Jump to content
Българският форум за музиканти

Полифоничен рок


Recommended Posts

Ето и новата ми песничка. Всъщност не е особено нова, но едва сега я записвам в студио. Писана е преди 12 години по текст (почти целия) на Георги Минчев.

 

Мерси на Yotzzo за соло-китарните интервенции. :thumbs_up:

 

 

Вокал, бек вокали, ритъм китара и клавири - дъртия Polyphone. :thumbs_up:

 

На виртуалните барабани и пулта - Aleksix. :godbless:

 

 

http://www.4shared.com/file/171368034/8f0c...zi_Pesen_4.html

 

 

Надявам се да ви хареса, но се надявам и на критика.

 

:lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми харесва песента. Много добре са наредени вокалите..всъщност това , което не ми допада е точно това , че всичко ми харесва..Някак си бих се зарадвал да звучи по-първично тази песничка. Поклон за положения труд..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ти благодаря за добрите думи, Басурендер! :)

 

А какво разбираш под по-първично звучене? Като бленди? Като пеене ли, твърде темперирано е? Или като цялостно звучене? Прекалено пипнато е може би?

 

пп

 

Пропуснах да кажа, че се правя и на басист в това парче. Но да не заблуждавам колегите, баса съм го записвал с хиляди проби, и на 3-4 лепени части .

Редактирано от Polyphone
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпреки че това е далеч от нещата на които се кефя по принцип, не мога да не похваля песента. Наистина нямам забележка. Искам само да попитам къде е правен записа?

 

Още веднъж браво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С "Тази песен" да не си искал да поздравиш Tozi? :godbless:

Много добро!

Ако чуеш някой ден по радиото таз песен,

Недей си казва: "животът му е лесен"!

Да бе да! :drummer:

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси много на всички за добрите отзиви! :godbless:

 

 

Coprophagus, записът е правен в Snuhud Studio на колегата Sir Alfred от форума.

 

 

Ивелине, от текста само припевът е мой. Останалото беше едно недовършено текстче, което навремето, когато работех в РФИ, Георги Минчев(имах щастието да го познавам, понеже водех рубрика за акапелен джаз в едно предаване, в което той имаше рубрика за френски шансони) ми беше дал, за да направя песента.

 

 

asche, радвам се, че не са се претрупали многогласията, защото имам склонност да го правя това по принцип.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото и да ми е неприятно в случая, ще бъда съвсем откровен, с идеята, че критиката ми ще бъде градивна:

 

Барабаните не стават за нищо - много зле подбран сет, лошо (бих казал и мързеливо) написани и тотално несъобразени със стилистиката на парчето. Не може да се започва със суинг и после да се отива директно в прав хеви метъл бийт, при положение, че парчето очевидно е 70-арски рокенрол. Още повече, че явно на някой му е било багер да пише брейкове, освен един метълджийски преход по всички томове към края на парчето.

 

Баса го няма никакъв - изсвирен е лошо откъм динамика, не е помислен като регистър на свирене и звука му има нужда от сериозни подобрения.

 

Китарите са горе-долу добре с изключение на леки забележки по отношение на панорамите.

 

Вокалите са много добре измислени, но са по българско-естраден маниер баньосани и ми звучат ресторантски вледствие от което. Микса на беквокалите е малко като хор "Бодра смяна" - неуместни панорами, липса на адекватен за случая честотен баланс и недоизмислена концепция.

 

Междувременно забелязвам на моменти едни стилистични уклони, които тук-таме бягат малко от концепцията на нещата. Виждам влияние от Beatles и желание за нещо малко по-различно и модерно, но тук работите започват да се бият едно с друго.

От особена важност е още в самото начало да се премисли и реши какво парче ще се прави в крайна сметка, за да не се стига до недоразумения и неуместни артистични решения впоследствие.

 

Аранжимента куца на места - получават се едни дупки, които звучат точно като "Абе тука трябва да сложим нещо различно, ама не знаем какво. Ей тука ми хрумнаха три акорда, тъпички са, ама ще разнообразят работата."

 

Съжалявам, ако съм прозвучал грубо, но смятам, че градивната критика е по-полезна от безцелното хвалене.

 

Поздрави и успех :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

смятам, че градивната критика е по-полезна от безцелното хвалене

:icon_shithappens:

Аз лично се кефя, че има хора като Боби, които дават реална оценка, не със цел заяждане или лицемерно хвалене, а позитивна критика!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, BlueZone

 

Първо ти благодаря за времето и вниманието, които си отделил, за да анализираш песента ми.

 

Ще се опитам да отговоря на твоите забележки.

 

За барабаните си мисля, че си прав, макар че аз съм си виновен, че несериозно се отнесох към тях понеже времево и финансово съм притиснат и не отделих нужното внимание. Стилистично е така, но пък ако не робуваме на стилистики, защо пък да са толкова зле?

 

Относно баса - няма динамика, защото свиря неуверено, понеже не съм басист, а и самата бас китара е Орфейка на 25 години. Съответно това, че не съм басист подсказва, че вероятно и регистъра не съм напаснал, макар че съм певец бас-баритон и съм следвал певческото мислене на тази партия.

