tednet Публикувано Декември 8, 2009 Публикувано Декември 8, 2009 Здравейте От много много години, в нашето скромно училище се мъчим с остаряла техника в стаята за репетиции. Но дойде моментът за отмъщение. Най-накрая имам достатъчно властни връзки, че да мога да уредя някакво ново оборудване... Всичко това в кръга на шегата де Въпросът е какво... В нашето училище има около 10тина банди и имаме една стаичка да кажем 5 на 5 която използваме за свирене. Цялата е "изолирана" със стени от талашит... не ми се говори за ревербациите... ужким е било "подобрение на акустиката"... В един ъгъл са барабаните и на една от стените е цялото ни оборудване... някво мискерче с 4 входа за микрофон, някво усилвателче 40-50 ватова, българско, старо, правено, и мизерни колони отсякъде и едно хубаво бас кубе... Та моята идея е... да се вземе някакъв сравнително хубав усилвател, миксер, и колони, няколко микрофона, и някакво преампче за китарите... Такам миксерът е важен, защото той ще бъде използван за озвучаване на барабани и ще е свързан към по-голям миксер... в други училищни проекти. Също така тази нова система, няма да бъде позлване само за свирене в стаичка за репетиране, а ще се използва за пускане на музика на определени мероприятия и водене на речи. Затова е мултифункционална.... Проблемът е, че си нямам грам идея откъде да започна проучването, а трябва да дам предложение възможно най-бързо, за да можем да накупим всичко преди коледния концерт и да озвучим барабаните за първи път... Най-добро съотношение "цена:качество" се изисква. И берингер са опция... но нямам опит в купуване на PA техника... вашите съвети и предположения ще бъдат оценени изключително високо от мен. Трябва да може да се вземе касова бележка или подобен документ... иначе не можем да купим артикула... Такам Микрофони: 2 вокални... най-вероятно Shura SM58, каквито имаме и сега. Повече ме тревожат микрофони за барабани. Най-добрата опция е микрофон за каса и 2 овърхеда, поне така смятам. Някакви идеи какви? Както казах и Берингер за опция... Усилвател: Предполагам 200тина вата биха стигнали за 2 колони и надвикване на барабани? Както казах, не съм се занимавал с ПА озвучаване досега... Колони: Пак никаква идея. Да пасват на усилвателя и да са само 2. През тях ще се пускат китари, музика, говор, демек да могат да покриват максимален брой честоти. Миксер: Тук не съм го измислил. Или можем да вземем стария MX2004 и да го ползваме него, а за концертната зала да вземем нов по-голям миксер. Времето ще покаже Преамп/ ДИ бокс: Смятах да ибзера този вариант - http://www.behringer.com/EN/Products/GDI21.aspx Сравнително евтино, мултифункционално, и ще работи като ДИ бокс... И горе-долу е това... Всякакви предложения са добре дошли. Просто трябва да направя предложение до петък, а опасността да направя грешен избор е голяма... така че се оставям на вашите години и години опит А относно цената... хмм добър въпрос. Не знам... Колко по-евтино, толкова по-лесно ще ни одобрят молбата... но не искаме и да правим огромен компромис с качеството... Най-важни са микрофните в момента, поне за коледния концерт да можем да озвучим барабаните както трябва.... след това са усилвателя и колоните по-ред... Пожелавам ви приятна вечер, и ви благодаря предварително, за всякакъв вид помощ която може да предложите Цитирай
Ex74 Отговорено Декември 10, 2009 Отговорено Декември 10, 2009 Кажи ценовия лимит и също не разбрах за какво ти е озвучаване на барабани на репетиция.. Цитирай
tednet Отговорено Декември 10, 2009 Автор Отговорено Декември 10, 2009 Е ценови лимит нямаме, ама се опитваме да минем с възможно най-малко. Иначе на концертите ще озвучаваме барабаните. Демек барабаните се местят в зала за около 500 човека. Иначе ни отрязаха... бюджетът за тази година е разпределен... иначе behringer c-4, xm8500x3, няколко стойки на Proel (40 ЕВРО ЗА СТОЙКА??!), behringer 1520A x 2 активни колони, и някви други неща като компресори, но те не са за репетициите... Оказа се, че и нямаме колони които могат да възпроизведат честоти от касата, така че ще пробваме с xm8500 i 2 overhead behringer c-4. Но ако все пак успеем да уредим някак микрофоните, ще ни трябват стойки.... и като се има предвид, че тея стойки струват повече от самите микрофони, можете ли да препоръчате, евтини, чупещи се стойки, а не от правите и да са големички И откъде можем да ги купим разбира се Поздрави Цитирай
