Jump to content
Българският форум за музиканти

Тон контрол...


Recommended Posts

Здравейте! Миналата седмица сглобих руби амп-а от саита на runoffgroove.com, за хобито и наистина за ампче за в раницата е идеално. Тази седмица обаче ме осени идеята да му добавя един тон контрол или tone stack типичен фендерски. Поръчах логаритмичните потенциометри, сглобих го но така и не тръгва.

 

Та искам да ви попитам къде в схемата на усилвателчето http://www.runoffgroove.com/ruby.html мога да добавя тон контрол и какъв според вас ще е най - подходящ? И трябва ли да махам някой друг кондензатор?

 

Аз лично бях избрал "treble,mid,bass" просто защото според мен дава повече възможност от един биг мъфски тон контрол например, но аз както казах съм просто любител.

 

Всичко идва от идеята за по-голямо разнообразие на тоновете от усилвателчето. А и ако има подобна тема, извинявам се, но аз не намерих.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тази схема, не виждам къде ще го сложиш тоя тон контрол. Ще ти трябва поне още едно усилвателно стъпало с полеви транзистор, струва ми се.... след няколко дни мога да ти дам съвет ако не бързаш, сега нямам време да помисля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поръчах логаритмичните потенциометри, сглобих го но така и не тръгва.

Хайде да не гадаем какво си "сглобил" - покажи схемичка на творението, за да има база за анализ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бързам изобщо, просто ми беше любопитно.

 

А моя е грешката, извинявам се. Значи схемата е на фендерски тоун стак от този сайт http://amps.zugster.net/articles/tone-stacks ,в секция Three Knob. Благодаря ви момчета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо не се разбираме.

Това, което си посочил, е известно. Въпросът е какво ти си направил, за да се види къде са ти грешките! Кое къде си свързал, къде влиза и къде излиза сигнала, снимки с добра резолюция на конкретно сътвореното от теб и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А това ли? Аз рубито го сглобих и свири, тоун стака го сглобих и след като не тръгна горазвалих и в крайна сметка няма такъв. То при мен проблема е повече, кой е по подходящ и къде във веригата трябва да се помести, а за работата не мисля че съм объркал след като е дадено за малоумници и има две супер добре направени схеми в този сайт особенно втората, но ако все пак е проблем ще го сглобя утре и ще снимам, но не мисля че е там проблема, но пък тук понеже аз не разбирам и се чудя дори и да не съм оцелил мястото би трябвало да се променя нещо при добавяне на веригата към основната верига или просто не? :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, де, след толкова писане някой разбра ли къде си свързал тонконтрола дето не работел, че аз не разбрах?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ае човек аз точно това питам е? Иначе аз където и да го вързах не бачкаше :/. Например го сложих пред волюм контрола преди/след 47нано фарадния кондензатор мисля че беше и не ставаше е. Всеки път удрях на камък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ае питай и разпитвай, няма проблеми. То аз съм виновен че не написах всичко, но не се сетих.

 

След като разбра проблема някаква насока или малко помощ можеш ли да ми окажеш, дори и да се наложи да ми кажеш каква простотия съм се мъчил да направя :hysterical: ?

 

Я чакай, ти да не мислиш, че проблема е в моята глава, защото ако е така си прав най-вероятно и човек това не съм го измислил аз, сиреч след половин ден ровене в някакъв забутан сайт го прочетох и реших да пробвам.

Редактирано от n3d3is7vi7el3n
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе пича просто пита на тази въпросна схема как да се прибави тон контрол. и мен ме интересува между другото. моя ruby го сложих в една голяма консерва от грах и сложих отгоре говорител от едни стари колони и съседа често ми се кара само заради него! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пасивните тонкоректори затихват сигнала. След коректора, трябва да възстановиш нивото на сигнала.

Едно примерно решение е на направиш повторител с още един полеви транзистор, от сорса на който да вземеш сигнала за тонкоректора, а след тонкоректора, да промениш усилването на следващото стъпало с полеви транзистор, така че да компенсираш загубите.

 

Доколкото виждам, първото стъпало на усилватлчето си е в схема на повторител. Повторителя не може да има коефициент на усилване, по-голям от 1. Не ми се занимава да ти смятам тонкоректора, но можеш да пробваш да направиш така.

 

повторител(подобен на този, който вече го има в схемата)->тонкоректор->повторител(както си е в схемата)->чип(както си е в схемата)

 

може и така:

повторител->тонкоректор->усилвател по схема общ сорс, с усилване по-голямо от 1->чип(както си е в схемата).

 

 

Кое как точно, обаче зависи, и трябва да си го сметнеш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.