pacman Публикувано Декември 14, 2004 Публикувано Декември 14, 2004 Първо да уточним защо се казва така темата Търсих методи за бързо изсушаване на дървесина, и се натъкнах на това А защо търсих за методи за бързо изсушаване? Заради това и това, което е едно и също, но местата на парчетата са разменени Това е бук, наричат го Spalted Beech (поредната дума, която не мога точно да преведа ), и мисля да го използвам за top на един бас. Ето два красноречиви примера за това как изглежда върху тялото на две басчета: Дали е красиво или не е си е въпрос на лично виждане А моето парче излезе, като разрязах един доста крив дънер, който беше предназначен за ъм... горене . Просто заподозрях, че нещо кръсиво меже да се крие вътре, и го разфасовах (Звучи малко психо- това с разфасоването, хохохо!!! ) Цитирай
разбойник Отговорено Декември 14, 2004 Отговорено Декември 14, 2004 spalted наричат дърво , което е загнило Цитирай
Black Bird Отговорено Декември 14, 2004 Отговорено Декември 14, 2004 Първо да уточним защо се казва така темата Търсих методи за бързо изсушаване на дървесина, и се натъкнах на това А защо търсих за методи за бързо изсушаване? Заради това и това, което е едно и също, но местата на парчетата са разменени Това е бук, наричат го Spalted Beech (поредната дума, която не мога точно да преведа ), и мисля да го използвам за top на един бас. Ето два красноречиви примера за това как изглежда върху тялото на две басчета: Дали е красиво или не е си е въпрос на лично виждане А моето парче излезе, като разрязах един доста крив дънер, който беше предназначен за ъм... горене . Просто заподозрях, че нещо кръсиво меже да се крие вътре, и го разфасовах (Звучи малко психо- това с разфасоването, хохохо!!! ) i Искам да ми боядисаш китарата сериозен съм.... какви дъски само :inlove: Цитирай
разбойник Отговорено Декември 14, 2004 Отговорено Декември 14, 2004 Пакмен, дървото от линка ти изглежда добре! :guitar: С подходяща обработка (лак? байц?) ще стане хубав инструмент! само не прекалявай с дебелината на плочата, щото тва не е кой знае колко здраво Цитирай
bluesman Отговорено Декември 14, 2004 Отговорено Декември 14, 2004 Според българската терминология в дървесинознанието това се нарича "мраморна гнилост" или нещо подобно.Не влошава качеството на дървесината . Много е красива при бука и явора . Цитирай
pacman Отговорено Декември 15, 2004 Автор Отговорено Декември 15, 2004 Пакмен, дървото от линка ти изглежда добре! :guitar: С подходяща обработка (лак? байц?) ще стане хубав инструмент! само не прекалявай с дебелината на плочата, щото тва не е кой знае колко здраво Тханкс!!! Дебелината му е ок 5-6 мм в момента, и ще го изтъня още (защото трябва да се изглади, в момента още има следи от трион ) мисля да направя т.нар. drop top, защото не ми харесва как на някои басове се вижда част от дървот отдолу. Иначе вчера го поварих доволно дълго време (с пипер и джоджен на вкус ), така че всички микро-гадинки вътре са старателно умъртвени ( за да се спрат процесите на гниене); освен това така се освобождават вътрешните напрежения, и рискът от напукване е по-малък. В момента се суши на спокойствие, ще му дойде времето чак след няколко месеца, като направя останалата част от баса Цитирай
Recommended Posts