Jump to content
Българският форум за музиканти

Препоръчайте струни за Скуайър

Aleksandur_peven

Recommended Posts

Да не генерализираме по този начин, 'щото не си прав изобщо. :) Иначе да бях си хвърлил Squier-a в печката преди години още.

Напротив, знам какво говоря и не го казвам случайно. Ти може да си улучил китара, която няма проблеми, като се сетъпне добре и поддържа.

Това обаче съвсем не важи за всяка евтина китара. Ето ти например някои често срещани проблеми при този клас китари, които не могат да се оправят само със сетъп, а именно:

-Неравно лаково покритие под тремолото, което пречи трема да застане в стабилно положение.

-Неравна основа на тремолото, която води до същото.

-Неравномерно поставени винтове(6-те винта), така че тремолото не може да застане в някакво предвидимо и стабилно положение.

-Криво подрязана от предната страна основа на тремолото, която пречи тремолото да се накланя правилно и леко при ползване на ръчката.

-Допиращо се в дървото блокче на тремолото.

И т.н. и т.н.... а тези проблеми никак не се срещат рядко при този клас китари.

Ако кажем, че поне половината от тях не се държат много стабилно, едва ли ще сбъркаме.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

-Неравно лаково покритие под тремолото, което пречи трема да застане в стабилно положение.

Некои препорачуваат токму на тој дел да се иструже лакот/бојата за подобар пренос на вибрациите, т.е. да се иструже лакот секаде кај што не се гледа.

Инаку за струните, како одговор на авторот на темава- јас колку што знам, не се произведуваат посебни струни за Скваер ;) Познатите брендови на струни за електрична гитара се бројат на прсти- Д’Адарио, Ерни Бол, Фендер и уште некои таму. Јас веќе долго време употребувам Д’Адарио, некако се навикнав на нив, но во принцип кој сет и да одбереш од оние што ги набројав погоре нема да згрешиш. Од поголемо значење е која дебелина, односно gauge ќе одбереш. Јас би ти препорачал да ги избегнуваш тенките (8,9) но сепак тоа е прашање на личен избор.

Редактирано от Александар
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Етого и семпъла

http://dox.bg/files/dw?a=c2c0b850c9

Това е главният ми проблем разсеяния тон на струните моля помогнете :)

Редактирано от Aleksandur_peven
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз лично не мога нищо да кажа от семпъла.

Ако това са нови струни, а не ти харесва как звучи, значи или не знаеш какво точно искаш, или е от китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Етого и семпъла

http://dox.bg/files/dw?a=c2c0b850c9

Това е главният ми проблем разсеяния тон на струните моля помогнете :hysterical:

Навистина како што рече Евтим, не може многу што да се заклучи од семплот. Но како и да е, ако не ти се допаѓа како звучат струните кои моментално ги употребуваш- смени ги. Купи некои од тие кои ти ги набројаа членовите тука и свири колку што можеш повеќе за да го снема она карактеристично ѕунење на новите струни, кое и мене не ми се допаѓа многу. Како што напишав еднаш, се’ е тоа прашање на личен избор. На пример, јас не ги менувам струните толку често како што некои препорачуваат (на 2-3 месеци) Јас моите ги возам и по половина година, па и повеќе :hysterical:

Што се однесува до дебелината на жиците, можеш да се обидеш и со 11, да видиш како ќе ти оди, но со оглед на тоа што фендероидните гитари се со подолг врат (гриф) може да ти биде потешко при свирењето, освен ако немаш супер силни прсти како Стиви Реј Вон, тој употребувал 13! А води сметка и на тоа дека 10-ка Стаг не звучи исто како 10- ка Ерни Бол или Д’Адарио. Експериментирај- купи си сега на пример 10 Д’Адарио, па ако ти се премногу меки, наредниот пат купи 11 Ерни Бол. Така најдобро ќе знаеш што навистина ти треба. И да, при промената на струните можеби ќе треба да направиш мал сет-ап на гитарата.

Поздрав!

Редактирано от Александар
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове