Jump to content
Българският форум за музиканти

Ruby Amp


Recommended Posts

Значи утре си нямам работа и смятам да спретна това - http://runoffgroove.com/ruby.html Само имам въпроси за мода за бас... Значи като начало пише да се замени кондензатора .047uF след транзситора, а той там е 47нанофарада и май не са същите(ама не съм добър с превръщанията, сигурно бъркам...) Но не ми е тук въпроса. Той се отнася за втория мод или по точно слагането на кондензатор 220пико фарада между from lug 3 to lug 2 незнам какво е луг, ама като има цифра разбрах че става дума за 2-ро и 3-то краче на лм386-то. Тука не съм много сигурен, но мисля че трябва да стане така че, едното краче на кондензатора трябва да отиде към 3-тото краче на лм386 и те двете към общата маса... А другото краче на кондензатора към второто на лм386-то и те вече към потенциометъра. За 3-тия мод дето е премахването на потенциометъра, мисля че ми е ясно само дето незнам що е fixed resistor ама трябва да си е обикновен резистор 2к2. Ще съм благодарен, ако някой ми каже дали това което мисля е правилно :thumbs_up::):ok:

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Replace the .047uF cap from the FET source pin to the volume pot with a 0.1uF."

0.047uF = 47nF.

 

Не съм 100% сигурен, но мисля че lug означава крачетата на потенциометъра (в случая на volume pot-а). Защото по-надолу пише "Remove the Gain pot and place 2k2 fixed resistor between pins 1 and 8" - тук вече става въпрос за крачетата на интегралната схема - "pins". Но пък като се замисля, как се определя кое е 3тото краче? Ясно е, че 2-рото ще е средното, ама кое е 3-тото... Май трябва да изчакаш някой по-компетентен от мен да се изкаже. :thumbs_up:

Редактирано от Dawnfall
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кондезаторът се поставя между горния край(сигналния) и средния (плъзгача) на потенциметъра за сила/volume. Идеята е да се повдигнат високите честоти при ниско ниво (намален потенциометър), като се пропуснат през кондензатор, шунтиращ горната част на делителя, който представлява потенциометъра.

Поставянето на fixed resistor/постоянен резистор 2к2 не е най-удачното решение. Ако се остави потенциометъра (но с повишена стойност - 2к2 или 4к7 - стига да не се възбудят паразитни осцилации в усилвателя), ще се запази гъвкавостта да се регулира усилването. Така може да се отрегулира нивото да е подходящо за източника на сигнал - при ралични адаптери или сила на свирене например.

 

lug се нарича перо за запояване, на български се нарича още кабелна обувка или кабелно ухо. Потенциометрите, които не са за печатен монтаж, имат именно такива "уши". И не се произнася луг, а лъг.

 

Най голям смисъл за ориентиране към бас ще се получи при употреба на качествено озвучително тяло с високоговорител предназначен за бас китара. Освен това изходният електролитен кондензатор от 220uF трябва да се увеличи на 1000 или дори 2200uF. Без последните две промени, файда от модифицирането няма !

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Блогодаря Ви много. За говорителя си го знам. Иначе ще им кажа да ми дадат тогава електролитен кондензатор 2200uF(дано да имат), но ще взема и 220 за да видя с кой ме радва повече звука... Иначе ако съм разбрал правилно за потенциометъра, ще запоя кондензатора между първото и второто краче: на това викам аз първо и второ- http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2047/17...d6UTxiQjrNx.GIF И потенциометъра за гейн ще го оставя...

 

Поздрави :thumbs_up:

Редактирано от bassguitar1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи купх си всичко, само нямаха лм386 и взех JRC386 който е аналог, ама никъде не мога да му намеря datasheet :thumbs_up: Освен след като е аналог, дано да са еднакви с datasheet-ите с на lm386-то

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Същия се оказа, Вече съм готов, нямаха потенциометър 4к7 или 2к2 и за сега ще се въздържа от мода за бас, но ми обещаха че в най-скоро време ще намерят... Блогодаря на всички :rockon::band1:;):cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Да не отварям нова тема, да попитам тук нещо по-можещите/знаещите. Това ампче принципно за колко омови говорители е? Щото 4 и 8 ома би трябвало да се справя добре, ама 16 ома няма ли да му дойдат много т.е доста ще му се намали мощността. И има ли някаква мощтност, че не видях в сайта, или зависи от говорителя...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За омовете е така. Ама ватовете съвсем не са така, имам такова нещо и е доста по-силно... и то с една колона, ако му сложа две(слагал съм)... или съм пробвал с по големи ватове. Така че според мен, зависи от говорителя.

Редактирано от gost
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За омовете е така. Ама ватовете съвсем не са така, имам такова нещо и е доста по-силно... и то с една колона, ако му сложа две(слагал съм)... или съм пробвал с по големи ватове. Така че според мен, зависи от говорителя.

 

Имаш принципна грешка. А именно, че бъркаш мощност със звуково налягане. Между усилвателя и ушите се намира Преобразувател на електрическа мощност във акустическа такава.

В дадените примери мощността си е една и съща, но излъчената акустическа мощност, която се изразява в звуково налягане, е различна при различни преобразуватели. Различните високоговорители имат различно КПД (коефициент на полезно действие - efficiency). Естествено е по-големите високоговорители да имат по-високо КПД от малките - имат по-големи и силни магнити, повече намотки в звуковата бобина (параметърът B.L - индукция по дължина на проводника в магнитното поле има по-висока стойност). Площта на мембраната е по-голяма, съответно повече "въздух" се "клати". И субективното възприятие е за по-силен звук. (Но не винаги е така!)

А ватовете на усилвателчето са си непроменени. Намаляването на товарното съпротивление (на високоговорителите) ще доведе до по-висока мощност, но ако се превиши позволената мощност за конкретния усилвател (която зависи от много неща) ще се повреди и даже може да се запали. Затова - колкото ватове и омове са посочени - толкова трябва да се ползват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

Привет!

Пиша в темата за Руби амп-а, защото от няколко дена гледам във форума и искам да експериментирам със събирането на един такъв амп, като учебно занятие.

 

До сега съм свирил само през компютъра посредством Guitar Link външна звукова карта - куча марка -> Guitar Rig -> Hi-Fi домшна системка не особено лоша.

Та искам да видя как ще звучи системката през едно такова "камионче".

Схемата е от http://runoffgroove.com/ruby.html

 

Въпроса е:

Може ли Руби амп-а да се използва в случея като преамп и досторшън и сигнала от него да се пусне в aux-a на системата?

Нужни ли са допълнително модификащии по схемата?

 

 

Благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, че не може, ама има ли смисъл?

С малко по-различни усилия можеш да си сглобиш ефектче, което да прави това, което очакваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.