Fallenblood Публикувано Декември 11, 2009 Share Публикувано Декември 11, 2009 (Редактирано) комшията ми подари ламповата глава, с която е свирил на златните едно време. цоклите за лампите стоят, даже са надписани, обаче липсват и 4 кондензатора (два от които - на труднодостъпно място ). има ли начин да се разбере какви кондензатори трябват? също тъй и изходния импеданс ще трябва да разбера... на корпуса пише grand prix sa1000, на предния панел - fourlis srx7155 - professional, а баща ми казва, че тоя усилвател едно време са го правили на комшията по поръчка. много тежи и ще е много хубаво, ако успея да го пусна (: Редактирано Декември 11, 2009 от Fallenblood Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Декември 11, 2009 Share Отговорено Декември 11, 2009 Този professional усилвател е базиран на схеми на маршал най-вероятно. схемите ги има в нета. Освен това ламповите усилватели ползват много сходни схеми. Ако не си наясно с ламповите техники помоли някой да ти помогне. Гледам, че си от Варна, ако Gregg от форума има време и желание да ти каже какви са липсващите кондери. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fallenblood Отговорено Ноември 22, 2010 Автор Share Отговорено Ноември 22, 2010 здравейте отново. след дълго време пак се опря до тоя амп, даже кабинет си имам за него. наскоро свалих шасито и го прегледах - общо взето е в много добро състояние, с изключение на някои разпоени чаркове. оказа се, че в шасито май дупките са повече, отколкото е нужно, и кондензатори като че ли не липсват. макар че тези сигурно са за смяна... искам да го стегна със собствени усилия - все пак имам известни познания по електроника, макар и хаотични. в какъв ред да процедирам? мога ли, както е без лампи, да го включа в контакта и да замеря напреженията на захранващия траф? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Ноември 22, 2010 Share Отговорено Ноември 22, 2010 ЛС. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fallenblood Отговорено Ноември 30, 2010 Автор Share Отговорено Ноември 30, 2010 (Редактирано) малко по малко изваждам схемата на ампа и вече съм почти готов с предусилвателната част. само че, колкото по-внимателно се вглеждам в карантиите на усилвателя, толкова повече се убеждавам, че в историята му има поне още един човек за убиване освен мене. жалко, че нямам с какво да направя снимки. ще постна схемата, когато е готова, но силно се колебая дали по-добър вариант няма да бъде пълно преправяне на усилвателя. така или иначе май ми е крайно време да понавляза и в ламповата техника... идеи, съвети, предложения? предполагам, схема ще трябва да избера според наличните захранващ и изходен трансформатори, само дето те не са надписани по никакъв начин... Редактирано Ноември 30, 2010 от Fallenblood Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Ноември 30, 2010 Share Отговорено Ноември 30, 2010 Основните неща са пред теб - вид на крайните лампи, катодни резистори, схема за преднапрежение на решетките. Върху това можеш да изградиш следващия усилвател, запазвайки трансформаторите и захранването. Вероятно ще трябва някои неща да се доизпипат. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fallenblood Отговорено Декември 1, 2010 Автор Share Отговорено Декември 1, 2010 гледам, че не съм споменал - ампът е с 3 ecc83 и 4 el34. jcm 900 bass е с такива, но ми се иска да пробвам нещо малко по-нетрадиционно. за bias-а и катодните резистори в момента чета, но все още не мога да ги съотнеса към това, което имам пред себе си... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Декември 1, 2010 Share Отговорено Декември 1, 2010 Тази комбинация е характерна за един куп маршали - примери : Плекси Супер Бас(два варианта), Плекси Супер Лийд, ЖСМ 800 бас.... Измери(или виж стойностите на) катодните резистори+кондензатори, кондензаторите след фазоинвертора(има 2 варианта там 100нФ и 22нФ) Кажи тук какви са стойностите и ще видим какво става Недей отхвърля варианта някой да си е съчинявал ампа Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fallenblood Отговорено Декември 3, 2010 Автор Share Отговорено Декември 3, 2010 възможно е да съм допуснал някоя грешка, но ето това е предусилвателната част. C1 е аксиален електролитен, означение Elyt 1/350; 665; TGL 7199; 8.67 A, B - към двойките EL34 (не точно - следват тримери и делители на напрежение) X, Y - към големи кондензатори. неустановени: ?1 - 120/5; 500V=; (на гърба) КЗК ?2 - 510; ±10%; 500V; (на гърба кондезатор в полумесец) ?3 - 300; ±10%Г; 69; (на гърба "250в" и кондензатор в полумесец) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 3, 2010 Share Отговорено Декември 3, 2010 Малко си я поразбъркал. По-важно е крайното стъпало, според мен. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fallenblood Отговорено Декември 3, 2010 Автор Share Отговорено Декември 3, 2010 (Редактирано) и до него ще стигнем иначе, че е разбъркана - така си е, за което се извинявам. все пак това ми е първи поглед отблизо на лампова техника, първо упражнение във "вадене" на схема от готово изделие, освен това, тъкмо смених програмата, с която работя - още не съм му свикнал на "орлето"... кажи как да я подредя и ще се постарая да я въведа в по-прегледен вид. важното е неточности да няма :/ Редактирано Декември 3, 2010 от Fallenblood Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 3, 2010 Share Отговорено Декември 3, 2010 Пътят на сигнала отляво надясно, плюсовете от захранването - нагоре, анодните, катодните и решетъчните резистори - вертикални, масите надолу (това си го направил). Има и други стилове на подреждане, като руснаците са много иновативни в това отношение. Добре, че арабите учат на запад, че не се сещам как щяхме да им четем схемите Какво е "орлето"? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 3, 2010 Share Отговорено Декември 3, 2010 Ето едно маршалско преампче за мостра: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fallenblood Отговорено Декември 3, 2010 Автор Share Отговорено Декември 3, 2010 (Редактирано) супер, мерси тъкмо ще ми се изясни кое откъде минава... а орлето е програмата cadsoft eagle - оказа се доста по-интуитивна от proteus-а, който ползвах досега (и той си има достойнствата - има страшен симулатор за всякакви микроконтролери, но си има и глупостите в много отношения...) Редактирано Декември 3, 2010 от Fallenblood Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Декември 4, 2010 Share Отговорено Декември 4, 2010 (Редактирано) Мършал някакъв, но с такъв не съм се сблъсквал да сега - маршалски са катодните резистори на 3 и 4 триоди, но същите на 1 и 2 не ми се пасват - 1,2К? Стандартните маршалски варианти са : 820+330мФ, 2,7К+0.68мФ, 10к.... Очакваме пауър ампа П.с. предполагам схемата лоято си начертал е доста грешна, но ми изглежда на Плекси тип свързване Ако е така ще споделя оригинала на плекси супер бас(скоро правих такваз ) Редактирано Декември 4, 2010 от liquid_death Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts