Jump to content
Българският форум за музиканти

Стара лампова глава за бас


Recommended Posts

комшията ми подари ламповата глава, с която е свирил на златните едно време. цоклите за лампите стоят, даже са надписани, обаче липсват и 4 кондензатора (два от които - на труднодостъпно място :cheers2:). има ли начин да се разбере какви кондензатори трябват? също тъй и изходния импеданс ще трябва да разбера... на корпуса пише grand prix sa1000, на предния панел - fourlis srx7155 - professional, а баща ми казва, че тоя усилвател едно време са го правили на комшията по поръчка. много тежи и ще е много хубаво, ако успея да го пусна (:

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този professional усилвател е базиран на схеми на маршал най-вероятно. схемите ги има в нета. Освен това ламповите усилватели ползват много сходни схеми. Ако не си наясно с ламповите техники помоли някой да ти помогне. Гледам, че си от Варна, ако Gregg от форума има време и желание да ти каже какви са липсващите кондери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 months later...

здравейте отново.

след дълго време пак се опря до тоя амп, даже кабинет си имам за него. наскоро свалих шасито и го прегледах - общо взето е в много добро състояние, с изключение на някои разпоени чаркове. оказа се, че в шасито май дупките са повече, отколкото е нужно, и кондензатори като че ли не липсват. макар че тези сигурно са за смяна...

 

искам да го стегна със собствени усилия - все пак имам известни познания по електроника, макар и хаотични. в какъв ред да процедирам? мога ли, както е без лампи, да го включа в контакта и да замеря напреженията на захранващия траф?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

малко по малко изваждам схемата на ампа и вече съм почти готов с предусилвателната част. само че, колкото по-внимателно се вглеждам в карантиите на усилвателя, толкова повече се убеждавам, че в историята му има поне още един човек за убиване освен мене. жалко, че нямам с какво да направя снимки.

 

ще постна схемата, когато е готова, но силно се колебая дали по-добър вариант няма да бъде пълно преправяне на усилвателя. така или иначе май ми е крайно време да понавляза и в ламповата техника... идеи, съвети, предложения? предполагам, схема ще трябва да избера според наличните захранващ и изходен трансформатори, само дето те не са надписани по никакъв начин...

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Основните неща са пред теб - вид на крайните лампи, катодни резистори, схема за преднапрежение на решетките. Върху това можеш да изградиш следващия усилвател, запазвайки трансформаторите и захранването. Вероятно ще трябва някои неща да се доизпипат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

гледам, че не съм споменал - ампът е с 3 ecc83 и 4 el34. jcm 900 bass е с такива, но ми се иска да пробвам нещо малко по-нетрадиционно. за bias-а и катодните резистори в момента чета, но все още не мога да ги съотнеса към това, което имам пред себе си...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази комбинация е характерна за един куп маршали - примери : Плекси Супер Бас(два варианта), Плекси Супер Лийд, ЖСМ 800 бас....

Измери(или виж стойностите на) катодните резистори+кондензатори, кондензаторите след фазоинвертора(има 2 варианта там 100нФ и 22нФ)

Кажи тук какви са стойностите и ще видим какво става :thumbs_up:

Недей отхвърля варианта някой да си е съчинявал ампа :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

възможно е да съм допуснал някоя грешка, но ето това е предусилвателната част.

basspre.png

 

C1 е аксиален електролитен, означение Elyt 1/350; 665; TGL 7199; 8.67

 

A, B - към двойките EL34 (не точно - следват тримери и делители на напрежение)

X, Y - към големи кондензатори.

 

неустановени:

?1 - 120/5; 500V=; (на гърба) КЗК

?2 - 510; ±10%; 500V; (на гърба кондезатор в полумесец)

?3 - 300; ±10%Г; 69; (на гърба "250в" и кондензатор в полумесец)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и до него ще стигнем :lol:

 

иначе, че е разбъркана - така си е, за което се извинявам. все пак това ми е първи поглед отблизо на лампова техника, първо упражнение във "вадене" на схема от готово изделие, освен това, тъкмо смених програмата, с която работя - още не съм му свикнал на "орлето"... кажи как да я подредя и ще се постарая да я въведа в по-прегледен вид. важното е неточности да няма :/

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пътят на сигнала отляво надясно, плюсовете от захранването - нагоре, анодните, катодните и решетъчните резистори - вертикални, масите надолу (това си го направил). Има и други стилове на подреждане, като руснаците са много иновативни в това отношение. Добре, че арабите учат на запад, че не се сещам как щяхме да им четем схемите :lol:

 

Какво е "орлето"?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

супер, мерси :lol: тъкмо ще ми се изясни кое откъде минава...

 

а орлето е програмата cadsoft eagle - оказа се доста по-интуитивна от proteus-а, който ползвах досега (и той си има достойнствата - има страшен симулатор за всякакви микроконтролери, но си има и глупостите в много отношения...)

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мършал някакъв, но с такъв не съм се сблъсквал да сега - маршалски са катодните резистори на 3 и 4 триоди, но същите на 1 и 2 не ми се пасват - 1,2К?

Стандартните маршалски варианти са : 820+330мФ, 2,7К+0.68мФ, 10к....

Очакваме пауър ампа :)

 

П.с. предполагам схемата лоято си начертал е доста грешна, но ми изглежда на Плекси тип свързване :P

Ако е така ще споделя оригинала на плекси супер бас(скоро правих такваз ) :)

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.