Jump to content
Българският форум за музиканти

Трябва ми съвет


Recommended Posts

Намери си школта ,,stick control",тя ще ти помогне.Хубаво е при нея,че можеш да я свириш само на практис пад,без да смущаваш комшиите.Също така аз като я свиря във вкъщи сядам пред огледало и постоянно си наблюдавам ръцете.

От къде мога да я намеря, че няма да е лошо да я мина ? :thumbs_up:

http://www.unitedgrooveworkers.com/StickContro.pdf

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЕЕЕ супер. Една от най-любимите ми барабански книги! Препоръчвам на всички! Наистина действа!

 

Като я научите, заменете L - R с ръка - крак - всички комбинации.

Редактирано от Tozi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Тази книга я имам, но нямах търпение да я уча. Така и не разбрах нейното приложение към свиренето. А и мисля, че е от друга епоха, за друг тип свирене.

 

Това за бръсненето и писането с лява ръка си е абсолютно вярно - кара те да използваш другата половина от себе си, от мозъка, което е доста забавно.

 

За начало на развиване на лявата ръка бих предложил да се пренареждат групите от различни преходи така, че да се завършва на лява ръка. Както и да се започва с лява ръка. (чинел/фус + каса). Комбинацията на лява ръка + каса е много странна. Така постепенно се свиква с нови движения и усещания от движенията с лява ръка. Много е важно да включвате и ГРЕШКИТЕ си в свиренето. Първо, че ще зазвучите по-интересно и уникално. Второ, че ще освободите въображението си, за да намирате вашите лични предпочитания и стил на свирене. Трето, че така ще развивате наистина лявата си ръка. Колкото повече я изучавате в непривични ситуации, толкова по-забавно става, когато ги прилагате към свиренето си.

 

Ще препоръчам и парадидли, започнати с лява ръка. Както и всякакви рудименти. Аз използвам доста парадидълци и лично за мен някои от тях са много по-удобни започнати с лява ръка. Само че искам да обърна внимание, че за изпълнението на парадидлите използвам акценти, не ги свиря равно с отделни удари, а използвам отскоците на палката и контрол с пръсти. Така да се нарече захвърлени парадидли (както Коко Енев веднъж се изрази прекрасно).

 

Така лявата ръка се развива от отскоците на палката и контрола им с пръстите.

 

За китки горещо препоръчвам техника на Moeller!!! И колкото да е трудна, тази техника е царицата на техниките. Тя е много силно средство за отварянето на лявата ръка и на свиренето въобще. Целта е да се развият мускулите да се отпускат, а не да се стягат. И с това отпускане всъщност става удара - камшичния такъв. А не със стягането. Затова, според мен е царица на техниките. И още нещо - доста трудна техника в началото..... в средата дори (ако си мислите, че е средата) ... Може да ви откаже доста бързо. :cheers2: Трябва ви това: :wallbash: и много упоритост и за около година време, от време на време упорстване над нея, ще започнете да навлизате по същество. Резултатите са прекалено значими, за да се пренебрегне като похват. А след време ще разберете, че е нещо, което можете да развивате цял живот.

 

Друго - може да отделите около година, година и нещо, за да понаучите традиционния захват. И Moeller с него също. Няма да сбъркате дори и за секунда. Дори и за по-тежки стилове.

И в този ред на мисли - в обикновения захват (бебешки, matched) има МНОГО подвидове. Изучавайте всички, за да си намерите вашия. И още нещо... Тотално излишно е да си мислите, че трябва и двете ви ръце да ползват един и същи подвид. Съвсем сериозно е това! Лява немски, дясна френски. Защо не? Така че позлвайте всички възможни варианти свободно и без предразсъдъци. И се усещайте... Има ли стягане, не сте на правия път... Освен ако не работите за сила, разбира се. Но това внимателно и на порции.

 

:rockon:

Редактирано от lileu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Значи ли, че според теб Дейв Уекл показва техниката moeller както трябва да е:

 

http://www.youtube.com/watch?v=QFZfOLbnBwI

 

а Джим Чапин - не?

