.php?showto...t=0&start=0 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ditronix Отговорено Март 11, 2010 Share Отговорено Март 11, 2010 Aми тя темата там май изчерпа всичко по въпроса.Калайдисай си една платка,виж дали се променя звука и действай както ти харесва.Ако не се промени или стане по-харен саунда-продължавай да калайдисваш (лично аз калайдисвам с най-дебело удоволствие! ),ако ли не-не калайдисвай!Никой няма да се разсърди.Ако става въпрос за технологията на калайдисването-аз след ецване добре изтривам платката със стоманена домакинска вълна-възможно най-фината,която се намира,измивам със спирт,покривам с течен флюс (некиселинен) или колофонов разтвор в спирт и започвам да танцувам по пистите с поялника.Резултатите са мноооого добри,аз си ги харесвам платките,че даже и другите ги харесват! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
gost Отговорено Март 11, 2010 Автор Share Отговорено Март 11, 2010 (Редактирано) Хах, въобще не става дума за или против калайдисването, те там достатъчно си спориха. Питам за процедурата по калайдисването. А искам да попитам в какво съотношение се прави този разтвор колофон - спирт, или по-добре да си купя флюс за запояване. Редактирано Март 11, 2010 от gost Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fire_garden Отговорено Март 12, 2010 Share Отговорено Март 12, 2010 (Редактирано) ^ На дали някой ще ти даде точно съотношение колофон-спирт, а и да ти даде ще те хвърли в приключение (3,782г колофон/5,600009ml колофон) - ще почне едно мерене ... В тея неща често е както при рецептите - на око. Вземаш едно шишенце спирт, изпразваш го на полвина, натрошаваш колофон (внимашай да не ръсиш много по килима, лепне и оставя не много приятни петна - пробвано е) и сипваш в спирта. Колко? Ми на око. Докато на цвят го докараш като уиски - колофона добре се разтваря в спирта, но бъди търпелив. Помагай му с разклащане, разбъркване. След това вземаш четчица или клечка за уши (но я натопи един път цялата и я изцеди, за да не оставя много влаканца по пистите) и лекичко намазваш предварително фино почистените писти с фина шкурка или стоманена вълна и след това със спирт или с вода (да не забравиш да изчакаш да изсъхне първо). После с поялник и тинол калайдисваш както metalhammer ти каза - внимателно с поялника и за предпочитане с хубав тинол! Редактирано Март 12, 2010 от fire_garden Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
HRS Отговорено Март 12, 2010 Share Отговорено Март 12, 2010 Още малко акъл и от мен За калайдисване на платки е най-добре човката на поялника да има плоска част, която да е идеално равна, за да може да нагряваш равномерно пистите. Повечето поялници са с конусовидни заострени човки или пък от работа човките им са прегоряли и не са вече равни и плоски. Ако нямаш човка с плоска част си купи, а ако имаш и удари една пила профилактично да се заравни хубаво. Аз спиртни разтвори не използвам, защото още имам запаси от колофон. Взимаш едно парченце колофон и подаваш върху мястото където нагряваш с поялника. Нужно е съвсем малко количество тинол за да се калайдиса една платка. Напрактика целия майсторлък се състои в това да не прегряваш пистите и да нанесеш идеалнотънък слой, който да ги защитава. Накрая взимаш спирт и малко памук и хубаво избърсваш платката от останалия колофон и си готов. Още нещо се сетих. Аз пробивам отворите преди да съм калайдисал платките, след което минавам платката с една гъбичка на която е нанесен абразивен прах (гъвкава шкурка ), по този начин хем пада федера от товорите, хем идеално почистваш пистите от окис преди запояване. Приятно калайдисване Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
metalhammer Отговорено Март 12, 2010 Share Отговорено Март 12, 2010 Ако нямаш човка с плоска част си купи, а ако имаш и удари една пила профилактично да се заравни хубаво. Зависи и от човката , ако е стара човка само от мед ок. Новите поялници ако им удариш една пила заминават в коша. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
HRS Отговорено Март 12, 2010 Share Отговорено Март 12, 2010 Да, наистина си прав За калайдисване ползвам един стар поялник с медна човка. Ако не е медна не е желателно да я пилиш. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Март 13, 2010 Share Отговорено Март 13, 2010 За махане на колофона, по-лесно и по-бързо става с кореселин. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ditronix Отговорено Март 13, 2010 Share Отговорено Март 13, 2010 Айде още един безплатен съвет Течният флюс или колофоновият разтвор се слага в шишенце от лак за нокти.Крадете го от мама,жената или любимата,поигравате си малко да го изчистите от разкрасителния продукт с коресилин и сипвате вълшебният разтвор в него.Четчицата си е там-на място!Работи сигурно и безпроблемно години наред! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Март 16, 2010 Share Отговорено Март 16, 2010 И моите 50 цента като калайджия: Вземи една капачка от бира или нещо друго с такава вместимост. Вземи парче колофон колкото зарче за табла. Разтроши го между лист хартия да не се разпръсне и насипи трошляка в капачката. Сипи внимателно спирт. Не е добре да прелива. С една отверка разбъркай и разтроши колофона докато се разтвори. Дотук са 5 минути. Консистенцията е като лак. Рядка или по-гъста - няма особено значение. Важното е да тече и да лепне. Мирише хубаво. Следва нанасянето на лака. Излъскваш платката с фина шкурка или нещо друго абразивно, дето не цапа. Целта е огледален блясък. Вероятно ще остане някое петънце. Не му се притеснявай. Гледай да не претъркаш някоя писта, все пак. После с тампонче памучен плат и пинцета мажеш всяка писта. Не пълни отворите с лака. Останалия разтвор изливам в кутийката с колофона. При една правилно проектирана печатна платка калайдисването на пистите не влияе на звука. Важно е масата да е с голяма площ и да заема празните пространства. Аз калйдисвам тънките писти, а широките оставям така. След като приключа със спойките почиствам (излъсквам) страна спойки със спирт и четчица, може и за зъби. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
gost Отговорено Март 16, 2010 Автор Share Отговорено Март 16, 2010 Блогодаря на всички за съветите Мисля да пробвам номера с колофона и спирта Поздрави Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Март 16, 2010 Share Отговорено Март 16, 2010 След като запоиш чарколяците, почистиш и оживиш (може и обратно) платката може да и напръскаш страната със спойките с този или този изолиращ спрей. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts