Blind_Fury Публикувано Декември 27, 2009 Публикувано Декември 27, 2009 Наскоро получих китара с флойд - Cort X6 (на такава не съм свирил). Проблем имам при смяната на струните. До колкото разбрах, трябва да си режа струната в края и като я сложа просто я затягам. До тук - добре.Но пружините на флойда ми опъват струните и се затягат доста (илизат от настройка и дори се късат). Трябва да махна пружините или просто да им намаля обтягането от болтчетата ? Гледах клипче, в което използваха батерии, лъжици и кво ли не - не ми помогна особено... Давайте съвети и напътствия... Благодаря предварително!
Valserp Отговорено Декември 27, 2009 Отговорено Декември 27, 2009 Не схващам... Да не би да си отрязал струните толкова късо, че да нямаш достатъчна дължина, за да я сложиш спокойно?
Yves Отговорено Декември 27, 2009 Отговорено Декември 27, 2009 Ако махнеш пружините, въобще не флойд роуз, нищо няма да имаш. Така че най-добре посети гугъл и напиши floyd rose setup, tuning или който глагол ти е присърце и почвай да четеш Хем си пише, хем има снимков и видео материал.
vlex Отговорено Декември 27, 2009 Отговорено Декември 27, 2009 Струните на флойда се сменят една по една. Нормално е да излиза от строй - все пак струните се разтягат и всичко лежи на пружини - всъщност всичко е адски динамична система... Чел съм, че на флойд (просто щото на мойта пръчка с флойд струни не съм сменял изцяло от ненайсе години ) се слагат новите струни, настройва се, оставя се настрана да отлежи примерно 12 часа, после пак се настройва и след още няколко часа когато се настрои за последно, всичко трябва да е точно. Другият вариант е, просто да си сложил по-тънки струни (от 11ки да минеш на 9ки примерно) и пружините да са прекалено много/силни за тия струни и затова да се късат. Ако минаваш на по-тънки струни, че и на по-дебели - винаги ресетъп на пружините... Дерзай! Поздрави, Влад
sasog Отговорено Декември 28, 2009 Отговорено Декември 28, 2009 ^ На моя флойд съм слагал и 10-46 и 10-52.Рабира се при втория комплект се поусука тремолото-стоеше по-високо от страната на 4,5 и 6 струна.С нормален комплект десетки нямаш проблем (ще трябва да си настройваш пружините и болтовете отзад, в случай, че от завода китарата е излязла с 9-ки и е настроена за такива).Идеята е, че при добър сетъп на флойда нито ще ти изхвърчат пружините, нито ще ти се прецака флойда, нито нищо. Лъжиците и батериите, които си видял в клиповете, се използват да подпират системата, докато сменяш струните, понеже опънът на пружините става по-голям от този на струните. И естествено трябва да завърша с нещо от рода на : Чети в Гугъл-информация там бол.В Тубата също ще намериш всичко, което ти е необходимо.
the_5th Отговорено Декември 28, 2009 Отговорено Декември 28, 2009 Това че струните се сменят една по една си е така, обаче не съм съгласен че не можеш да сложиш по-дебели струни.Аз до скоро бях с 10-52 и дропната китара в D, и флойда се държеше нормално. Просто бях сложил още една пружина. Е нормално беше по "твърд", но китарата си е ок
Valserp Отговорено Декември 28, 2009 Отговорено Декември 28, 2009 Колегата по-горе е прав.Един познат купи за чисто новия си Ibanez RG350DX струни 10-52 и ги смени.След седмица-две пружините изхвърчаха, флойда се працака и се свърши с китарата. Чак след това е разбрал, че за флойд трябва да се ползват струни 9-42 в най-добрия случай и в най-лошия - нещо от рода на 9-46 Моля те, какви са тези бабешки глупости, с които плашиш хората? Можеш да слагаш каквито струни си искаш, само че трябва да си настроиш тремолото подобаващо. Всичко е до напреженията на пружините и струните.
abductor Отговорено Декември 28, 2009 Отговорено Декември 28, 2009 Дам, пълни глупости. Аз свиря само с 10-52 (при това в Ми!) на китарите ми с флойдове и никога не съм имал грижи. Просто като се минава от 9-42 на 10-52 принципно се налага да се сложи още една пружина (т.е. при мене са с по 4 пружини), иначе системата не може да се уравновеси.
vlex Отговорено Декември 29, 2009 Отговорено Декември 29, 2009 (Редактирано) Пичове, вие не четете... Когато се слагат друг тип струни - РЕСЕТЪП НА ПРУЖИНИТЕ - слагане, махане, навиване, отпускане на пружините. Нещо отгоре, отгоре като четете не ви се получава бош лафът едно към гьотере... Естествено,ч е можете да сложите и 13ки котешки черва на китара, която фабрично е била с 9ки примерно, но да, ще трябва да сложите всичките 5 пружини, а не да се усланяте на фабричните 2-3... Поздрави, Влад Редактирано Декември 29, 2009 от vlex
Blind_Fury Отговорено Декември 30, 2009 Автор Отговорено Декември 30, 2009 Може да е тъпо, но наистина бях чел малко в нета... Сега се справих с проблема, но възникна нов въпрос: Нормално ли е болтчетата, които държат пружините да не са еднакво натегнати ( дано се сетите какво искам да кажа )?
Blind_Fury Отговорено Декември 30, 2009 Автор Отговорено Декември 30, 2009 Извинявам се за първия си коментар: "трябва да махна пружините" Имах предвид да намаля бройката им... Както и да е
vlex Отговорено Декември 31, 2009 Отговорено Декември 31, 2009 В първия момент реших, че питаш за болтовете на седлата... Мисля, че обикновено са еднакво натегнати, но ако ползваш по-дебели 4-5-6 или просто някакъв по-странен сет, където опънът на струните не е еднакъв, защото са с различен диаметър и качества от останалите, то тогава може би е и възможно да не са натегнати равномерно. Естествено може и просто да се е развило болтчето от много пилене Поздрави, Влад
EAmechaniX Отговорено Декември 31, 2009 Отговорено Декември 31, 2009 Пружините не се държат от болтчета! Сигурно имаш предвид винтовете които закрепват планката, на която се хващат пружините. Ако са те, то постарай се да са в една равнина.
vlex Отговорено Януари 1, 2010 Отговорено Януари 1, 2010 Абе, болтчета, винтчета - бош лаф работа Поздрави, Влад
Drone Отговорено Януари 3, 2010 Отговорено Януари 3, 2010 Нормално ли е да се разтройва сама китара.Дори и след заключване на флойда?
Recommended Posts