 

За вокалите не те разбрах обаче. Кое по-точно ти звучи ресторантьорски? Изпълнението им, хармонията им??? Още повече, че през живота си не съм пял по кръчми, освен когато си пийнем в компания и реша да взема микрофона. Т.е. това звучене ми е чуждо. Повече бих те разбрал, ако ти звучеха като църковен хор.

 

За концепцията също не съм съгласен - идеята ми беше да направя рокче, звучащо като от 60-те, но в по съвременен, мой личен вариант, и то не съобразен със стилистики или съвременни тенденции. Да, имам влияние доста от Бийтълс, но съзнанието ми е ангажирано най-вече със звученето на Бич Бойз И ЕЛО. Че дори не и съзнателно, а не- или подсъзнателно съм повлиян от техните хармонични модели.

 

Що се отнася до аранжимента - да, има дупки, но те останаха именно, за да не слагам изкуствени и нелепи попълнения. А и истината е, че всъщност за първи път се занимавам с аранжиране и затова просто прохождам и нямам особено големи претенции в тази област.

 

И за финал - в момента си записвам юношеските композици и си правя нещо като албум за приятели. Т.е. далеч съм от всякакви амбиции и претенции, и ми се ще да се получат приятни песнички, а не профи творби. Не съм порфесионалин музикант, а просто пеещ полуграмотен слухар, подрънкващ на това-онова и обзет от многогласията.

 

Дано все пак си открил и нещичко хубаво в песента, пък макар и непрофесионално! :girl_witch:

 

Със здраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм имал предвид да се робува на стилове :hysterical:

 

Може би не съм се изразил съвсем точно - това, което имах предвид, че за да стане едно 60-арско парче по-модерно, трябва доста работа по-него - не става само с промяна на бийта или някакъв подобен елемент. Нужен е комплексен подход, защото в противен случай се получава ей това.

 

За вокалите имах предвид следното: основния вокал е баньосан, сиреч има много и неуместен ривърб, характерен за естрадата - оттам и ресторантското звучене.

За бековете - не звучат стиковано, а песента го изисква. В момента те са равнопоставени на основния вокал, както в пространството, така и честотно. Това исках да кажа с израза за хор "Бодра смяна".

За да се получи добре, е хубаво цялата секция с бековете да се прекара през група и оттам да и се сложи общ еквалайзер (с лек кът на високите и ниските), лек ривърб и евентуално хорус.

 

Надявам се да съм ти отговорил на въпросите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Полифоне, :greenball::)

 

На мен това, което си направил, ми звучи много свежо и непринудено и извиква носталгия по отминали времена... :) Но ми се струва, че в него има повече от една песен. Насъбрал си теми за половин албум! Звучиш като момчешка група, запалена да направи medley на Beatles или Hollies... Не знам как, но ти го отчитам като плюс. Аз, макар че съм фен, не мога да им вляза така под кожата...

Освен това, знам какъв див труд е разработването и наслагването на толкова вокали.

И си давам сметка, че влизането в студио с такъв багаж е доста тежък експеримент.

Поздравления за хубавата инициатива!

Мисля си, че в хода на работата ще си намериш водещата концепция. :)

 

П.П. А аз непременно "ще слушкам и с двете уши" и ще следя развитието (защото и на мен ще ми се отели вола, като почна да плащам студийно време :) ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То хубаво парчето :) ,но както каза BlueZone има доста работа за да звукне както трябва.

Като помислим,доста от любимите ни стари банди дължат звученето си на звукозаписния екип.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ивелинe, хем съм езиковед, хем не го разбирам този музикален жаргон! :)

 

BlueZone, идеята на многогласията ми е навсякъде, с изключение на местата, където се пее на гласна и където са си баш бекове, те да бъдат почти равностойни на основния глас. Е, не звучи както ми се ще, и явно и на теб не ти звучи, и според мен не толкова заради техническите характеристики на записа, а просто защото всичко си пея сам и звучи едноцветно, да не казвам монотонно на места. Както мисля вече е станало ясно, при мен гласовите хармонии са на преден план. Концепцията ми е съвсем ясна - състав от няколко разноцветни, но подходящи тембъра пеещи в съзвучие, на места полифонично, на места обвързани с една основна мелодия. Уви, няма мераклии за тази идея и сам си я осъщестяввам, доколкото мога. :thumbs_up::singer: :singer: :singer:

 

 

Hillbilly, :thumbs_up: За толкоз кинти и време, мисля, че все пак не е чак толкова зян. Дано не се лъжа ;)

 

 

Ангелинке, ти си като душевен ултразвуков апарат! :) Направо в душата ми четеш! Мерси за подкрепата, наистина! :D

Относно многото мотиви в тази песен, това е вярно, но съм я мислил като едно цяло, а не съм си компилирал откъслечни идеи. Просто исках да е разнообразна мини рок пиеска. Ще чуеш и в другите парчета, че е горе-долу същата история, но такава ми е музата, не обичам прекалената повтаряемост. :P

Редактирано от Polyphone
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.