Jump to content
Българският форум за музиканти

Small Clone от Tonepad


Recommended Posts

след безкрайна мъка сглобих нещо като това, запоих му букси за вход, изход и батерийка девет волта и то викна, та запя чистия сигнал... каква може да е и каква не може да е причината? та да знам какво да търся, освен прекъснати връзки...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изтегли си един осцилоскоп за звукова карта, направи си един кабел и през да кажем 470нФ кондензатор и да кажем 10К резистор на активния проводник си направи пробка, с която да "гледаш" какво става по пистите на платката. Земята на кабела от линейния вход на картата свържи със земята на платката.

 

1. С млултицет провери всички захранвания по платката.

2. Включи някакъв синусоидален сигнал от компа към входа на ефекта и с осцилоскопа провери:

-сигнала по пътя(по байпас пътя и по пътя на сигнала през схемата).

-тактовия часовник на закъснителната линия

-LFO генератора(това може и да не може да се провери със звуковата карта, понеже е много ниска честота, но там може и мултицета да ти свърши работа, а можеш да си направиш и отделно един повторител с ОУ(или усилвател с пот за усилване) на отделна платка, който да управлява светодиод, така че да гледаш какво се случва(усилване и отслабване на светенето) там, където трябва да имаш нискочестотен LFO сигнал.

LFO фактически създава хорус ефекта.

 

и пиши как е положението.

 

В схемата, мисля, че LFO генератора е нещото, изпълнено с двете половинки на IC2, а тактовия сигнал би трябвало да е това, което излиза на краче 10 или 11 на 4047 и влиза на краче 2 или 6 на MN3007.

Все пак, разгледай datasheet-овете за точните крачета и какви сигнали нормално трябва да има там.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами.. слагаш на мултицета отрицателния край(най-често черната проба, включена в GND на мултицета) на "земя" на платката, а положителната проба слагаш на захранването. Преди това, слагаш мултицета на DC V(постоянно напрежение) да мери, на скала 20 волта гледаш... На платката има 2 захранвания - 9V и 4.5V.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно преднапрежението на MN3007 не е нагласено както трябва. Ако случаят е такъв ще имаш само чист сигнал. Нагласи тримера 100к по средата и леко върти на едната и после на другата страна докато хорусът се "появи" /преди това нагласи двата потенциометъра по средата/. Ако не е това, значи е някое от нещата които Евтим вече изброи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

значи по червената писта от схемата - 8,5V

цд4047 pin 14 - 7.5V

тример - 4.3V

лм358 pin 8 - 7.9V

4558 - 3,8

 

а на mn3007 защо крака 4 и 5 са накъсо към земя? то едното не е ли именно захранването?

 

а тримера сега ще го видим...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тримерът абсурд да стане по слух... както и да го суча, не забелязвам промяна. за пореден път преглеждам за къси съединения и прекъснати писти, че тя тая платка взе да се разпада, докато я правех, не знам самата тя кофти ли беше или просто много я държах в разтвора, ама пистите взеха направо да си падат :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така..

 

Малко странно ми се вижда това, че се ползва 9V захранване за MN3007, която по спецификация е за 15V, но.. явно е масова практика. Та... краче 1 на MN3007 по принцип трябва да е замя, а крачета 4 и 5 трябва да са по-отрицателни от земята, съответно с 14 и 15 волта.

Педалчето се захранва с 9 волта, и няма отрицателно напрежение, затова крачета 4 и 5 са вързани към земя, а краче 1(което трябва да е земя) е свързано с 9V, а напрежението там е стабилизирано с повторителя Q3 и електролитните кондензатори(понеже по принцип pin1 трябва да е земя, която е безшумна, а в случая го свързваме със захранването, което може да не е безшумно - затова е там тоя повторител Q3 - за по-чисто захранване за "виртуалната земя" на MN3007).

 

-На пинове 4, 5, 6, 14 на ЦД4047, на пин 1 на МН3007, както и на 39К и 12К резисторите, от тази страна, трябва да имаш около 8.1-8.3V(по точно около червената писта минус ~0.65V).

 

-Пинове 7, 8, 9, 12 на ЦД4047, както и пинове 4, 5 на МN3007, трябва да са свървани със земя.

 

-На оранжевата писта трябва да имаш половината от напрежението на червената.

 

-Вътрейки тримера, при липса на входен сигнал, на краче 3 на MN3007, от другата страна на резистора 33К(откъм диода D1), би трябвало да променяш напрежението в някакви граници. Това наглася преднапрежението на закъснителната линия, като оптималното преднапрежение варира в широки граници.

 

иначе, през пробката, за която ти казах можеш да зи включиш линейния вход на зв. карта и да слушаш, когато пуснеш входен сигнал. В точката горе(между 33К резистора и D1) трябва да има входния сигнал.

На крачета 7 и 8 на МН3007 пък, трябва да се чува закъснелия сигнал от линията, който трябва да "плава" малко.

 

Ако на входа има сигнал, а на изхода - не, тогава или преднапреженията не са ОК, или часовниковия сигнал, управляващ линията през крачета 2 и 6 не е ОК, или линията не е ОК.

 

-Q1 трябва да е PNP транзистор, а Q2 и Q3 - NPN, както и трябва да не си обърнал нито един от тях наобратно, нито пък да си им разменил местата.

Ако не ползваш оригиналните транзистори, а техни аналози, може изводите им да са на различни места.

По принцип можеш да ползваш BC550C на мястото на 2N5088 и BC560C на мястото на 2N5087, само че трябва да ги завъртиш наобратно, защото техните изводи са CBE, не EBC.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ох, единият транзистор наистина се оказа, че са му наобратно краката. това с пробката утре или вдругиден ще го опитам като имам време. благодаря и лека нощ!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако захранването на пин 1 на MN3007 e oколо 8V(измери го), с тримера(поне на теория) трябва да нагласиш напрежение(при липса на сигнал) на краче 3 около 5.7V. Разбира се, това е само на теория.

Ако наблюдаваш изхода на закъснителната линия на осцилоскоп, пуснеш синусиода на входа на ефекта и въртиш тримера, можеш:

 

1. Когато положението на тримера е такова, че тъкмо започва да се ограничава горната полувълна, спираш сигнала на входа и мериш напрежението на пин 3.

 

2. Когато положението на тримера е такова, че тъкмо започва да се ограничава долната полувълна, пак спираш входния сигнал и мериш напрежението на краче 3.

 

3. Нагласяш на краче 3 напрежението, което е средноаритметично на двете, измерени горе.

 

но... може и на слух.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко странно ми се вижда това, че се ползва 9V захранване за MN3007, която по спецификация е за 15V, но.. явно е масова практика.

 

Да, масова практика е по китарните ефекти, а и 15В може би е максималното.

 

 

тримерът абсурд да стане по слух...

 

Ако проблемът е в преднапрежението на чипа точно на слух става - въртиш тримера докато не започне да се чува ефекта, който се търси, но явно имаш и други проблеми с платката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Схемата потегля като младо девойче!Но има един проблем-в началото на файла на TONEPAD пише "ЗА НАПРЕДНАЛИ!" Е там е истината-няма как да не знаеш как да измериш захранването и да се захванеш с нещо такова!Безсмислено е!Винаги съм подкрепял ентусиазма и желанието,но не можеш да кацнеш по средата на пътя и да тръгнеш....Тръгва се от началото според мен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.