Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблеми с флойда


Recommended Posts

Наскоро получих китара с флойд - Cort X6 (на такава не съм свирил). Проблем имам при смяната на струните. До колкото разбрах, трябва да си режа струната в края и като я сложа просто я затягам. До тук - добре.Но пружините на флойда ми опъват струните и се затягат доста (илизат от настройка и дори се късат). Трябва да махна пружините или просто да им намаля обтягането от болтчетата ? Гледах клипче, в което използваха батерии, лъжици и кво ли не - не ми помогна особено... Давайте съвети и напътствия...

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не схващам...

Да не би да си отрязал струните толкова късо, че да нямаш достатъчна дължина, за да я сложиш спокойно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако махнеш пружините, въобще не флойд роуз, нищо няма да имаш.

 

Така че най-добре посети гугъл и напиши floyd rose setup, tuning или който глагол ти е присърце и почвай да четеш :cheers2: Хем си пише, хем има снимков и видео материал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струните на флойда се сменят една по една. Нормално е да излиза от строй - все пак струните се разтягат и всичко лежи на пружини - всъщност всичко е адски динамична система... Чел съм, че на флойд (просто щото на мойта пръчка с флойд струни не съм сменял изцяло от ненайсе години :) ) се слагат новите струни, настройва се, оставя се настрана да отлежи примерно 12 часа, после пак се настройва и след още няколко часа когато се настрои за последно, всичко трябва да е точно. Другият вариант е, просто да си сложил по-тънки струни (от 11ки да минеш на 9ки примерно) и пружините да са прекалено много/силни за тия струни и затова да се късат. Ако минаваш на по-тънки струни, че и на по-дебели - винаги ресетъп на пружините... Дерзай!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ На моя флойд съм слагал и 10-46 и 10-52.Рабира се при втория комплект се поусука тремолото-стоеше по-високо от страната на 4,5 и 6 струна.С нормален комплект десетки нямаш проблем (ще трябва да си настройваш пружините и болтовете отзад, в случай, че от завода китарата е излязла с 9-ки и е настроена за такива).Идеята е, че при добър сетъп на флойда нито ще ти изхвърчат пружините, нито ще ти се прецака флойда, нито нищо.

Лъжиците и батериите, които си видял в клиповете, се използват да подпират системата, докато сменяш струните, понеже опънът на пружините става по-голям от този на струните.

И естествено трябва да завърша с нещо от рода на : Чети в Гугъл-информация там бол.В Тубата също ще намериш всичко, което ти е необходимо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това че струните се сменят една по една си е така, обаче не съм съгласен че не можеш да сложиш по-дебели струни.Аз до скоро бях с 10-52 и дропната китара в D, и флойда се държеше нормално. Просто бях сложил още една пружина. Е нормално беше по "твърд", но китарата си е ок :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата по-горе е прав.Един познат купи за чисто новия си Ibanez RG350DX струни 10-52 и ги смени.След седмица-две пружините изхвърчаха, флойда се працака и се свърши с китарата. Чак след това е разбрал, че за флойд трябва да се ползват струни 9-42 в най-добрия случай и в най-лошия - нещо от рода на 9-46

 

 

Моля те, какви са тези бабешки глупости, с които плашиш хората?

Можеш да слагаш каквито струни си искаш, само че трябва да си настроиш тремолото подобаващо. Всичко е до напреженията на пружините и струните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дам, пълни глупости. Аз свиря само с 10-52 (при това в Ми!) на китарите ми с флойдове и никога не съм имал грижи. Просто като се минава от 9-42 на 10-52 принципно се налага да се сложи още една пружина (т.е. при мене са с по 4 пружини), иначе системата не може да се уравновеси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове, вие не четете... Когато се слагат друг тип струни - РЕСЕТЪП НА ПРУЖИНИТЕ - слагане, махане, навиване, отпускане на пружините. Нещо отгоре, отгоре като четете не ви се получава бош лафът едно към гьотере... Естествено,ч е можете да сложите и 13ки котешки черва на китара, която фабрично е била с 9ки примерно, но да, ще трябва да сложите всичките 5 пружини, а не да се усланяте на фабричните 2-3...

 

Поздрави,

Влад

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да е тъпо, но наистина бях чел малко в нета... Сега се справих с проблема, но възникна нов въпрос:

Нормално ли е болтчетата, които държат пружините да не са еднакво натегнати ( дано се сетите какво искам да кажа )?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се за първия си коментар: "трябва да махна пружините" Имах предвид да намаля бройката им... Както и да е :topicsux:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В първия момент реших, че питаш за болтовете на седлата...

 

Мисля, че обикновено са еднакво натегнати, но ако ползваш по-дебели 4-5-6 или просто някакъв по-странен сет, където опънът на струните не е еднакъв, защото са с различен диаметър и качества от останалите, то тогава може би е и възможно да не са натегнати равномерно. Естествено може и просто да се е развило болтчето от много пилене :topicsux:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пружините не се държат от болтчета! Сигурно имаш предвид винтовете които закрепват планката, на която се хващат

пружините. Ако са те, то постарай се да са в една равнина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.