Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпроси относно беквокалите


Sunnym

Recommended Posts

Здравейте! Отскоро започнах да се заслушвам по внимателно в беквокалите и много искам да започна да ги пея. :) Занимавам се от няколко години с музика, но досега не съм обръщал внимание на беквокалите, пея едиснтвенно върху инструментални версии.Имало е й случаи дори като изпълнявам песен, на която има записани беквокали да ме объркат и да не взема правилния тон. Не съм учил никъде музика досега и на теория за съжаление съм кръгла нула. Моят въпрос към вас е, как мога на дадена песен да направя беквокал? Може би не е толкова лесно, колкото мисля, но съм се замислял дали с някоя програма може да се разбере с кой тон да започва беквокала?

 

Начинаещ съм все още и моля да ме извините! Благодаря ви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Това го изчетох вече :)

Нямам представа за тези терци, квинти и т.н Карам всичко по слух, затова попитах дали няма и някоя такава програма :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Както си го мислиш няма да стане! :D Или се хващай да работиш, или забрави. То слуха е важен. Ако не чуваш интервала как ще го изпееш? Ти май искаш хем да не правиш усилия, хем да се получават нещата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Sunnym,

 

Ще се опитам отчасти да отговоря на питането ти, но имай предвид, че резултатите ще дойдат след време и с труд.

- Първото нещо, което трябва да опиташ, е да не губиш координация в изпълнението на соловата партия, когато влизат бек-вокали от готов запис (какъвто проблем споделяш, че имаш). Щом в соловото пеене по принцип имаш по-голяма увереност и опит, това ще ти помогне да концентрираш вниманието/слуха си върху две задачи паралелно:

- соловия глас;

- момент на влизането и мелодична линия на бек-вокала, поради който пееш грешен тон.

Ако се налага, спирай и неколкократно повтаряй (пей, изсвири с инструмент) интервала: тон, който трябва да изпееш в соловия глас - тон, който звучи едновременно с него в беквокала, докато ги отдиференцираш и запомниш. Стигайки до проблемното място, мисли за този интервал, "чуй си го наум" предварително.

 

Като втора практическа задача: песен, която знаеш наизуст като солов глас, но има и беквокали.

Пей соловия глас тихо, само го маркирай и ДОКАТО ГО ПЕЕШ, се стреми да слушаш и запомняш колкото можеш повече от беквокалите. Маркирай местата, където влизат бековете, като щракаш с пръсти или пляскаш с ръце. Представяй си образно координацията между соловото ти пеене и беквокала, като координация при ходене, когато носиш чупливи кристали в ръце. Соловото пеене да е походката - стабилна, с посока и си подбираш пътя, и въпреки това изобщо не мислиш за ходенето (соловия глас), въпреки че го вършиш. Пееш, но забравяш за соловия глас, а мислиш само за кристалите, които носиш - бек-вокалите.

 

После вече учиш и пееш самите бек-вокали, но трябва да можеш да си разпределиш вниманието ефективно.

 

Това може да ти помогне да се координираш върху чужда музика - готови песни, с готови аранжименти.

 

Ако искаш ДА ИЗМИСЛЯШ бек-вокали, правилата вече стават доста по-сложни: трябва внимателно да проследиш каква функция изпълняват бек-вокалите в драматичното изграждане на цялата композиция (защото пеенето много прилича и на роля, която има драматичен заряд) и така да решиш къде ще има бек-вокали (на бриджа, на припевите, на финала и пр.). Какво е отношението между бек-вокалите и соловия глас - бековете 'поддържат' соловата партия или влизат на контрапункти? Фонетика. Да няма конфликти между соловия глас и разминавания в самите беквокали (изместени на милисекунди звуци като "т", "ч", "ш" и пр., пеене на различни гласни). Баланс между гласовете и сила на изпяването - "стърчащи" високи гласове например. Ансамбловост - еднакви трайности във всички гласове на основен тон, еднакви трайности при изпълнение на фигури и при отпяване на завършващия тон във фразата.

 

За хармоничните решения (терци, кварти, квинти) - без инструмент няма да минеш, ако ще в най-левашка форма, но трябва да си помагаш с нещо.

 

Успехи! :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

попитах дали няма и някоя такава програма

 

ако питаш за програма, с която да си тренираш слуха(а и не само), препоръчвам AQUALLEGRO

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.