kalata23 Публикувано Февруари 8, 2010 Публикувано Февруари 8, 2010 (Редактирано) Схемата е следната: http://www.diystompboxes.com/pedals/mtlsim.bmp Направих дисторжъна всичко е по реда си уж.... Обаче нещо диода ми не свети и сякаш транзисторите не се отпушват съвсем леко режи дисторжъна и има много шум. Захранването го подавам с 9 волтова батерия. Някакви идеи как може дисторжънът да заприлича на по-добро нещо, за сега мога да чуя колкото да се радвам, че има кривене, но все пак искам да няма шум и да криви повечко. Забравих да спомена, че вместо 0,01 микро фарада сложих 0,1 защото в магазините в Стара Загора не можах да намеря по-малки. Редактирано Февруари 8, 2010 от kalata23 Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Февруари 9, 2010 Отговорено Февруари 9, 2010 Защо си избрал тази схема? Можеше и по-калпава да намериш...Честно казано трудно ще намериш по-калпава. Приемам, че схемата е вярна, т.е. не е пропуснато или изменено нещо от оригиналната публикация. Най-напред - регулиране на усилване/gain с промяна на постояннотоковия режим на първия транзистор може да го измисли само някой, който няма представа от това с което се е заел. Второ, входният импеданс на първото стъпало е нисък, което води до ниско ниво на сигнала от китарата и свит честотен обхват. Трето, при промяна на усилването ще се променя режима на транзистора така, че даже няма да минава сигнал . Четвърто - второто стъпало в този си вид работи като автоматична защита на светодиода, с ток равен на базовия ток на транзистора, който е прекалено малък ( микроампери) за да свети диода. Освен това, целта на диода не е да осветява пътя в бъдещето, а има друга цел - да ограничава амплитудата на сигнала. Въпросът е, че свързан по този начин диодът няма да върши нито едното, нито другото. Посочването в схемата на коефициентите на усилване на транзисторите е доказателство за нескопосаното проектиране. Разбира се може да се препоръчват определени диапазони на бетата, но фиксирането и меко казано глупаво. Просто доказва колко може проектиралия. Стойността на кондензатора в тонконтрола определя честотния обхват/границата на регулиране. При 10 пъти по-висока стойност, както си сложил, по-скоро ще стане регулатор на изходното ниво, вместо тонконтрол. Една препоръка към всички които се опитват да си правят малки електронни проекти - не ходете по магазините, а обиколете компютърните сервизи и асемблатори. Редовно изхвърлят големи количества платки или дори цели конструкции, които са пълни с подходящи за вас елементи. Дори да се примолите на някой от техниците, все ще получите по някоя и друга платчица, от която може да си сваляте елементи. Тогава вече, ако няма някой точно определен елемент, може и да се купи от магазина, но както се вижда и там не винаги има всичко необходимо. Последно - при толкова схеми на distortion,fuzz, overdrive и разни други дивотии, избери нещо, което вече е известно. Това ще гарантира, че поне ще тръгне. Като намериш няколко, пусни ги тук, и преди да се захванеш питай кое и как. А не след като си си загубил времето напразно. Ако не можеш да намериш, пиши тук - все ще предложа нещо, което да става. И други ще предложат- 100%! Цитирай
kalata23 Отговорено Февруари 10, 2010 Автор Отговорено Февруари 10, 2010 Благодаря ти много за поста си. Избрах тази, защото имаше малко елементи и беше с транзистори. Трябваше ми някакъв дисторжън, за който да не трябва да давам пари за 100 чарка (не, че не ги дадох за онзи) и да го направя за час-два (колкото ми и отне да го направя) Тази схема мисля, че я дръпнах благодарение на този сайт , някъде бях чел някакви линкове и от там май попаднах на нея ( не съм сигурен). Не казвам, че някой я е пробвал, а че е казал, че може да се намери в този сайт схема. Имам въпрос относно потенциометъра за Волума. Средното краче е плъзгача, това го разбрах. Че то е свързано с изхода ми е ясно. Дясното е свързано с другия потенциомер това също. Обаче лявото как трябва да го свържа ? Защото при 3 опита се получиха 3 различни резултата, единият, който създаде ефект с който си избирам дали да слушам радио или да свиря на китара . Та, него трябва да свържа със масата и после масата на изхода къде отива ? Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Февруари 10, 2010 Отговорено Февруари 10, 2010 Заедно са свързани: минус на батерията> маса на входния жак> емитер на транзистор1> емитер на транзистор2> долния край на кондензатора 0.01uF > долния край на потенциометъра за изходно ниво> маса на изходен жак. Ако се използва входен жак с контакт за включване на батерията (стереожак с 3 контакта - маса, пръстен и връх), на този контакт (за пръстена) се подава минуса на батерията. В този случай, при вкарване на инструмента се включва устройството, а при изкарване се изключва. Каквото и да правиш по схемата, пак ще е куца и саката... Освен ако не се промени, но тогава ще стане като друга, и няма да е по-скъпа. Направо е смешно да се коментира лев или два отгоре - билетче за транспорт ти струва повече! Цитирай
kalata23 Отговорено Февруари 10, 2010 Автор Отговорено Февруари 10, 2010 При последния опит за корекция съм обърнал масата и канала на входа... Цитирай
kalata23 Отговорено Февруари 10, 2010 Автор Отговорено Февруари 10, 2010 (Редактирано) Да, така съм запоил всичко, но нещо хваща радио. Мисля че, когато опитах да вържа волум потенциометъра по начинът по който и гейна, не хващах радио. Но както и да е Все пак ми е 2-и опит Имам да изям още много хляб. Редактирано Февруари 10, 2010 от kalata23 Цитирай
emilov_opel Отговорено Февруари 10, 2010 Отговорено Февруари 10, 2010 ако чисто лови - не скапвай радиото Е- те този от всички правени от мен най ми харесва , и диодите верно светят ..., + един от Живково време (ех блаженни години ) с 3 транзистора и 5 резистора . имам я някъде схемата ... Цитирай
emilov_opel Отговорено Февруари 11, 2010 Отговорено Февруари 11, 2010 Още една схема от "блаженните години " която съм я правил преди 30 години . Половината съпротивления са излишни разбира се,без тях работи още по- добре . Тогава бяха дефицитни . Цитирай
kalata23 Отговорено Февруари 12, 2010 Автор Отговорено Февруари 12, 2010 (Редактирано) Благодаря и на двама ви, още не съм работил с интегрални схеми за това се придържам към аналоговата схемотехника. Би ли казал за схемата с транзисторите, кои съпротивления са излишни. ПП: С 4,5 волта ли работи схемата или може и 9 волта ? Питам защото 9 волта батерия е - малка удобна и с по-голямо напрежение = повече мощност. Редактирано Февруари 12, 2010 от MDFk Цитирай
emilov_opel Отговорено Февруари 16, 2010 Отговорено Февруари 16, 2010 (Редактирано) Шибаното Ер-4 , у мойта схема е 220 ома , а не килоома , така са я напечатали навремето схемата грешно . Ер...R4 е излишно изобщо ., Ер9 и С4 , тая група я заменяхме с прос потенциометър 100к към маса и разделителен кондензатор преди него . Режимите на транзисторите са за 4,5 волта , на времето имаше плоски батерий(Никопол ) които даваха огромна енергия,Руснаците стигнаха до луната с такива батерий + КТ315 , а и какви жени имаше ... . За 9 волта трябва да се променят сички базови резистори и става сложно , не се глезете . Простите схеми - са най-сложни ... Редактирано Февруари 16, 2010 от emilov_opel Цитирай
Recommended Posts