Jump to content
Българският форум за музиканти

въпрос за струни за ак. китара/опън


ESID

Recommended Posts

Здравейте, въпроса ми е следния: китарата ми е Уошбърн x10 беше с 9-ки или 10-ки и реших да опитам с 12-56 ! Сложих си ги преди малко, но ми се струва че грифа ми се напрагя много (свиря с полутон под стандартния строй), и изглежа от дебелината но на 6 струна ми се появява неприятното жужене което ми е до болка познато още от първата ми кухарка. Дайте някой съвет защото ми се струва че за тази китара тези струни не са подходящи изобщо :punk_guitar:

Редактирано от ESID
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че си попрекалил с дебелината на струните.За половин и или един тон надолу не ти трябват чак толкова дебели струни.Пък и китарата е с тремоло трябва да се правят настройки на пружините и тръсрода.Ако не искаш да имаш проблеми не слагай толкова дебели струни или е трябвало да питаш преди да ги сложиш,а не сега когато вече е свършен факт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз усетих че нещо не е наред и ги свалих 10-ина минутки бяха на китарата. И какво искаш да кажеш с това "свършен факт" ? Направих грешка усетих и се опитвам да я поправя, не мисля че съм развалил китарката по някакъв начин. Имам и още 1 въпрос...Има ли значение колко са повдигнати адаптерите за звученето или най-добре стегнати на мах. и по-удобно така ? Какъв калибър бихте ми предложили защото нямам идея какви точно бяха струните, които дойдоха с китарата. Имам я от 5-6 месеца - не се разтройваше и поне за моите очаквания си "пееше" прелестно. Не ме обвинявайте това беше само експеримент(колкото и глупав да е) !! Уча се имам огромна страст и желание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, винаги внимавай когато сменяш струни. Дебелите струни оказват по-голям напън над грифа и това, в някои случаи, може да доведе до неприятни последствия. Придържай се към една определена дебелина, например 10-ки, и не ги сменяй с много по-тънки или по-дебели струни, защото преди това трябва да се правят доста настройки. Дебели струни (12ки) се ползват при по-ниска настройка - например с 1, 2 тона надолу. Препоръчвам ти, ако свириш с половин тон надолу, 10ки или 9ки. А за адаптерите , мисля, че няма значение - аз съм си свалил надолу единия, за да ми е по-удобно да удрям с перцето, например.

Редактирано от ianev_94
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Исках да кажа че е трябвало да питаш преди да ги сложиш за да избегнеш евентуално някакви ексцесии с грифа,тремолото и китарата като цяло.Сега нищо не е станало че ти бръжди една струна, но е по добре да свириш с 10-11ки най-много за строй половин тон надолу.Когато сложиш по-дебели струни от тези които си ползвал до момента, тремолото ще се поизправи и е необходимо да понавиеш винтовете, които държат пружините на гърба на китарата.Също е нужно и да се понатегне тръсрода който противодейства на опъна на струните,но не трябва да се завърта по много.По четвърт оборот изчакваш малко време и след това пак така.Номера е да не се изкриви грифа и да ти се увеличи екшъна или пък да не ти опират струните по прагчетата.Ако не си го правил е по-добре някой който знае да ти помогне.За адаптерите е най добре да са вдигнати дотолкова, че да не криви чистия звук на китарата.Значи включваш я в усилвател или компютъра каквото ползваш и ги повдигаш докато не започнат да кривят звука.Иначе пък естествено ще ги повдигнеш до толкова че струните да не опират в тях като натиснеш на последното прагче.Успех!

Редактирано от Heartman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре ги смени или докато си с тях дръж още по-нисък строй. Не знам каква ти е китарата, може да издържи, но аз лично така си претаковах първата китара - с 11-54... Вярно, че ставаше въпрос за нормален строй, но в крайна сметка полутон по-ниско не е кой знае какво облекчение с такива въжета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За адаптерите е най добре да са вдигнати дотолкова, че да не криви чистия звук на китарата.Значи включваш я в усилвател или компютъра каквото ползваш и ги повдигаш докато не започнат да кривят звука.Иначе пък естествено ще ги повдигнеш до толкова че струните да не опират в тях като натиснеш на последното прагче.Успех!

 

Само да добавя, вдигай ги паралелно. Та да не се получи накрая някои струни да ти се чуват по силно от другите.

Примерно въртиш половин оборот на единият винт и после на другия.

 

10ки са си най добре за бемолно не ти трябва повече.

 

:) Аее аз като си търся дебели струни все не заварвам. Човека отишъл за 9ки 10ки и си намерил 12ки :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... x10 беше с 9-ки или 10-ки и реших да опитам с 12-56 ! Сложих си ги преди малко, но ми се струва че грифа ми се напрагя много (свиря с полутон под стандартния строй), ...

 

 

С 12-56 свиря в "A#" и не се налага промяна в тръсрод-а (нямам премоло) ! Много са дебели за този "висок" строй ,в който свириш.

Редактирано от agrogrind
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използвам темата и аз да питам нещо. С мексикански стратокастър съм /Фендър/ и мисля че когато дойде китарата беще с 10ки. А сега съм сложил 11ки и си свиря в нормален строй ..та въпроса ми е мога ли така да си я прецакам нещо ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.