axel Отговорено Декември 10, 2009 Отговорено Декември 10, 2009 (Редактирано) Микрофон за каса Стагг ДМ5010(доста по-добре от берингера,който си писал)-около 62лева Оувърхеди Берингер Ц2(продават се чифт)-около 100 лева Стойки за микрофон на Херкулес-около 50 лв/бр Вокалните,които си писал става,или друг вариант е Електро Войс Кобалт 9 за 68 лв/бр. Миксер Ямаха МГ124Цх-579 лева Усилвател Берингер ЕП1500-561 лева Може и вместо горните две Ямаха ЕМХ512СЦ-966 лева Колони Берингер Е1520-364 лева. Еми това,което мога да ти предложа и дано съм помогнал. Поздрави и успех Редактирано Декември 10, 2009 от axel Цитирай
Ex74 Отговорено Декември 10, 2009 Отговорено Декември 10, 2009 ^ въпросните колони беринджър е1520 чифт ли са ~350лв. ? Цитирай
tednet Отговорено Декември 10, 2009 Автор Отговорено Декември 10, 2009 Тц, една е толкова... Иначе С-4 са по-добре качесто от С-2... доколкот знам де За стойките благодаря, ще ги погледна Този миксер е прекалено малък... колебаем се между yamaha mg206c or behringer xl3200 И най-вероятно ще предпочетем е1520А, защото са по- idiot proof, а като знам какви хора ще свирят в тая стая, idiot proof e за предпочитане Засега проблем са стойките, ако знаете по-евтини и от херкулес-а някъде из София? Иначе благодаря изключително много за помощта ви, ще ви държа в теч как върви проектът Цитирай
gost Отговорено Декември 10, 2009 Отговорено Декември 10, 2009 Да, поне така са в ценовата листа... там цената май винаги е за единична бройка... Цитирай
Stoyko Lisichkov Отговорено Декември 12, 2009 Отговорено Декември 12, 2009 Ще се опитам да бъда полезен. Само не разбрах мощността на колоните какво трябва да осъществи - Да заглуши барабани по време на репетиция или да се проведе концерт/репетиция с озвучени барабани? Сътоветно при хипотеза 1) Две колони по 300 вата ще са достатъчни. Ако няма да се ползват басови колони по - добре е колонота да бъде с 15" говорител и високочестотен драйвер. За хипотеза 2) Нещата са съвсем различни. Ако ви трябва апаратура за концерт, тя трябва да бъде съобразена с мястото на провеждане, квадратура на зала, outdoor event и тн. Предполагам, че няма да купувате един тир с апаратура, пък и за училищна работа трябва да е мобилна. Следователно според мен най-удачен вариант, който донякъде ще задоволи и двете претенции - хем да репетирате, хем да направите концерт. Трябват ви: 1. Пулт 2. Крайни усилватели - 2бр 3. Двулентова колона 12" + вис. ч. драйвер / 15" + вис. ч. драйвер - 2бр 4. Басова колона - 18" басов говорител - 2бр. 5. Кросоувър - 1бр 6. Мониторни колони, активни - 2бр. 7. Микрофони - вокални, инструментални. 8. Кабели/разклонители за ток 9. Микрофонни стойки Моите предложения: 1. SOUNDCRAFT EPM 6 LINK BEHRINGER XENYX 1832 FX LINK SOUNDCRAFT EFX 12 LINK YAMAHA MG 166C LINK От горепосочените аз залагам на Саундкрафт. Берингер, макар и доста ползвани в ниския ценови клас и малки сетъпи, са крайно ненадеждни - не звучат толкова зле, но има доста случай за изгорели преампове, неработещи фейдъри, странични шумове при определени условия и тн. Просто са копие на Mackie с евтини китайски елементи. Като казах Mackie, намери кой е вносителя на фирмата за БГ- това може би е най-доброто сред ниските класове. Yamaha - сложил съм го за асортимент - за разлика от Берингер, работи доста по-стабилно. Има нисък шум на преампите, вградения ефект не е добър. Еквалайзера е отвратителен - за какво изобщо слагат корекция, която се води "ниски" над 100 хц? Не заслужава цената си. Има проблем и със захранването, което няма заземяване. 2. Според мощността и омажа на колоните. Предпочитени марки - Mackie, Biema, Soundmaster (БГ) - от ниския ценови клас това е, за Берингер нямам наблюдения. 3. Колоните... Пак бих заложил на Биема, Еминенс, RCF-a е доста скъп... За горни колони около 400Вата на колона 4. Същото - 800 вата на колона 5. Кросоувър - базовия модел на DBX - LINK 6. DB e добър вариант за парите си. 7. Микрофони - Стаг не взимайте за каса, имах такъв и го разкарах. Серията PL на Electrovoice е достъпна и доста качествена. Вокални микрофони - SM 58, AKG D880, EV CO9, Audix 8. Proel, примерно. 9.Hercules Успех! Цитирай
Recommended Posts