 

 

 

Защото има разлика, но и при двамата няма напрежение. Не казвам, че единият го показва правилно, а другия не - просто е различно. Кажи какво мислиш. Интересно ми е колко си категоричен, като за човек, който не е минал stick control, но го смята за остарял метод. Изобщо разгледай уроците на Джим Чапин и кажи правилно ли преподава или не? :yahoo:

Извинявайтре, че си позволявам включване като небарабанист, но имам отношение към ударните и ми стана любопитно. И не знам защо си мисля, че парадидлите трябва да могат да се започват и с лява и с дясна ръка.

Това не е нещо лично - харесва ми как свириш на барабани и може би ще стигнеш много далече, което ти пожелавам! :music: Единствено искам да ти кажа, да не пропускаш старите барабанисти, защото новите са се учили от тях.

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурен съм че Stick Control-a е най-задължителната и полезна книга за всеки барабанист... това е както казват Библията. lileu колкото и добре да свириш, мисля че ще бъдеш още по-добър като я минеш, заслужава си да и отделиш време :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^...

 

За парадидлите - има леви и десни. Редуването на RLRR LRLL (десен ляв) е различно като усещане от редуването на LRLL RLRR (ляв десен)... Странно е, но за мен е така.

 

За Stick Control и традиционните похвати:

Мисля, че академичните подходи са твърде ограничени, по отношение на персоналните особености на човек. Ако вземеш 10 учебника с подобни етюди, всеки ще е различен, всеки ще е от автор, който е съвсем различен човек, със съвсем различна физика, с различно мислене, с различно възприятие на себе си и околния свят, с различен усет за мелодия... просто различен... Не казвам, че е по-лош или по-добър... просто различен. И съответно механиката и подходът при всеки един човек са лични и различни... И специално в този учебник аз не открих моята мелодия, моето удоволетворение в тези уроци. Опитвах се, но просто тялото ми не ги възприе и ме поведе по друг път. Може би ми е бил необходим друг учебник, с по-близки до моето себеусещане уроци. Може би има такъв учебник, не знам. Стори ми се суха и немелодична материя. С липса на емоция и т.н. груув. Щото най-лесно се учи, когато има емоция и мелодия. И затова се изразих, че е за друга епоха - преди 50 години са имали други усещания хората, други мелодии и т.н. Не отричам цялото творчество тогава ни най-малко. Просто не ми допадат, понеже съм израстнал с други мелодии и ритми. Дет се вика, знам какво търся.

 

Иначе за метода на Моулър - то това му е най-якото. Това е метод. Не е конкретна поредица от лични етюдни упражнения. Той е общ и всеки го усеща и ползва по различен начин. Както и ти показа с горните примери. Едни казват, че за заучаването му трябва да се ползва отскока на палката, други казват, че ударите трябва да се изпълняват без да се ползва отскока, трети казват, че истината е някъде по средата. Едни казват, че трябва китките да са по-високо, други казват, че палките трябва да са успоредни на барабанчето и т.н. Мога да онагледя всеки един от тези примери с линкчета, но ме мързи.

 

Това е пример, че всеки е различен и че всеки усеща нещата по различен начин.

 

Аз бих казал, от личен опит ;) , че всяко едно от тези приложения има своето продължение, но няма да навлизам в подробности. А и по-добре е да се показва, отколкото да се описва. Друг е въпросът дали ще се хареса на всеки, точно това, което ти или аз разбираме и ползваме и показваме от този или друг метод. Някой може да търси нещо различно.

Старите барабанисти имат своята заслуга безспорно. Метод като този, обаче, е по-стар и от тях. А вече как се преподава - това е въпрос на отношение и способност. Може да е някой стар чичка, ма кат та шибне с палката по главата, използвайки точно този метод, веднага ще ти харесат упражненията. :D Задължително!...

 

Може би някой ден, като зацикля, ще хвърля пореден поглед на тази книжка. Въпреки, че ЗА МЕН най-правилният метод си остава "Методът на собствената грешка". По-естествен и личен път от това няма.

 

:hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурен съм че Stick Control-a е най-задължителната и полезна книга за всеки барабанист... това е както казват Библията. lileu колкото и добре да свириш, мисля че ще бъдеш още по-добър като я минеш, заслужава си да и отделиш време :D

 

 

;) Ще се опитам... 10кс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Пробвай само с лявата ръка да биеш по 3-те тома и обратно докато не припаднеш (не буквално де).

Или просто повеше давай зор на лявата докато свикне. НЕ прекалявай защото просто проблема може да смени ръцете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.