maringtr Публикувано Декември 22, 2009 Публикувано Декември 22, 2009 Не съм сигурен дали е за този раздел, модераторите да местят ако преценят... Имам следната машина: AMD Athlon 2 x 2,11GHZ (Dual Core) с 2 GB и саунд карта Audigy. За VST host използвам Steinberg Nuendo. Идеята е, че си правя разни MIDI тракове, import-вам ги в Nuendo-то и ги play-вам през VST инструменти, но VST-тата не ми "вървят" добре. Различните инструменти се държат по различен начин. Най-общо - чува се "пукане" тук-там на някои инструменти, на други постоянно. Записах и семпъл да чуете за какво става дума: http://www.fileden.com/files/2008/1/28/172.../vstproblem.wav Въпросът ми е кое е слабото звено в системата? Компютъра ми ли е слаб? Саунд карта ли ми е зле? RAM-та ли ми е малко? Не мога да разбера. Дайте ми съвет. Предварително благодаря! Цитирай
BaMnupa Отговорено Декември 22, 2009 Отговорено Декември 22, 2009 (Редактирано) Зависи с какво записваш и как. Това пукане прилича на проблем с буферите на драйвера, вероятно. Не е от липсата на процесорен капацитет или такъв за ram-памет. Кажи с коя версия на програмата (DAW) записваш? Каква по-точно Audigy ти е картата и кои драйвери си инсталирал за нея (ако изобщо си наясно с това)? Какви са настройките на същия драйвер? Буфери, семпли, латенция... входно-изходни канали, връзки? Последното също важи и за аналогичните настройки в DAW-програмата с която записваш. Редактирано Декември 22, 2009 от BaMnupa Цитирай
maringtr Отговорено Декември 22, 2009 Автор Отговорено Декември 22, 2009 (Редактирано) Благодаря за светкавичната реакция! Програмата е Steinberg Nuendo 3 (по-конкретно "3.0.2 build 623", ако това има значение) Саунд картата е Creative Sound Blaster Audigy SE 7.1 24 BIT с драйвер версия 5.12.1.512 от 08.07.2005 Не съм наясно с настройките на буфери/семпли/латенция. Саунд картата ми няма такива. На DAW програмата са следните: Audio Buffers: 5 Buffer Size (Samples): 5512 Offset (Samples): 0 Audio Channels: 2 Bits per Sample: 16 Sync Reference: YES EDIT: проблемът с пукането е налице и в други програми, които използвам. Например Melodyne и FL Studio. Редактирано Декември 22, 2009 от dark Цитирай
BaMnupa Отговорено Декември 22, 2009 Отговорено Декември 22, 2009 Ами кофти. Ако беше друг модел щях да ти препоръчам друг драйвер, но точно твоя е несъвестим с него. Така че, вероятно проблемът ти е в настройките на буферите, в самия драйвер (може би ако го преинсталираш, ще имаш нова база за действие), а може и да е от самата карта, но твърде малко вероятно е. Цитирай
maringtr Отговорено Декември 22, 2009 Автор Отговорено Декември 22, 2009 Кофти наистина. А мислиш ли, че евентуално една смяна на саунд картата (с някое M-Audio например) ще помогне? Цитирай
BaMnupa Отговорено Декември 22, 2009 Отговорено Декември 22, 2009 Ти се изцепи. Естествено че ще ти помогне. Поне откъм качество на звука. Вече дали пръщенето е от картата, драйверите ѝ и прочее, не става ясно само от писане във форум. Трябва да ти види конфигурацията някой човек, който се занимава с това от повече време и отбелязва на място симптомите на пукането. Според мен е от драйвера и настройките му. Цитирай
maringtr Отговорено Декември 22, 2009 Автор Отговорено Декември 22, 2009 Реших проблема. Коригирах buffer size и вече не пукат. Благодаря за помощта! Цитирай
BaMnupa Отговорено Декември 22, 2009 Отговорено Декември 22, 2009 (Редактирано) Очакваше се. Но пък може да си увеличил драстично латенцията на сигнала. То като го има пка ще пишеш. Редактирано Декември 22, 2009 от BaMnupa Цитирай
maringtr Отговорено Декември 22, 2009 Автор Отговорено Декември 22, 2009 Няма проблем с латенцията засега.. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Декември 23, 2009 Отговорено Декември 23, 2009 Може би ASIO4ALL ще ти помогне... Цитирай
BaMnupa Отговорено Декември 23, 2009 Отговорено Декември 23, 2009 ^ вероятно ще го окастри в неговия случай. По-добре да си ъпдейтне самия Creative драйвер. Той си има достатъчно добро като за него ASIO, но самите му възможности не са като на kX driver например, който обаче е несъвместим с неговия модел карта. Цитирай
maringtr Отговорено Декември 27, 2009 Автор Отговорено Декември 27, 2009 По принцип си плача за нова карта Цитирай
Recommended Posts