Jump to content
Българският форум за музиканти

Бихте ли помогнали за един дисторжън?


Recommended Posts

Схемата е следната:

http://www.diystompboxes.com/pedals/mtlsim.bmp

Направих дисторжъна всичко е по реда си уж.... Обаче нещо диода ми не свети и сякаш транзисторите не се отпушват съвсем леко режи дисторжъна и има много шум. Захранването го подавам с 9 волтова батерия. Някакви идеи как може дисторжънът да заприлича на по-добро нещо, за сега мога да чуя колкото да се радвам, че има кривене, но все пак искам да няма шум и да криви повечко. Забравих да спомена, че вместо 0,01 микро фарада сложих 0,1 защото в магазините в Стара Загора не можах да намеря по-малки.

Редактирано от kalata23
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо си избрал тази схема? Можеше и по-калпава да намериш...Честно казано трудно ще намериш по-калпава.

Приемам, че схемата е вярна, т.е. не е пропуснато или изменено нещо от оригиналната публикация.

Най-напред - регулиране на усилване/gain с промяна на постояннотоковия режим на първия транзистор може да го измисли само някой, който няма представа от това с което се е заел.

Второ, входният импеданс на първото стъпало е нисък, което води до ниско ниво на сигнала от китарата и свит честотен обхват.

Трето, при промяна на усилването ще се променя режима на транзистора така, че даже няма да минава сигнал .

Четвърто - второто стъпало в този си вид работи като автоматична защита на светодиода, с ток равен на базовия ток на транзистора, който е прекалено малък ( микроампери) за да свети диода. Освен това, целта на диода не е да осветява пътя в бъдещето, а има друга цел - да ограничава амплитудата на сигнала. Въпросът е, че свързан по този начин диодът няма да върши нито едното, нито другото.

Посочването в схемата на коефициентите на усилване на транзисторите е доказателство за нескопосаното проектиране. Разбира се може да се препоръчват определени диапазони на бетата, но фиксирането и меко казано глупаво. Просто доказва колко може проектиралия.

Стойността на кондензатора в тонконтрола определя честотния обхват/границата на регулиране. При 10 пъти по-висока стойност, както си сложил, по-скоро ще стане регулатор на изходното ниво, вместо тонконтрол.

 

Една препоръка към всички които се опитват да си правят малки електронни проекти - не ходете по магазините, а обиколете компютърните сервизи и асемблатори. Редовно изхвърлят големи количества платки или дори цели конструкции, които са пълни с подходящи за вас елементи. Дори да се примолите на някой от техниците, все ще получите по някоя и друга платчица, от която може да си сваляте елементи. Тогава вече, ако няма някой точно определен елемент, може и да се купи от магазина, но както се вижда и там не винаги има всичко необходимо.

 

Последно - при толкова схеми на distortion,fuzz, overdrive и разни други дивотии, избери нещо, което вече е известно. Това ще гарантира, че поне ще тръгне. Като намериш няколко, пусни ги тук, и преди да се захванеш питай кое и как. А не след като си си загубил времето напразно. Ако не можеш да намериш, пиши тук - все ще предложа нещо, което да става. И други ще предложат- 100%!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти много за поста си. Избрах тази, защото имаше малко елементи и беше с транзистори. Трябваше ми някакъв дисторжън, за който да не трябва да давам пари за 100 чарка (не, че не ги дадох за онзи) и да го направя за час-два (колкото ми и отне да го направя) Тази схема мисля, че я дръпнах благодарение на този сайт , някъде бях чел някакви линкове и от там май попаднах на нея ( не съм сигурен). Не казвам, че някой я е пробвал, а че е казал, че може да се намери в този сайт схема.

Имам въпрос относно потенциометъра за Волума. Средното краче е плъзгача, това го разбрах. Че то е свързано с изхода ми е ясно. Дясното е свързано с другия потенциомер това също. Обаче лявото как трябва да го свържа ? Защото при 3 опита се получиха 3 различни резултата, единият, който създаде ефект с който си избирам дали да слушам радио или да свиря на китара :).

Та, него трябва да свържа със масата и после масата на изхода къде отива ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заедно са свързани:

минус на батерията> маса на входния жак> емитер на транзистор1> емитер на транзистор2> долния край на кондензатора 0.01uF > долния край на потенциометъра за изходно ниво> маса на изходен жак.

Ако се използва входен жак с контакт за включване на батерията (стереожак с 3 контакта - маса, пръстен и връх), на този контакт (за пръстена) се подава минуса на батерията. В този случай, при вкарване на инструмента се включва устройството, а при изкарване се изключва.

 

Каквото и да правиш по схемата, пак ще е куца и саката... Освен ако не се промени, но тогава ще стане като друга, и няма да е по-скъпа. Направо е смешно да се коментира лев или два отгоре - билетче за транспорт ти струва повече!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, така съм запоил всичко, но нещо хваща радио. Мисля че, когато опитах да вържа волум потенциометъра по начинът по който и гейна, не хващах радио.

Но както и да е :surprise: Все пак ми е 2-и опит :) Имам да изям още много хляб.

Редактирано от kalata23
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако чисто лови - не скапвай радиото :thumbs_up:

 

gtmschem.gif

 

Е- те този от всички правени от мен най ми харесва , и диодите верно светят ...,

+ един

от Живково време (ех блаженни години ) с 3 транзистора и 5 резистора .

имам я някъде схемата ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

26207920.jpg

26207920.jpg

 

:rulez: Още една схема от "блаженните години :) " която съм я правил преди 30 години .

Половината съпротивления са излишни разбира се,без тях работи още по- добре . Тогава бяха дефицитни .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря и на двама ви, още не съм работил с интегрални схеми за това се придържам към аналоговата схемотехника. Би ли казал за схемата с транзисторите, кои съпротивления са излишни.

ПП: С 4,5 волта ли работи схемата или може и 9 волта ? Питам защото 9 волта батерия е - малка удобна и с по-голямо напрежение = повече мощност.

Редактирано от MDFk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шибаното Ер-4 , у мойта схема е 220 ома , а не килоома , така са я напечатали навремето схемата грешно .

 

Ер...R4 е излишно изобщо ., Ер9 и С4 , тая група я заменяхме с прос потенциометър 100к към маса и

разделителен кондензатор преди него .

 

Режимите на транзисторите са за 4,5 волта , на времето имаше плоски батерий(Никопол ) които даваха огромна енергия,Руснаците стигнаха до луната с такива батерий + КТ315 ,

а и какви жени имаше ... :greenball: .

За 9 волта трябва да се променят сички базови резистори и става сложно , не се глезете .

 

Простите схеми - са най-сложни ...

Редактирано от emilov_opel
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.