Jump to content
Българският форум за музиканти

Пътят към Индия (през Р/дам за по напряко)


Tozi

Recommended Posts

Бай ви Този снощи свирна с един съотечественик табладжия. Снимано е малко с телефон и картинката се мърда, така че затегнете коланите преди гледане.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добре, ама къде е Индията? ;) Инструментите, дори с правилния звук и маниер на свирене, не стигат да предадат оная култура: очаквах в твоето свирене ладово и ритмично да се покаже някое ъгълче от страната-континент (страната-галактика, бих казал)...

 

Не го разбирай като критика - гот си свириш в случая. След понятното 'търсене' в началото се 'намираш' (и се намерихте двамата с колегата) и всичко потича много яко. Има тук-там още търсения, но са добре скрити с уверено свирене/повтаряне на познатото, после пак има инвенции - дори интересни открития - все в избрания дух.

 

Проблемът в всъщност мой - и в многообещаващото заглавие. Може би аз е трябвало правилно да го разбера като 'пътят към-' а не 'пътуване из Индия'. Тръгнали сме на път, той е дълъг и сме още в началото. И ти, подобно на Колумб и Веспучи, си тръгнал през обратната страна на кълбото :punk_guitar:

 

А иначе: да живеят телефоните! :punk_guitar:

 

(Подсказване: по-накратко е през Босфора - и сме вече в Азия. Оттам през Арабия и Персия - и сме в Индия. 'Ей го де е' - на един хвърлей!)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ве забравих да пусна

Иначе първото е "джазовия път среща индийския".

 

Пътят е към а не из и май най- прекия път минава през Лондон. :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, това вече е друго - с единия крак си направо там :)

 

Около 7-мата - 8-мата минута малко се отдалечаваш пак в (уж) западна посока, но не съвсем. Там чувам лад, ходове и фразировка с иберийски нюанси от фламенкото, но те андалуските цигани са си.. цигани. Т.е. - корените им са в Индия. Може и те да са по-правия път, донесли някои неща прескачайки персийското, арабското и тюркското... Не знам дали съзнателно си отишъл натам, но връзката е недвусмислена.

 

Какво имаш предвид за Лондон: голямото индийско присъствие вследствие на колониалното 'преселение на народите'? Или последствията от хипи-увлеченията и поп-културата от 60-те (когато британският поп- и рок- се захласнаха по Индия и отвориха очите на голяма част от света)?.. Или просто най-големия брой директни полети от Хийтроу и Гатуик то Ню Дели и Мумбай? :hysterical:

 

Всяко от тези неща е вярно, но аз имах предвид музикалните влияния като историко-географско пътуване. Нашата близост и исторически-създадена способност да разберем турската музика е ключ за разбирането на близкоизточната, която пък е най-директно повлияна от индийската... Но както излезе с циганския пример (най-големите директни преносители на индийска култура през средните векове) - май в тия работи нищо не е ясно?? :huh:

- - - -

 

Много свежа колаборация, 'индийската' версия по-интересна от 'западната' (която иначе с нищо не е по-лоша) :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Западната" е малко по-сложна. Има много неща които не са буквализми а загатки. Понеже няма бас тези които не знаят парчето трудно могат да си представят цялостното звучене на хармонията. Колкото до търсенето и намирането които бяха споменати - това за мен е най-важното - постоянното пътуване и търсене - ако се намерим много бързо ще избягам в друга посока за да продължи гоненето. Същото нещо и с ритъма - много често свиря неща които звучат "неритмично" или "извън ритъм" - просто следвам друга ритмична таблица отнесена към основния пулс (квинтоли акцентирани на две върху 4/4 например). Константна е само формата на стандарта Солар която следвам.

"Източната" е базирана на модалната концепция - като цяло остава в едно настроение докрая. Там има много важна отправна точка която придава смисъл на нещата които свиря - дрона ии това постоянно жужащо ми кото се чува.

Като цяло само загатвам различни елементи от различните култури придържайки се към основната линия и настроение, но следвайки собственият си стил на изпълнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дронът се чуа много добре въпреки телефонния запис и отправната точка е ясна. Чуй си, обаче, около 7:00 то 8:30 да видиш за каква промяна става дума. Разбира се, 'испанската' теза е частна слушателска интерпретация и може с друга нагласа да се чуе другояче...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе важно е човек да си избира и влиянията ;) Нелош избор! :)

 

 

(Че можеше да е ABBA, или примерно... Gordon Brown :) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^И аз чаках със Zakir Hussain да се засечете на повече места по трасето. :)

А и принципно съм фен на такива колаборации.

 

Да ве забравих да пусна

Всъщност мисля, че такива, уж забравени, двойни постове са 'фина зарибявка', та човек да посети поне два пъти YouTube... :)

Редактирано от Angelina
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

(Че можеше да е ABBA, или примерно... Gordon Brown :) )

АААА сакън.

 

 

Всъщност мисля, че такива, уж забравени, двойни постове са 'фина зарибявка', та човек да посети поне два пъти YouTube... green_flying.gif

 

АААА сакън.

 

 

Иначе със Закир се засякохме на един уоркшоп. Уникален професионалист. Щастлив съм че ми се оттдаде възможност да го срещна. Пък кой знае може един ден....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пуу, ако знаех щях да дойда да гледам и да се радвам. Казвай ако имаш в бъдеще други изяви в Дизи/Рдам да идвам на хубава музика :wallbash:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.