Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Значи от 6-7 месеца се уча да свиря на ел. китара. В началото 2 месеца и на уроци ходих. Та проблема ми е там, че не мога да свиря гладко/легато. Звуците които изкарвам са отсечени и звучат ужасно грозно. Учителя ми каза, че с времето съм щял да се оправя ама аз не виждам никакво подобрение. На пиано( естествено има разлика ) си свиря без проблем и както трябва, но на китарата направо звучи стакато, само че не като самата техника, иначе нямаше да се оплаквам :D Искам да питам как сте се оправили с този проблем :D Явно при мене с течение на времето нищо не става

Отговорено

здравей

първо - 6-7 месеца, и то ПЪРВИТЕ 6-7 месеца...нищо не са, т.е. имаш мнооого по 6-7 месеца да свириш, че да станат работите като хората :D

второ - мисля, че някой може да не те разбере правилно

в китарната терминология легато означава не просто "гладко" свирене, но си има и специална техника за постигането му

това са т.н. hammer-ons и pull-offs, за които можеш да разбереш повече ако се поразтърсиш из форума/гуугъл/ютуб

накратко - и при двете техники изсвирваш един тон по нормалния начин(с лявата ръка натискаш струната към фретборда и с дясната ръка удряш струната с перцето) и след това само с помощта на лявата ръка(без удар с перцето) изсвирваш втори тон

ти обаче струва ми се имаш предвид друго - просто "гладко" свирене с нормална техника; ако е така, една дума - координация :D

успех

пп хиляди упражнения за развиване на координацията между дясна и лява ръка отново можеш да намериш из гуугъл/ютуб :)

Отговорено

какво каза той чрез клипчето си - направи разлика между това да СВИРИШ легато и да ЗВУЧИШ легато

какво казах аз чрез поста си - направих разлика между това да СВИРИШ легато и да ЗВУЧИШ легато

така че не разбирам какво значеше това "не" :D

иначе - 'арно клипче :D

Отговорено

Тренирай много свирене на скали (гами) :D Помага особено при тези случаи. Можеш и арпеджии да пробваш, ама последните са за бая по-напреднали... Предполагам, че с течение на времето ще се изглади. И аз допреди година, година и 1/2 си бях голям дървар :D

Отговорено

Много ви благодаря :D Просто си мислех, че за 6 месеца не би трябвало да съм все още такова "дърво" :D За легатото иначе аз писах, че не се отнася за техниката :) Грешно се изразих съжалявам :D

Отговорено

Аз свиря от 3 години и още немога да свиря легато ти за 7 месеца търсиш подобрение.

1 съвет,който на мен много ми помогна-избери си 1 песен и се статай 1 към 1 да я извириш.На мене ми отнема до 2 седмица,но резултат има и то огромен.После още една,после още една и т.н Ама щом ходиш на учител значи повярвай ще има подобрение.На мене лично ми спести 1 година лутане,а ходих точно 3 месеца.(просто почнах работа и нямам възможност за повече.Иначе винаги съм готов за уроци.)